Henryk S. Opublikowano 29 Grudnia 2008 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja wszystkie moje modele staroci,mam pokryte folią Solartex o strukturze płótna,jest to bardzo prosty sposób pokrycia modelu,piękny efekt końcowy,bez żadnego smrodu lakierów. Folia Oratex,jest to taka sama folia o strukturze płótna,z tego co słyszałem od kolegi,jest nawet lepsza od Solartexu,gdyż lepiej się naciąga nie zostawiając żadnej zmarszczki. Tak jak Marek pisał ten TM latający w Polsce jest w tym kolorze,więc Mikołaj wiedział co potrzebujesz.
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2008 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam! Bylem u Pawła TIGRA widzialem-i sie za glowe zlapalem.Bardzo ladny model a moze to juz prawie samolot?Bardzo duzy.Brawo Pawel,dobra i ladna robota wykonana.
PAWEL B Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2009 Decyzja podjęta model w malowaniu żółtym . Teraz zaczynam najgorszy etap budowy modelu wykończanie jako makietę,wprawdzie będzie mi bardzo ciężko to zrobić ponieważ nie widziałem samolotu robię wszystko ze zdjęć . Tu zrobiłem zawiasy, zrezygnowałem z zaginania prętów ,pręty skróciłem do długości zawiasu i końcówki zalutowałem .Tak zalutowane ładniej wyglądają . Na koniec stery, jeszcze nakleję na nie takie paski imitujące łączenie poszycia, dzwignie lotek pomaluje na żółto.
Henryk S. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Paweł piękna robota,jeżeli jest już żółty,to zrób takiego który lata po Polskim niebie,będą już dwa jeden samolot,drugi Twój model. Dalsze zdjęcia Polskiego samolotu.
PAWEL B Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tak mój model będzie właśnie tak malowany tylko będzie problem z tym orłem na masce. A tu dalszy ciąg prac. Sklejek nie będę oklejał tylko pomaluję je farbą ,farbę pod kolor okleiny dobiorę w SIKKENSIE. A jak by ktoś miał zdjęcia tego samolotu to poproszę i z góry dzięki .
PAWEL B Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2009 Trochę detali . Odciągi baldachimu. Dwa pierwsze odciągi baldachimu przykręciłem do wręgi głównej (firewal) a drugie był problem musiałem dorobić pół wręgę na planach nie było narysowane więc musiałem rozrysować ją sam. Tylko zastanawiam się czy te drzwiczki maja być oklejone okleiną płócienną czy tylko pomalowane.
PAWEL B Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zamknięcia bocznej maski silnika. Może nie będę już zamieszczał takich drobnych detali ,jak zrobię już model to wtedy go sfotografuje i wstawię zdjęcia .Chyba że nie wiedziałbym coś wcześniej to zapytam.
WZ Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Paweł a mógłbyś zamieścić dokładniejsze zdjęcia ze skrzydłem gdzie sa sloty, tj. skrzydło od góry i z dołu i na napędy slotów .Pozdrawiam,
PAWEL B Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ok. Porobię zdjęcia i wrzucę .
PAWEL B Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Slot zamontowany do skrzydła zamknięty, otwarty, widok skrzydła z nie zamontowanym slotem widok od dołu mechanizmu wysuwu slota widok otwartego slota z boku pierwszy orczyk od serwomechanizmu środkowy orczyk, metalowe snapy zamieniłem na taki podwójny ponieważ środkowy mechanizm wychylał się o 2 mm mniej jak były tam zamontowane 2 snapy metalowe końcowy orczyk mechanizmu wysuwania slotów cały mechanizm widok od góry skrzydła i od dołu skrzydła Sloty wykonałem z blachy grubości 1,0 mm .Kadłub i dolne skrzydła mam już oklejone ,górnych skrzydeł jeszcze nie oklejałem ponieważ muszę ten cały mechanizm jeszcze wyregulować tak żeby wszystko chodziło tak jak trzeba ,no i pozabezpieczać tz po wyregulowaniu zalutuje wszystkie śruby i na snapy pozakładam rurki termokurczliwe .Bo jak już skrzydła okleję to nie będę miał dostępu do całego mechanizmu.
