Marcin83 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Witam. Jestem na etapie kupna nadajnika i więc pytanie do kolegów modelarzy, który z wymienionych polecacie AURORA 9, GRAUPNER MX20, SPEKTRUM DX9. Dodam, że moja dziedzina to szybowce. Pozdrawiam Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Na początek jako pierwsza aparatura starczyłaby dużo tańsza prostsza o mniejszych możliwościach. Chcesz "na bogato" -z wymienionych wszystkie 3 z nadmiarem spełnią wymagania. -jedź do sklepu obejrzyj weź każdą w ręce -i kup ta co Ci się najbardziej podoba, najwygodniej trzyma. Sterowanie -to układ człowiek aparatura i ma być wygodnie. I poszukaj -poczytaj tu na forum. O każdej z tych 3 było sporo pisane. A Twoje pytanie powtarzało się dziesiątki razy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Pomimam fakt, ze taki temat juz jest i moglbys go przeczytac i dopytać zamiast zaczynać walkowanie od nowa... zaoszczedzilbys sobie czasu... Ale skoro podajesz te 3 modele to zakładam że może jakiś wstępny research zrobikes... Napisze tylko, że graupnera mx20 posiadam i jestem zadowolony. Jeśli będziesz miał jakieś konkretne pytania do niego, chętnie odpowiem. Zaletą na pewno jest porządny link i dobra relacja cena/funkcjonalnosc. Spektrumow nie lubię, choć wiele osób jest nimi zachwyconych. Na pewno trzeba pamietac, że spektrum lubi się gryźć z linkiem fpv. To z resztą powód, dla którym sporo osób odeszło od tego nadajnika. Trochę też się psują. Ale jak wspomniałem, sporo osób używa i lubi więc na ten temat ode mnie tylko tyle. Aurory nie znam. Nie wiem czy jest dobra, ale na pewno nie jest u nas zbyt popularna. Na początek warto pójść w taki nadajnik, przy którym nie będzie problemu z uzyskaniem pomocy. No i dobrze pomacac. Dużo zależy czy masz małe czy duże dłonie bo nadajniki różnią się rozmiarem i umiejscowieniem drazkow i pstrykow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Aurora nie jest popularna? sporo osób to ma -a pytania padają rzadko -bo ustawia się to dość intuicyjnie i nie trzeba pytać. Kilka lat temu była bardziej popularna -obecnie doszło sporo tańszych nadajników o podobnej funkcjonalności -więc tańsze wygryza z rynku aurorę. Ja mam aurorę i sobie chwalę. Jak każdy system hitec (aurora) ma wady i zalety -ale jak już pisałem do zastosowania jako pierwszy nadajnik każdy z tych 3 ma aż nadmiar możliwości. Marcin -weź ten co Ci dobrze w reku leży -i najlepiej taki jaki maja Koledzy w Twojej okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Może i jest popularna, ale sugerowałem się lotniskiem na którym bywam co tydzień... tam nie spotkalem. Ale co lotnisko to inne sprzęty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Aurory są popularne wśród samolociarzy, u was chyba najbardziej popularne są spectrumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Spektrumy były najbardziej popularne, ale obecnie trochę mniej. Teraz widuje dużo futab i graupnerów, trochę mikado... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Popularnosc aparatur jest mocno geograficzna W Nysie rzadzą Aurory, w Warszawie najwięcej widuje Taranisów, na Śląsku Futab, a w Opolu sporo Spektrumów. Czy moja statystyka jest coś warta? Nie, bo tyczy się konkretnego lotniska w danym regionie. Innymi słowy - trzeba się orientować na czym się lata w okolicy. Aczkolwiek - ja używam systemu Multiplexa (a konkretnie Cockpita SX) , nie znam nikogo innego kto go używa i jeszcze tego nie pożałowałem. Inna rzecz, że znam tę aparatury jeszcze z czasów 35MHz, więc nie mam czegoś takiego jak potrzeba pomocy w programowaniu. Ogólnie to drażni mnie dostępność odbiorników (a konkretnie wycofanie z produkcji najmniejszego 5 kanałowego, które są najlepsze do DLG). A jedyny powód dla którego trzymam się Cockpita to to jak rewelacyjnie nadaje się do DLG. Jaki z tego wniosek? Taki, że skoro obecnie wszystkie systemy są bezpieczne i zapewniają podobne zasięgi, to sam musisz ustalić co spełnia Twoje potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Ja tylko dodam do statystyki... na multiplexach lata kilka osób w stalowej woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Popularnosc aparatur jest mocno geograficzna (..) Jaki z tego wniosek? Taki, że skoro obecnie wszystkie