gignasiak Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam mam pytanie dotyczące odbiorników gr 12 i16 hott z czego wynika różnica zasięgu podawana w opisie 2km i 4 km czyżby z tego ze 16 ma dwie anteny ?
hawranek Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Znając się trochę w temacie radia to raczej nie chodzi o ilość anten ale jakość wykonania anteny (SWR) i nie tylko to, ważna sprawa to czułość odbiornika. Te dwie rzeczy to podstawa w poprawieniu zasięgu.
AndrzejC Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Czym się różnią odbiorniki GRAUPNER GR-12 od GR-12L? Opisy u sprzedawców takie same, a intryguje mnie ta literka "L" Ktoś coś wie? A.C.
Kristoferbp Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Cześć Dlaczego takich informacji nie szukasz u źródeł? https://www.graupnerusa.com/6CH-fulll-range-2.4GHz-telemetry-receiver-for-surface-and-airplane-radios-33506.html#tab-1 https://www.graupnerusa.com/6CH-2.4GHz-telemetry-receiver-S1012.LOSE.html#tab-1 Pozdrawiam Krzysztof
AndrzejC Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 W sumie zatrzymałem się na polskich opisach. A tam to samo jest napisane dla obu odbiorników. Ale, że wbudowane miksery do niczego nie są mi potrzebne bo korzystam z tych co są w nadajniku, to wybiorę tańszą wersję, gdyż zamierzam dokonać zakupu w/w odbiorników. Chyba,ze znajdzie się doświadczony praktyk i wyjaśni wyższość jednego nad drugim. A.C.
Mentalista Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Czym się różnią odbiorniki GRAUPNER GR-12 od GR-12L? Opisy u sprzedawców takie same, a intryguje mnie ta literka "L" Ktoś coś wie? A.C. Odbiorniki oznaczone literą "L" są okrojone o telemetrię, i to jest chyba najistotniejsza różnica między modelem GR-12 i GR-12L. Niestety, sprzedawcy wprowadzają klientów w błąd, zamieszczając następujące opisy (GR-12L): "Wbudowana telemetria: odbiornik zwraca do modułu nadawczego napięcie zasilania, temperaturę i siłę sygnału"...
AndrzejC Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 No ale w linkach podanych przez kolegę Krzysztofa jest wyrażnie napisane, że oba dwa telemetrię mają. Różnią się tylko wewnętrznymi mikserami. Czyżby Graupner także żle nadawał? A.C.
Kristoferbp Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Cześć Odbiorniki oznaczone literą "L" są okrojone o telemetrię, i to jest chyba najistotniejsza różnica między modelem GR-12 i GR-12L. Niestety, sprzedawcy wprowadzają klientów w błąd, zamieszczając następujące opisy (GR-12L): "Wbudowana telemetria: odbiornik zwraca do modułu nadawczego napięcie zasilania, temperaturę i siłę sygnału"... Jacek, dlaczego wprowadzasz wszystkich w błąd. Miałem u używałem odbiornika GR12L. Telemetria dostępna jest na kanale nr 5. Pozdrawiam Krzysztof
Mentalista Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Wychodzi na to, że faktycznie namieszałem. Dałbym sobie rękę uciąć, że kiedyś wyraźnie zaznaczano, iż odbiorniki GR-12L są pozbawione telemetrii. Coś się zmieniło czy dopadła mnie jakaś niedyspozycja? Moje odbiorniki GR-12 przesyłają dane, które widzę na wyświetlaczu nadajnika, to pewne. Czy tak samo się dzieje w przypadku odbiorników GR-12L? Co to znaczy, że telemetria jest dostępna na kanale piątym? Przepraszam za zamieszanie.
Kristoferbp Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Wszystko jest w instrukcji: https://www.graupner.com/receiver-GR-12L-HoTT-/S1012/ Pod kanał nr5 możesz podpiąć dodatkowe czujniki zewnętrzne telemetrii typu Vario, GPS, moduły prądowe, napięciowe do pomiaru cel pakietu i wiele innych. Pozdrawiam Krzysztof
Ryszard_I Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 12L ma możliwość wystawienia sygnału cyfrowego SUMD (taki grapnerowski SBUS) i nie wystawia SUMO ani SUMI czyli nie ma wejścia ani wyjścia PPM. Natomiast 12 bez literki L ma SUMO czyli wyjście PPM, lub SUMI czyli wejście PPM, lub SUMD.
AMC Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Witam mam pytanie dotyczące odbiorników gr 12 i16 hott z czego wynika różnica zasięgu podawana w opisie 2km i 4 km czyżby z tego ze 16 ma dwie anteny ? Czytałem gdzieś (chyba HT) nie potwierdzone info, że GR-16 ma na wejściu takie jakby diversity - przełącza sobie wejście sygnału na tę antenę, która daje silniejszy sygnał. Usytuowanie tych dwóch anten przestrzennie w dwóch płaszczyznach zbliżonych wzgl. siebie do 90* eliminuje efekt zaniku sygnału wskutek niekorzystnego położenia anteny odbiorczej względem anteny nadajnika - któraś zawsze jest wtedy przynajmniej średnio dobrze. Link HOTT Graupnera jest rzeczywiście bardzo dobry, już to sprawdziłem na kilka sposobów. Nawet z GR-12 ma wystarczający zasięg i nie wykazuje żadnych zająknięć tuż przy maszcie pracującej bazy GSM. Dopiero wlecenie w radio-cień tego masztu daje się zauważyć jako niewielkie i krótkie zakłócenia w linku. Na 35 MHz analog ta próba wypadła dużo gorzej, na 35 MHz PCM - niewrażliwy.
Rekomendowane odpowiedzi