Władek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Farbę w kolorze żółtego Oratexu dostaniesz w ArtHobby. Mój Bulldog też jest kryty Oratexem w tym samym kolorze co twój model, a kabinę i maskę malowałem właśnie taką farbą.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Pawle zmienił bym tylko jedeną rzecz w napędzie mianowicie dzwognie jak najdalej od osi a na dzwigni kątowej współpracującej z serwem 2 przegóby kulowe po obo stronach jeden do napędu slota a drugi do serwa miał byś wszystkie dzwignie dość daleko i nie było bu problemu z luzami ...
PAWEL B Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Władek dzięki za podpowiedz farbę zakupię w MODELE.SKLEP plus utwardzacze . http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3421 Kamil te luzy polikwiduję oczywiście tylko napisz dokładniej jakie snapy tam zamienić jeszcze na kulowe .Trochę jest tam problem z luzami i całą mechaniką.
PAWEL B Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Kamil czy chodzi o takie coś.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Tak znacznie lepiej ... Generalnie kulowe połączenia mają mniejsze luzy niż snapy i powinno się je stosować tam gzie ruch popychacza następuje w więcej niż jednej płaszczyźnie. Tak jak to jest w przypadku slotu w twoim modelu płaszczyzna ruchu dzwigni jest inna do płaszczyzny tarczy serwa i płaszczyzny ruchu slotu. Moim zdaniem powinieneś wymienić na przeguby kulowe większość połaczeń nie wiem czy nie wcisnoł bym też tujejek mosiężnych w osie dzwigni... Dodatkowo na druty popychaczy nałożyć rurki węglowe bo są one zbyt wiotkie (podatne na wyboczenia) ..Tego typu napęd jest dość złożony i luzy dodają sie generując spory luz calkowity należy więc kasowac luzy z każdego połaczenia osi , snapów , itp .
PAWEL B Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Siedzę i kombinuję na wszystkie strony i jak nie luz tu się zrobi to coś innego nie pasuje albo pręty się wyginają . Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba założenie 3 serw na 1 slota wtedy tylko 1 popychacz będzie ,wagi dojdzie po rozmontowaniu mechanizmów i założeniu serw 80 gr .Serwa jakie tam dam to będą tower pro sg 5010 połączone kablem .
PAWEL B Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2009 Już wiem gdzie tkwi mój problem z mechanizmem napędu slotów .(luzy) Po rozmowie z Panem Henrykiem wszystko jeszcze raz przemyślałem ,błędem było założenie tak jak na planach orczyków z blachy duralowej 1 mm , snapów m2,snap w środku (nie na gwincie) ma średnicę 2,5 mm i właśnie tam zrobiły się luzy, problem załatwiły snapy kulowe tak jak doradził Kamil .Ale dalej było coś nie tak pręty które tam dałem zrobiłem z 2 mm grubości pręta i one się wyginały . A 6 serw w skrzydłach to trochę przesada. Zaprojektowałem wszystko jeszcze raz na nowo. Snapy m3 ,pręty stalowe średnica 3 mm orczyki z blachy duralowej grubości 2,5 mm ,otwory mocowania snapa 1,8 mm . Oczywiście po wyregulowaniu całego mechanizmu wszystkie śruby,nakrętki i snapy zalutuję .
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Paweł ładnie narysowałeś ale zrobiłeś przekładnie i slot wysunie się krzywo !!! Musisz zamienić snapy na środkowym orczyku .
Grzesiek Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Ja bym na srodkowy orczyk dal ten kulowy dwustronny czerwony jak nie masz na gwint M3 to przegwintuj ten co masz z M2 wrazie czego gwintowniki mam.
PAWEL B Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dzisiaj zrobiłem orczyki do napędu slotów i wszystkie popychacze . Zmontowałem to na próbę na deseczce nie ma luzów ,wszystko jest ok. Jutro zamontuję to w skrzydłach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.