Skocz do zawartości

Najprostszy model - coś na start bez zobowiązań

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Myśle o wicherku jak ogarnę wymiary.

Do RWD 5 kolega udostępnił plany z wymiarami ale to jest model pod depron a ja chce poużywać dopiero co zrobione cnc z upgradem na laser dlatego szukam coś pod sklejkę. Depron nie tnie się laserem a od frezu to się postrzępi.

Opublikowano

Tak to takie poczucie humoru (wisielcze).

W tym temacie bardziej chodzi o wypróbowanie cnc a nie o latanie:(

Zapewniam ze jest wypróbowane i to nie pierwsze moje cnc. Za młodu dużo grzebałem i składałem różne jeździdła ze śmieci i tak mnie troche ciągnie do tamtych czasów.

Ożywiłem większe auto 4x4 ale to nie to.

Naprawilem uszkodzonego drona ale tez nie to i sie kurzy. Jeszcze mi został jakiś latawiec albo czołg do zrobienia/naprawienia :) Może coś z tego mnie wciągnie.

To chyba już wszystko wyjaśniłem.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z wcześniejszych wpisów wnioskuję że nie bardzo masz cierpliwość i dlatego nie chcesz z depronu/epp rzeźbić, ale wydaje mi się że oklejanie folią wcale nie jest łatwiejsze, a jak źle posklejasz tartak to i oklejanie będzie mordęgą. Ja też chciałem iść "pod prąd", bo co "Ja nie dam rady"? I zamiast cieszyć się lataniem i uczyć się, to co chwila kleilem model. Ja akurat uczyłem się na krzyżaku z epp i krety powiedzmy że nie bolały.

Proponuję posłuchać doświadczonych i uczyć się latać jakimś gotowcem, jak nie chcesz dużo inwestować, to znajdź używany latający " niekoniecznie piękny", a konstrukcyjny buduj w wolnym czasie, obojętnie co to będzie. Poogladaj trochę relacji z budowy, a dojdziesz do wniosku że to wcale nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Budowa to nie złożenie konstrukcji z klocków lego, wiele elementów trzeba dopasowywać, czasami trzeba się zastanowić nad jakimś "patentem". Tak że buduj, będę kibicował, ale proponuję też już się uczyć na czymś łatwym w pilotażu i naprawie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja tam patrząc po sobie to popieram kolegę wyżej. Na konstrukcję większą nie mam miejsca, czasu i cierpliwości. Epp tylko tyle że najtańsze nie jest ale moim zdaniem nie do zajechania. Z węglowymi wklejonymi prętami, płaskownikami super materiał.

Ja na początku bawiłem się w podkłady pod panele. Tanie, obróbka nie jest ciężka, szybko się klei i można latać. Gorzej przy krecie. Potem spróbowałem epp i jest bardzo fajnie. Myślę że podkłady dobre są dla kogoś kto już umie trochę latać.

Podsumowując sklejka i konstrukcja będzie musiała poczekać, tutaj to chyba właśnie najwięcej cierpliwości trzeba mieć, epp można katować do znudzenia a podkłady pod panele do eksperymentów.

Ale to takie moje zdanie na temat materiałów.

Opublikowano

Myśle o wicherku jak ogarnę wymiary.

Do RWD 5 kolega udostępnił plany z wymiarami ale to jest model pod depron a ja chce poużywać dopiero co zrobione cnc z upgradem na laser dlatego szukam coś pod sklejkę. Depron nie tnie się laserem a od frezu to się postrzępi.

Bzdura kolego tnie się i to bardzo ładnie.

Opublikowano

Bzdura kolego tnie się i to bardzo ładnie.

To ie laser CO2 za 20 tyś tylko tani diodowy 5,5W ( można powiedzieć zabawkowy). Białego depronu nie rusza. Balse na pewno przetnie tylko jeszcze nie wiem czy ładnie bo dopiero ją zamówiłem .

Co do planów to już sprawa opanowana. Wymiary po imporcie pdfa zgadzają się z czyimś planem w dxf.

Opublikowano

5,5W będziesz ciął, ciął i ciął, górę będziesz miał już przypaloną, a przecięte jeszcze nie będzie..  :(

Opublikowano

Czytałem że balsa ma mniejszą gęstość . Dlatego myślę że powinna szybciej się przeciąć . W projekcie są 1 i 1,5mm grubości to może się udać na 1 albo 2 szybsze przejścia.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy nie rozumiem, czemu się uparłeś, żeby wycinać na czymś, co jest znikomo przydatne w modelarstwie RC.

Biorąc pod uwagę moc lasera i pole robocze, to to jest prościuchny ploter do grawerowania.

Gdybyś, zamiast kombinować, zdecydował się na "tradycyjny" warsztat, to od czasu pierwszego posta w tym wątku:

a) miałbyś już gotowy model (depronowy),

b ) szykował byś się do oklejania folią (w przypadku konstrukcji drewnianej).

