Poli25 Opublikowano 12 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Postaw zwykłą wagę pod modelem ustawionym dziobem w dół. A już chciałem robić dźwignię Podsunąłeś mi dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Zapytałem Ecalc-a Śmigło APC Electric 11x4.7 wydaje się być najbardziej optymalne Tak było do teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Stosunek ciągu do wagi masz bardzo mizerny. Taki stosunek masz w trenerkach. Nie jestem orędownikiem aby ciąg przekraczał wagę, ale do latania potrzebujesz czegoś ok 0,7 co najmniej. Tak mały stosunek ciągu do wagi powoduje, że model wolno się rozpędza. Będzie latał z takim obciążeniem skrzydła, ale musisz mu nadać prędkość startową na katapulcie bo sam silnik nie da rady go szybko rozpędzić. Zapomnij też o manewrach pionowych w których wytracasz prędkość. No chyba, że np pętla z nurkowania. Dodatkowy faktor to kV vel prędkość strumienia zaśmigłowego. Ecalc powiada 105km/h, może i tak, ale przy takim stosunku ciągu do mocy to osiągniesz ją w nieskończenie długim czasie zważywszy na opór modelu. Moja rada: wymień silnik aby zwiększyć stosunek ciągu do masy o większym kV, rzędu 1500kv. Mogę się oczywiście mylić, bo ze mnie żaden teoretyk i tak ciężkich modeli nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Najbardziej optymalny setup przy moim B2 jaki znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 To ile masz realnie tego ciągu? Ecalc podaje ciąg przy założeniu że śmigło pracuje w normalnych wręcz doskonałych warunkach. To co Ty masz w B2 jest dalekie od ideału. Wsadz go na wagę i zobaczysz ile tracisz. Jak dasz nowy silnik to tez nie będziesz miał wartości z ecalca tylko dużo mniej - ale po testach będziesz wiedział mniej więcej ile mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 W tym przypadku nie chodzi chyba o silnik. Z logu wynika, że w czasie startu model uzyskał prędkośc 12m/s i runął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Zrobiłem test statyczny i powiem szczerze że bardzo się zdziwiłem, waga do ściany model na suszarkę która lata jak szalona sama z siebie i ciąg wyszedł 1400 g przy śmigle 10x5 4S. To nie mogło polecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Aż przykro mówić a nie mówiłem? Śmigło za bardzo zasłonięte. Rawen75 wrzucił fotkę b2 z dwoma silnikami na wylocie z silników. Będziesz miał 2 silniki i nie zasłonięte chamsko kadlubem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Tutaj może nie tyle chodzi że jest zasłonięte tylko jest za małe, jutro po pracy kupię 11x7 i 11x5 i zobaczymy jak będzie, bez poszerzania otworu takie mogę spokojnie wsadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Witam, Wczoraj zrobiłem testy na nowym śmigle APC 11X5,5 rewelacji nie było wyszło 1650g, w między czasie robię hamownię więc w tygodniu postaram się podać wyniki z hamowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Nie ma takiej możliwości aby ciąg na tym silniku był tak mały przy tym śmigle. Popełniasz błąd w pomiarach lub któryś z elementów jest uszkodzony. Może to być spalony mosfet w ESC lub naderwane uzwojenia w silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Albo śmigło schowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Zrobiłem test statyczny i powiem szczerze że bardzo się zdziwiłem, waga do ściany model na suszarkę która lata jak szalona sama z siebie i ciąg wyszedł 1400 g przy śmigle 10x5 4S. To nie mogło polecieć. Ten test robiłeś w poziomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Też mam schowane i przy wadze 3 kg startuje z ręki. Ciąg mam ok 2,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Też mam schowane i przy wadze 3 kg startuje z ręki. Ciąg mam ok 2,5kg. Ale chyba nie aż tak. Tam jest 5cm styropian + kabina. Najlepiej gdyby kolega narysował obrys kadłuba w tym miejscu i obrys śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Nawet bardzie. Za śmigłem mam prostą powierzchnię (ścianę) a w tym B2 jest zaokrąglona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Ale przed śmigłem jest prosta ściana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Też tak mam. Zdjęcie z chwili produkcji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 A czy śmigło jest zamontowane poprawnie (napisami w kierunku do lotu) i czy kręci się w odpowiednią stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Śmigło jest zamontowane poprawnie, postaram się zrobić test w pionie zobaczymy co pokaże dotychczas robiłem do ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi