Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i niestety doczekałem się...model został niemal ukończony. Fotka z etapu nanoszenia znaków państwowych:

znaki003popraw.jpg

Cały złożony model zaprezentuję dopiero w niedziele na Aero Show. Fotka z pleneru będzie dużo lepsza niż z pokoju czy klatki schodowej.

Opublikowano

Pogody nie gwarantujemy bo jaka jest każdy widzi. Natomiast gwarantujemy, że kazdy uczestnik będzie musiał pofatygować sie do mnie ze swoim nadajnikiem :rotfl:

Model będzie zatankowany i przygotowany, tak na wszelki wypadek.

Opublikowano

"Luis" jeszcze nie wykonany ale jest w planach. Niestety plastikowego zestawu tak jak moje Spandau ale w skali 1/4 nie produkują, a to co jest to wykonane ze sklejki. Na tym etapie - pierwsze obloty - bałbym się go mocować. Ale jak wszystko będzie OK to w tym miejscu widziałbym raczej... kamerkę :jupi:

Opublikowano
Natomiast gwarantujemy, że kazdy uczestnik będzie musiał pofatygować sie do mnie ze swoim nadajnikiem :rotfl:

Noooooo to zobaczymy kto do kogo przyjdzie :devil:

Opublikowano

I po imprezie. Zgodnie z założeniem model nie latał i nie kołował ( może to i lepiej :jupi: ), a prezentował sie tak:

aeroshow09005popraw.jpg

aeroshow09007popraw.jpg

aeroshow09009popraw.jpg

aeroshow09026popraw.jpg

aeroshow09023popraw.jpg

aeroshow09029popraw.jpg

aeroshow09022popraw.jpg

Niestety nie było możliwości by odpalić silnika czy pokołować tzn. nie w części konkursowej. Natomiast po jej zakończeniu to już nie bardzo sie chciało.

Opublikowano

...przedstawicielstwo jest już - od kilku lat - tyle czasu przyjmuję i wydaję nadajniki.

Wracając do modelu, dwupłat to coś tak niepraktycznego, że brakuje mi porównania :devil: Model składałem i skręcałem ponad godzinę :!: Na szczęście "rozbieranie" trwało znacznie szybciej, ale zwisające linki i tak strasznie przeszkadzają w transporcie.

Opublikowano

Wczoraj zabrakło takiego widoku:

nieuportodpalony1.jpg

nieuportodpalony2.jpg

Niestety nastąpiły problemy z tankowaniem i rozruchem - nie uwzględniłem przewodu odpowietrzającego. Gdy to wykonałem - co prawda prowizornie - efekt był taki:

ale to dopiero gdy załaduje się film :rotfl:

...no i wspomniany filmik. Test celem sprawdzenia połączeń czy nie rozleca się :devil:

Opublikowano

Dziś miał odbyć sie oblot modelu. Niestety początkowo pogoda całkowicie uniemozliwiła zamiar (lało bez przerwy). nie dawałem jednak za wygraną i w końcu wykorzystując chwilę bez opadów postanowiłem przynajmniej pojeżdzić modelem po lotnisku. I całe szczęście, że na tym sie skończyło. Pierwszym wrazeniem było to, iż ster kierunku w ogóle nie działa(brak reakcji na wychylenia), potem było już normalnie czyli z reakcją. probowałem sie rozpędzić i sprawdzić czy model sam sie poderwie - ale bałem się w końcu to mój pierwszy tak duży model i o tak dużym silniku jak dla mnie. I tu można by relację zakończyć ale...

Po testach ziemnych okazało się: oczka do ktorych mocowane sa krętliki naciągów rozrywają się, zgubiłem 2 nakrętki mocujące skrzydło górne, obie rozporki skrzydeł wyhaczyły się ze swoich mocowań w skrzydle górnym, gumy amortyzacji porwały sie błyskawicznie(pierścienie cięte z dętki rowerowej po 4 na stronę). Tak więc całe szczęści, że nie rozpędziłem sie na tyle by wystartować. zresztą było to trudne bo nie dało sie utrzymać kierunku - myslę że przez tę zerwaną amortyzację przez co osiadł na jedna stronę.

Film będzie gdy sie wgra.

Opublikowano
pierścienie cięte z dętki rowerowej po 4 na stronę).

Odwazny jestes... Polegac na detce rowerowej.. Przeciez od niej mniej przewidywalna jest tylko "recepturka"...

Wymien to na cos porzadniejszego.

baxter

Opublikowano

Mnie wydawało się, iż detka rowerowa jest dobrej jakości i mocna dlatego zakładałem właśnie to. Jej zadaniem było tylko przytrzymywanie osi podwozia w max dolnym położeniu więc nawet bez nich ryzyka nie ma - podwozie cały czas działa sprawnie tylko nie ma amortyzacji. nie mogę wkleić teraz fotki bo ładuje sie film.

EDIT: I film z kołowania

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.