Jump to content

Taranis Q X7 Utrata telemetrii z bliskiej odległości

dellorto
 Share

Recommended Posts

Witam, temat raczej szybki, a może uspokoić ludzi po pierwszym kupnie Taranisa, szukających odpowiedzi na temat utraty telemetrii z bliskiej odległości odbiornika do nadajnika.  

Niedawno odebrałem aparaturę Q7X, odbiornik G-RX8 i zaskoczyło mnie że jak trzymam odbiornik bliżej niż 1m to tracę część lub całą telemetrię. Po oddaleniu się na co najmniej 1,5m i dalej, telemetria działa aż miło. Ani na stronie sprzedaży, ani w instrukcji obsługi nic o tym nie ma. Pierwsza moja myśl - jakaś wada fabryczna.  Wcześniej użytkowałem budżetową aparaturę Flysky - i6X i telemetria działała zawsze i wszędzie, temu zdziwiłem się gdy włączyłem Taranisa i traciłem telemetrię.

Mimo to znalazłem w kilku nie do końca wiarygodnych miejscach że odbiornik musi być dalej niż ten 1m, w szerszym internecie wielu opisuje to jako wadę którą podobno rozwiązuje aktualizacja odbiornika. Jak jest do końca - nie wiem, a nie daje mi to spokoju.

W mailu od sklepu dostałem odpowiedź że "wszystkie Taranisy jak mają", moje pytanie do was, czy rzeczywiście tak jest? Czy problem występuje ze wszystkimi odbiornikami? Czy z Taranisem X9D też ? Właściciele Taranisów mogą coś napisać?

Postaw mi kawę na buycoffee.to

To nie tylko Taranis tak ma. Swego czasu wstawiałem moduł 2.4 Corona do Graupnera . By zgrać odbiornik z nadajnikiem,też przynajmniej metr musiał być oddalony od nadajnika, inaczej nic nie wychodziło.

Share

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.