Skocz do zawartości

Nowe przepisy dla dronów...

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poczytałem i nadal nie wiem, czy mogę legalnie latać moim FunCubem bez jakichś licencji, czy innych pozwoleń :unsure:.

Jurek

Opublikowano

Jet jeszcze inny atykuł... który odpowie na pytanie.

http://www.ulc.gov.pl/pl/drony/zasady-wykonywania-lotow/4527-loty-rekreacyjne-lub-sportowe

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Hmm... wynika z tego, że mogę latać. Już się bałem, że FunCup na stałe zawiśnie pod sufitem. A jakby ktoś się czepiał, to powołam sie na Ciebie Robercie ;).

pozdrawiam

Jurek

Opublikowano

A tutaj o obowiązkowej w przyszłości rejestracji wszystkich dronów: https://www.money.pl/gospodarka/bedzie-obowiazkowy-rejestr-wszystkich-dronow-wlasciciela-zidentyfikujemy-telefonem-6347220636452993a.html

Ciekawe jak się ma poniższy zapis ze strony ULC do wypłacania odszkodowań za wlecenie modelem w samochód kolegi, który zaparkował na lotnisku/łączce.

..."

Jeżeli waga Twojego drona lub modelu przekracza 600g powinieneś trzymać się następujących zasad:

-    zachowaj odległość poziomą nie mniejszą niż 30 m od osób, pojazdów lub obiektów budowlanych niebędących pod Twoją kontrolą (nie powinieneś latać bezpośrednio nad ludźmi);

"...

Opublikowano

Ciekawe jak się ma poniższy zapis ze strony ULC do wypłacania odszkodowań za wlecenie modelem w samochód kolegi, który zaparkował na lotnisku/łączce.

..."

Jeżeli waga Twojego drona lub modelu przekracza 600g powinieneś trzymać się następujących zasad:

-    zachowaj odległość poziomą nie mniejszą niż 30 m od osób, pojazdów lub obiektów budowlanych niebędących pod Twoją kontrolą (nie powinieneś latać bezpośrednio nad ludźmi);

"...

Tak samo jak w przypadku samochodów. Przy wyprzedzaniu czy wymijaniu zgodnie z przepisami masz zachować odpowiednią odległość od innego pojazdu. Czy jak doszło do zderzenia przy wyprzedzaniu czy wymijaniu to ubezpieczyciel nie wypłaca odszkodowania, bo nie zachowałeś odpowiedniej odległości?

Opublikowano

Hmm... wynika z tego, że mogę latać. Już się bałem, że FunCup na stałe zawiśnie pod sufitem. A jakby ktoś się czepiał, to powołam sie na Ciebie Robercie ;).

pozdrawiam

Jurek

Ja tylko podaje linki... i podczas latania zachowuję szczególną ostrożność. A wynika to z tego, że parę lat temu latałem beztrosko spalinkami na lotnisku Areoklubu Ziemi Lubuskiej i pewnego razu model SuperAir uciekł mi. Padły aku odbiornika, moja wina bo wiedziałem, że są słabe ale jak zwykle jeszcze jeden sezon i kupie nowe... . Model spadł po drugiej stronie lotniska, około 100 metrów o kierownika lotów szybowców. Byłem o krok od zawału. Na całe szczęście skończyło się tylko pouczeniem i rozbitym modelem... od tego czasu wiem czym to grozi. Latam teraz na lotnisku modelarskim, mam ubezpieczenie OC i jestem mega ostrożny...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.