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy nie rozumiem, czemu się uparłeś, żeby wycinać na czymś, co jest znikomo przydatne w modelarstwie RC.

Biorąc pod uwagę moc lasera i pole robocze, to to jest prościuchny ploter do grawerowania.

Gdybyś, zamiast kombinować, zdecydował się na "tradycyjny" warsztat, to od czasu pierwszego posta w tym wątku:

a) miałbyś już gotowy model (depronowy),

b ) szykował byś się do oklejania folią (w przypadku konstrukcji drewnianej).

CNC sprawia mi dużą frajdę tak jak Wam latanie. Czas mam tylko kilka godzin w weekendy to też bym nie zrobił bo musi schnąć po kawałku. 

CNC typowo amatorskie ze sklejki a nie jakaś maszyna za ileś tysięcy ;)

A wracając do balsy to dokupiłem 1mm bo mi anulowali w zamówieniu. To takie cienkie delikatne że w koło to chyba tniecie ją nożyczkami a potem skalpelem detale ?

Nie było też fi 4mm pręta drewnianego i wziąłem 4mm kwadrat. Klejenie będzie na klej do paneli szybkoschnący. On trzyma jak diabli ;)

PS jak ktoś ma coś z grubszej balsy sklejki do wycięcia to służę pomocą. Ręcznie to ciężko to obrobić a można wyfrezować.

Motyl ma chyba z 12 cm rozpiętości cięte laserem.

post-15205-0-76268800-1519294506_thumb.jpg

Opublikowano

A wracając do balsy to dokupiłem 1mm bo mi anulowali w zamówieniu. To takie cienkie delikatne że w koło to chyba tniecie ją nożyczkami a potem skalpelem detale ?

Nie było też fi 4mm pręta drewnianego i wziąłem 4mm kwadrat. Klejenie będzie na klej do paneli szybkoschnący. On trzyma jak diabli ;)

:o

Gdzie na planach Wicherka 10 wyczytałeś użycie balsy 1mm?

Jej używa się do oklejeń, albo do elementów konstrukcyjnych w bardzo małych modelach....

Oryginalne plany "Papy" Schiera zakładały użycie sklejki 1,5 i 1mm oraz listew sosnowych 3x3 i 3x5 mm, ale powstały w czasach, gdy balsa, czy lekkie sklejki nie były powszechnie dostępne.

Jeśli chcesz wiedzieć, jakich materiałów użyć - znajdź sobie jakąś relację z budowy - jest ich n+1, nawet tu, na forum.

Opublikowano

:o

Gdzie na planach Wicherka 10 wyczytałeś użycie balsy 1mm?

Jej używa się do oklejeń, albo do elementów konstrukcyjnych w bardzo małych modelach....

Oryginalne plany "Papy" Schiera zakładały użycie sklejki 1,5 i 1mm oraz listew sosnowych 3x3 i 3x5 mm, ale powstały w czasach, gdy balsa, czy lekkie sklejki nie były powszechnie dostępne.

Jeśli chcesz wiedzieć, jakich materiałów użyć - znajdź sobie jakąś relację z budowy - jest ich n+1, nawet tu, na forum.

Z tego planu korzystam.  Tam są elementy 1 i 1,5mm. 

Mam już balse  1 1,5 i 2mm i listewki  3x3 i 3x5 ale tez jakieś lekkie jasne bo właśnie doszła przesyłka.

Te co teraz dokupiłem 4x4 to twardsze i ciemniejsze drewno i sztywniejsze.

Jeżeli to złe to co można z tego prostego zbudować ? Z tego co mam czyli balsy 1 1,5 i 2mm ? Mam też depron 1mm ale chce coś z konstrukcją drewnianą - takie puzle 3d a nie origami :)

chodzi o SKLEJKA LOTNICZA - MODELARSKA Brzoza 210x420 1mm  ?

WICHEREK10 plan.pdf

Opublikowano

Wskaż mi na tym planie, które elementy są przewidziane do wykonania z balsy 1,5 i 1 mm, bo ja tam nigdzie takich nie widzę. Jest tylko sklejka.

A i owszem, niektóre z nich da się zrobić z balsy 1,5 mm, ale trzeba wiedzieć które (patrzyłeś na inne relacje z budowy tego Wicherka??).

Chcesz zrobić model puzzle - i pewnie chodzi Ci po głowie coś w tym stylu:

post-6784-0-51548000-1518966219.jpgWybacz, ale w tym momencie, w zakresie Twoich możliwości, jako modelarza (czy pilota RC), jak i możliwości posiadanego przez Ciebie plottera leży bardziej coś w rodzaju zabawki, której link przesłał Marek (maxiii)...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.