Grifon Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Fajnie to wygląda i wszystkie modelowane samemu. No, ale kupowanie gotowych modeli w sklepie to też modelarstwo /;
model Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Ja tam jeszcze niczym gotowym że sklepu nie latałem ? może bym coś kupił ale jak popatrzę na ceny np. w motion.rc to się odechciewa ? wiem wiem to samo wychodzi a nawet drożej jeśli buduje sam ale jakoś zawsze mi szkoda kasiurki, wolę sam zbudować, no i jest jedno ale, wiedzy i doświadczenia na temat budowy żeby to cuś wzbiło się w powietrze i dobrze latało w sklepie się nie kupi?.
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 1 minutę temu, model napisał: wiem wiem to samo wychodzi a nawet drożej jeśli buduje sam Mam odmienne doświadczenia. Zbudowanie samemu od podstaw jest jednak o wiele tańsze.
model Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 No zależy co i jak budujemy, przecież są modele w cenie dobrego auta a i mamy rwd 5 z depronu za kilkadziesiąt zł wszystko zależy od zasobności portfela ? ( podejście każdy ma inne). Żeby jeszcze ceny gotowych modeli były do przyjęcia... To co innego ?
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Fakt, ale zawsze jak zbudujesz coś samemu będzie tańsze niż to samo kupione ze sklepu. Nawet taki jet w cenie samochodu, jak zbudujesz skorupę samemu, wyposażysz to będzie taniej niż kupisz gotowca, że tylko odbiornik włożyć i zalać jet a-1. A po sobie? Ostatnio zrobiłem A-10 kosztował mnie może z 600zł max. Taki sam rozmiar Freewinga kosztuje 3000zł. Ale sorry za OT.
model Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Nie nie nic nie szkodzi ? ogólnie to większą frajdę mam z budowania i latania ( tego w tym roku było mało) ale już niedługo będę miał nowy samochód i następny sezon będzie spod znaku latania a mam czym troszku się uzbierało musisz mi tylko podesłać zdjęcie ( bo gdzieś widziałem ) jak zamocowales kamerkę na głowie do samodzielnego filmowania.
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Tak wyglądała moja czapka z mobiusem
model Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 O widzisz trze zatrudnić czapę z daszkiem i będzie oki, kamerkę mam troszkę inna sjcam 4000 ale ciężka nie jest a ten ,,celowniczek" kwadratowy do czego służy ?
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Do celowania rzecz jasna. W mobiusie mam soczewkę 8mm, czyli z zommem w stosunku do normalnego. Teraz mam Firefly i tez z zoommem. Okienko pomaga celować, bo zwykle człowiek ma tendencje to śledzenia modelu oczami, a tu trzeba się przestawić i śledzić całą głową, inaczej model ucieknie z kadru. Kamerki sportowe maja zbyt duży kąt widzenia i modele szybko robią się malutkie, możesz być trochę rozczarowany filmem, lataj naprawdę blisko siebie..
model Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Do następnego sezonu jest troszkę czasu ? nie wykluczone że sprawie sobię taką specjalistyczną kamerkę i będę mógł nagrywać jak potrzeba.
robertus Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Wystarczy wymienić soczewkę w sj4000
model Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2021 No także od następnego sezonu kręcimy filmiki z lotów kolega Arkadiusz będzie miał konkurencję ?
Atomizer Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 10 godzin temu, robertus napisał: Tak wyglądała moja czapka z mobiusem Profesjonalny sprzęt ! widzę ?
model Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Jeszcze takie małe pytanko, robiąc pętle corsairem na samej górze, kiedy samolot odwraca się na ,,plecy" ujmuje trochę gazu i wtedy samolot robi 2 obroty wokół własnej osi ,wtedy za bardzo nie chce reagować na lotki ale potem wraca do lotu poziomego i wszystko dalej oki, dodam że pętle robię dość wysoko, duży zapas do ziemi w razie czego. Czy samolot ma kładąc się na plecy ma za mały ciąg ? I dlaczego tak się dzieje, czy pętle trzeba robić na pełnym gazie ? Nie próbowałem dałem spokój wolałem szczęśliwie polatać do końca ( troszku się nie przyznałem ale Corsair chrzest bojowy przeszedł w tamtym roku ? już wiem co to znaczy przeciągniecie od strony praktycznej) ? Nie mniej po odbudowie właściwości lotne nie zostały zachwiane.
zbjanik Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Dawid- wygląda, że u szczytu pętli model się przeciąga (zdejmujesz gaz!), inaczej mówiąc chyba machasz dwie beczki szybkie (właściwie to jakby poziomy korkociąg), po czym lot się stabilizuje- Corsarz to co by nie mówić- stabilny samolot.
model Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Tak właśnie się dzieje jak piszesz czyli przeciągnięcie , będę miał na uwadze przy następnym lataniu okolice września o ile pogoda dopisze dzięki ?
Rekomendowane odpowiedzi