systemy są bezpieczne i zapewniają podobne zasięgi, to sam musisz ustalić co spełnia Twoje potrzeby. Popularność geograficzna - na pewno jest coś na rzeczy... choć jeszcze zależy czy właściciele czują się bardziej heli- czy samoloto-pilotami... Ale z tym, że wszystkie systemy są bezpieczne i zapewniają podobne zasięgi to chyba troche przesadziłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Witam. Jestem na etapie kupna nadajnika i więc pytanie do kolegów modelarzy, który z wymienionych polecacie AURORA 9, GRAUPNER MX20, SPEKTRUM DX9. Dodam, że moja dziedzina to szybowce. Pozdrawiam Marcin. A ja bym się najpierw dowiedział na jakim radiu latają w Twojej okolicy. Po pierwsze łatwiej po łączeniu na kablu - zawsze ktoś może CI pomóc, dwa że pomoc w programowaniu itp też może być przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Ale z tym, że wszystkie systemy są bezpieczne i zapewniają podobne zasięgi to chyba troche przesadziłeś A które nie są? Poważnie pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Nie prowadziłem w tym zakresie badań , ale na przykład linki spektruma pięknie się gryzą z fpv. Turnigy potrafił mi zgubić zasięg po 200m na palacowej a w taranisie wpadaly mi guziki do środka obudowy... więc różnice w jakości są mega. Pomijam już kwestie złączek czy lutow. Wystarczy otworzyć kilka nadajników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Witam. Bardzo dziękuje za podpowiedzi Panowie. Myślę, że jeszcze długa droga zanim wybiorę tę jedyną Tak po ciuchu trochę skłaniam się do Graupnera MC20, ponieważ pulpit mi najbardziej leży w organoleptycznej obsłudze. Pozdrawiam Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Nie prowadziłem w tym zakresie badań , ale na przykład linki spektruma pięknie się gryzą z fpv. Turnigy potrafił mi zgubić zasięg po 200m na palacowej a w taranisie wpadaly mi guziki do środka obudowy... więc różnice w jakości są mega. Pomijam już kwestie złączek czy lutow. Wystarczy otworzyć kilka nadajników A to tak, to się zgadza. O jakości wykonania, to jakości wykonania możemy porozmawiać, nawet całkiem sporo. Mi chodziło o to, ze powszechnie stosowane linki są bezpieczne i ogólnie dają radę przy typowym stosowaniu. A Turnigy to inna kwestia, jestem skłonny uwierzyć, że problem był. Pytanie czy to wynikało z jednostkowego problemu sprzętu, instalacji itp. Aczkolwiek - bezpiecznym WYDAJE się założenie, że Turnigy może mieć większe wahania jakości niż Graupner, Hitec czy Futaba. W ogóle nie wiem czy wiesz, ale na Pałacowej jest takie jedno miejsce, gdzie jest drop jeśli chodzi o zasięg Tzn. na 60m wysokości zawsze spada tam zasięg. Niżej i wyżej jest ok Efekt zaobserwowany na Multiplexie, Turnigy, Futabie i Spektrumie Witam. Bardzo dziękuje za podpowiedzi Panowie. Myślę, że jeszcze długa droga zanim wybiorę tę jedyną Tak po ciuchu trochę skłaniam się do Graupnera MC20, ponieważ pulpit mi najbardziej leży w organoleptycznej obsłudze. Pozdrawiam Marcin. Graupner będzie działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Witam. Tak troche inaczej może, do właścicieli Aurory 9, czy warto ją kupować jeszcze skoro część sklepów ją wycofała, i czy wgrywanie nowego softu należy robić tylko przez moduł HPP 22 Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Dobrze też przed zakupem nowego radyjka zerknąć na ceny odbiorników , telemetrii do danego modelu nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Witam. Bardzo dziękuje za podpowiedzi Panowie. Myślę, że jeszcze długa droga zanim wybiorę tę jedyną Tak po ciuchu trochę skłaniam się do Graupnera MC20, ponieważ pulpit mi najbardziej leży w organoleptycznej obsłudze. Pozdrawiam Marcin. Jeśli pulpit to bardzo polecam Jeti np dc14, myślę że warto dołożyć bo nadajnik jest rewelacyjny i na długie lata 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Tylko 3,5 tyś. A po ile odbiorniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Marku wiem że dużo ale ten nadajnik swoim wykonaniem i prostotą obsługi jest wart tych pieniędzy. Przeciętny odbiornik 7k kosztuje 320 zł do Graupnera 8k 250 więc ciut taniej i o jeden kanał więcej. Dodam tylko że Jeti ma ponad 10 różnych odbiorników i można je dostosować do swoich potrzeb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi