paweln7 Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Witam Hummer powstał na podstawie planów Billa Wintera i Johna Huntona zamieszczonych na stronie https://outerzone.co.uk/index.asp oryginał jest motoszybowcem napędzanym elektryczną szczotkową 600 tak latał oryginał https://www.youtube.com/watch?v=G--QWcwbAtU ja troszkę pozmieniałem, płat w technologi styro-balsa i napęd w postaci ASP 32 i wyszedł modelik który lata tak https://www.youtube.com/watch?v=mCk2FsODVIE na filmiku jest jeszcze silnik podczas pierwszych lotów z śmigłem 10x4 które później zmienym na M-A 9x7 i to jest to śmigiełko które pasuje temu modelikowi ,filmik po zmianie śmigła ( sory ale ostrość aparatu nie nadąża za kaczką ) https://www.youtube.com/watch?v=d502Nd8fU4o modelem wylatałem około 70-80 lotów i w ubiegłą sobotę ,podczas nurkowania na pełnym gwizdku ( nie pierwszy raz ) przy wyjściu z nurkowania złamałem statecznik poziomy , efekt 2cm wgłębienie w pasie lotniska od silnika i 1cm od skrzydeł Z modelu został silnik odbiornik pakiet i dwa serwa reszta to puzzle 3D po posprzątaniu pasa już na lotnisku podjęta została decyzja o budowie nowego modelu z kilkoma poprawkami. Plan jest taki aby wersja II poleciała w tym roku. Skrzydło dostało mniejszy wznios taki jak w planach ( w pierwszym modelu troszkę zwiększyłem ) zastosowałem 4 zawiasy na lotkę zwiększyłem wychylenia lotek -był bardzo leniwy na lotki .W modelu zwiększyłem w porównaniu z planem po pierwszym locie kont zaklinowania statecznika wysokości o 3mm pomimo problemów z czasem ,wystrugałem drugie skrzydełko i statecznik poziomy wzmocniony rurką węglową 5x5mm teraz czekam na zamówienie z sklepu i zalaminujemy łączenia płata i zabierzemy się za kadłub. CDN P.S.plany oryginału https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=10235 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 No to lecimy dalej wręgi i boki wycięte to poskładałem na gumkach , tak wygląda zalutowałem dźwignie na ster wysokości teraz czekam aż wikol wyschnie i można dłubać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Pomalutku do przodu CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Nie martw się monologiem, nie ma się do czego przyczepić, a i konstrukcja nietypowa. Śmigło składane czy stale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Spalinka - to będzie stałe śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Czytałem właśnie wyżej o asp32, ale czy ktotka już nie kombinował ze smiglem skladanym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Witam wkleiłem w płat ocalałe z poprzedniego modelu gniazda mocowania serw, z kawałka styropianu wystrugałem garb kadłuba z kawałka styroduru wyciosałem kabinkę którą pokryłem "węglem " na dzień dzisiejszy wygląda tak monologiem się nie martwię śmigło stałe 9x7 Master Airscrew G/F 3 Hummer jest nietypowym modelem o rzadko spotykanym układzie skrzydeł jak na model RC w moim wykonaniu jest szybki , pewny i precyzyjny w pilotażu w całym zakresie prędkości ,nie wpada w korka a jedynie obniża dziób i po odzyskaniu prędkości leci dalej . Kilka razy zgasiłem silnik lecąc na pełnej prędkości nad pasem bo zawadziłem o niego śmigłem ,lub po locie nad trawą model był oklejony sieczką z trawy. Niestety model ze względu na swój kształt wymaga pilnowania w powietrzu z uwagi na to że" leci do tyłu" trzeba mieć to cały czas na uwadze ,(koledzy obserwujący loty na lotnisku nieraz po locie mówili że się pogubili w jakiej pozycji model się znajdował ) jak ja się pogubię to od razu to widać bo obroty na min. ( a on lata praktycznie czały czas na max.) CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Ciekawy model i fajna relacja . Faktycznie cenna uwaga co do specyfiki lotów ze względu na odwrócony układ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Witam dzisiaj tylko chwilkę porobiłem przy skrzydełku. wkleiłem z balsy zamknięcia gniazd serw lotek z sklejki 6mm dorobiłem wzmocnienie pod śrubę mocowania płata z sklejki 3mm i balsy dorobiłem wzmocnienie kołka ustalającego płat teraz płat gotowy do zalaminowania ,ale to w przyszłym tygodniu CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Witam no i płat się zalaminował 110g na to 48g i 33g wręga silnikowa i statecznik zalaminowane 110g komora silnikowa to 110g plus pomalowanie środka żywicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Witam Stan na dzień dzisieszy CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Witam Dzisiaj niewiele po szpachlowałem nierówności , może uda się w tym tygodniu jeszcze okleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Witam Zabrałem się za oklejanie Hummera, na prośbę kolegi zważyłem skrzydło przed oklejeniem i po oklejeniu skrzydło ma 38dm2 tak wygląda góra a tak dół a tak cały model ( jeszcze nie skończone oklejanie) CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 witam skończone oklejanie,wygląda tak teraz zostało zamontować wyposażenie ,ale to w przyszłym tygodniu teraz jadę polatać. CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Teraz weźmiesz się za sierrp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Nie swastyk niemiecki mi brakło stema mój znajomy ma takie powiedzenie " nie musimy się lubić ale się szanujmy" Więc proszę nie udzielaj się w Moich tematach .a będę stosował się do powiedzenia. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Witam odgrzejemy "schabowego" przedstawiona w relacji kaczka po niedługim czasie poległa ( taki los kaczek ) Została zbudowana Kaczka Mk III która latała dwa lata co było ogromnym sukcesem Tutaj film z oblotu Lot krótki ponieważ flatter wytrzepał zęby w serwie wysokości po wymianie serwa na inne latała dalej pewnego razu przegiąłem i kaczka poległa Została zbudowana Kaczka Mk IV z kilkoma zmianami co do planów Zmieniłem profile Canarda z płaskiej płytki na płasko wypukły , skrzydła z Clark na symetryczny12 % zniknęła kabinka z kadłuba i płaty zostały zalaminowane w całości niestety masa wzrosła o 300g Została oblatana w Niedziele Daje taką samą frajdę jak poprzedniczki ale jest zdecydowanie szybsza , kamera za nią nie nadąża bo zasuwa ok 180 km/h dlatego filmik musiał być cięty. Pozdrawiam Paweł N 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Paweł, w tle na półce "Bałtyk" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 19 minut temu, ahaweto napisał: Paweł, w tle na półce "Bałtyk" ? Tak za czym pochłonęło mnie lotnictwo Byłem "wodnym szuwarkiem " oto stare zdjęcie z 2002-2003 roku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Piękne modele !!! Mój "Bałtyk" zatonął ?, To było 50 lat temu ( o boże !), błędy w wykonaniu ? Jeżeli mnie pamięć nie myli plany były w książce J. Wojciechowskiego "Radio modele" ? a może "Nowoczesne zabawki" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi