Wiesiek Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Wiesiek. Chodzi o "Differential" dla lotek. Czy jest możliwość w MZ32 przypisania potencjometru do miksera tak aby w czasie lotu można było płynnie zmieniać % różnicowości lotek? Może jest inny sposób?. Jeti ma w menu taką możliwość. Pozdrawiam Krzysiek. Krzysiek no Ty przynajmniej piszesz zrozumiale :D"Differential" czyli u mnie "Differenzier.",roznicowosc lotek +-100%. Napewno mozna to zrobic w"Phasentrim",trymowanie faz lotu,chyba dobrze to przetlumaczylem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 pewnie nie można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 pewnie nie można Kolega z Graupnera twierdzi ze mozna.Pewnie sie nie zna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Jeśli tak to ok. Ale prosilem o zdjęcie z apki jak to zrobić. Nie chce mi sie szukać, więc mam pytanko do użytkownika - czy w MZ32 jakiś kanał (potencjometr, suwak) może być mnożnikiem dla dowolnego miksera (lub nawet jednego punku w mikserze)? Np, żeby potencjometrem płynnie regulować np. róznicowość w jakimś zakresie I przypominam moje pytanie. Bylo ogólniejsze. Roznicowosc to tylko przykład.Update !!!!!!!!!No i sam znalazłem. Bo znalazłem manual do programowania. Nawet szczegółowy. I chyba nowy i aktualny (z grudnia). Wiele rzeczy da się regulować trymerami, przełącznikami i sluderami. Np roznicowosci. Ale chyba mikserów (free mixers) nie da się przemnożyć. Nie wiem bo nie mam radia w łapie. Znalazłem to w menu „DIREKT EINSTELLUNG” (chyba normalnie będzie „Direct adjust” - ta opcja jest opisana jako nowa)Manual dla zainteresowanych:https://www.graupner.de/media/pdf/17/01/8d/S1024-77_mz_32_Teil2_de_V1_0_0_20181203.pdfJest w dziwnym języku, ale jak przystało na Graupnera jest wszystko nieźle opisane. I kolejny update !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No i po tym co znalazłem (nie tylko to co na górze), to można napisać że MZ32 jest chyba bardziej funkcjonalny jeśli chodzi o możliwości softu od Jeti i Futaby. Dotyk upraszcza znacząco te zmiany i ustawienia. Do Jeti brakuje mu skryptów (ale bez tego da sie żyć) no i nie wiem jak wygląda wyświetlanie danych telemetrycznych - Jeti w tym jest bardzo mocne, Futaba niestety jest słaba. Oczywiście nie pisze o wyglądzie, plastikach itp itd tylko o tym co w środku. MZ ma oczywiście swoje mankamenty i rzeczy które mogły by być bardziej "podrasowane". Wiadomo - nie ma rzeczy idealnych - ale nie jest zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 A co takiego w środku ma Futaba słabe, a Graupner nie ma słabe? Design można pominąć oraz „chrom” ponieważ carbon i black look jest dzisiaj na topie, ale już uzgodniliśmy, że ten element cieszy oko i nie lata. Jak piszesz ze coś jest słabiej to dodaj konkret, pls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Bo ma nie mniej funkcji i możliwości jak Futaba. Jedyne co widocznie ma niby słabsze, to mniej punktów w mikserach. W niektórych sytuacjach (takie niuansiki) może po dwa punkty przydało by się więcej. Ale uwzględniając rozdzielczość palców i długość drążków, to chyba przesada Resztę możliwości ma albo nie gorzej, albo jest na plus. To moja subiektywna opinia, uwzględniająca to czego potrzebuje do latania szybowcami/motoszybowcami. No i graupner może mieć chromy w złotym kolorze :D :lol: :D Tu jeszcze opis funkcji w normalniejszym języku: https://s3.amazonaws.com/graupner.manuals/RADIOS/S1024.mz-32+Help+Reference+Manual+V1.1.pdf Ale warto oba przeglądnąć. Np w niemieckiej wersji są przykłady jak używać wielofunkcyjne sterowanie drążkiem gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Wiesiek. Chodzi o "Differential" dla lotek. Czy jest możliwość w MZ32 przypisania potencjometru do miksera tak aby w czasie lotu można było płynnie zmieniać % różnicowości lotek? Może jest inny sposób?. Jeti ma w menu taką możliwość. Pozdrawiam Krzysiek. Krzysiek tu jest to lepiej pokazane:Direkteinstellung_Sensorschalter.pdf Najlepiej odrazu pytac Graupnera,oni wiedza najlepiej.Tych funkcji bedzie wiecej,teraz juz wiem dlaczego wbudowali wlan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Zagadka. Dwie aparatury wyglądają jak z odpustu. Zgadnij które? ODPUST.JPG Graupner może mieć to czerwone w złocie. I to jest czadzik. Za to Jeti może być cale złote. To już bajer. A tu alternatywny design radia : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoferbp Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Krzysiek tu jest to lepiej pokazane:Direkteinstellung_Sensorschalter.pdf Najlepiej odrazu pytac Graupnera,oni wiedza najlepiej.Tych funkcji bedzie wiecej,teraz juz wiem dlaczego wbudowali wlan To jest to o co pytałem Dziękuję Wiesiek. A tak przy okazji, sieć ujawnia powoli (a raczej użytkownicy) co skrywają nowe Graupnery... Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 To jest to o co pytałem Dziękuję Wiesiek. A tak przy okazji, sieć ujawnia powoli (a raczej użytkownicy) co skrywają nowe Graupnery... Pozdrawiam Krzysiek Nie ma za co,a swoja droga,dobrze by bylo, jakby moderator wkleil te pdf-y do watku o Mz-32.Latwiej bedzie znalesc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Ostateczna decyzja padła na Futabę J Jakość mechaniczna sprzętu bardzo dobra. Plastyki wysokiej jakości. Nadajnik leży w rękach jak należy i nie jest ciężki. Konstrukcja zwarta i przejrzysta. Bardzo dużo funkcji przełączających, w tym trópozycyjnych (czego brakowało mi w wersji JETI DS14, która też była poważną opcją) Miałem w ręce Jeti DS 16 i DS. 24, które wydawały się dość ciężkie w trzymaniu (metalowa obudowa), choć wiadomo, że sporo ludzi radzi sobie z nimi w F3K. Mówię o subiektywnym odczuciu powieszenia na szyi lub szelkach tej aparatury na kilka godzin na lotnisku. Wizualnie wersja carbon JETI ma wygląd naprawdę cool, a wersja DS24 ma dodatkowy link 900Mhz, co może zwiększać bezpieczeństo – tylko ta cena…. No i ten soft JETI… w sumie wygląda na najbardziej zbliżony koncepcyjnie do MX20. W Futabie programowanie MODE, faktycznie bez uwag, proste – przypisanie kanałów. (jedyne co nie jest możliwe to uzyskanie MODE 5 – dwa drążki z ząbkami, co jest wykonalne w JETI). Na potrzeby motoszybowca nie jest wymagane (piszę tyko o funkcjonalności). Zaprogramowanie modelu, do trybu działania modelu F5J ze wszystkimi mixerami na gotowo, zajęło mi, od wyjęcia z pudełka do oczekiwanych czynności sterów, cztery popołudnia po 3 godziny klikania z instrukcją i modelem.Musiałem jeszcze przestawić beczułki LDS w serwach klap, ponieważ servo trim neutrum ma w Futabie mniejszy zakres działania niż w Graupnerze. Jest to pewna niedogodność, jeżeli awarynie trzeba by było wrócić na Graupnera i podmienić odbiornik. Pozostałe stery nie wymagają żadnych korekt. Załączona instrukcja w PL ułatwia szybkie przejście przez kluczowe funkcje systemowe i modelu. Programowane dotykowe na ekranie nie jest najlepszym rozwiązaniem jakie miałem w rękach. „Analogowe” przyciski są moim zdaniem bardziej wiarygodne. Natomiast, programowanie na panelu nie stanowi samo w sobie utrudnienia. „Przyciski” są odpowiedniej wielkości i nie zachodzi sytuacja jednoczesnego klikania kilku naraz – w każdym razie system zarządza tym w taki sposób, że nie przeszkadza w programowaniu. Sam panel jest dość czuły i w warunkach bojowych raczej będzie wymagał blokowania na czas latania. Faktycznie, w sytuacji sprecyzowanych oczekiwań i założeń jak model ma działać, zaprogramowanie Futaby idzie dość sprawnie. Menu jest podzielone na menu systemu, ogólnych ustawień dla modeli i specyficznych dla konkretnego modelu. Nie ma tu logiki kolejności ustawień krok po kroku jak w Graupnerze, gdzie ustawienie jest skonfigurowane na sekwencję kolejnych kroków do zaprogramowania kompletnego modelu. Programowanie Futaby dla początkujących graczy może stanowić wyzwanie (zwłaszcza odkrycie off set gazu w fazach). Komendy na ekranach wymagają zerknięcia do instrukcji – stosowane są skróty komend, a wgłębienia w menu dają szerokie pola do ustawień. Dla tych co wiedzą co chcą, to znajdą to w Futabie wszystko w uporządkowany sposób. Fazy lotu są intuicyjne i umożliwiają swobodne zestrojenie oczekiwań w zakresie przypisania funkcjonalności, niekolidowania silnika/crow na drążku gazu (ustawienie off set). Niezbędne opóźnienia w przejściu między fazami dają czas na przystosowanie się serw. W zakresie ustawienia w mixerach, każda powierzchnia sterowania może być dostosowania indywidualnie (osobne klapy i lotki). Świetnie zapowiadają się możliwości sterowania proporcjonalnymi przełącznikami (np. drążkiem gazu) zwiększenia cambera w fazie termal i speed. Z informacji z tutorialu MZ32 na YT udostępnionego na kanale flightcomp.com (komentarze), wynika że Graupner w zakresie klap nie pozwala w indywidualnym dostosowaniu się każdej powierzchni sterowej oddzielnie w crow. W futabie, każda powierzchnia sterowa jest możliwa do ustawianie indywidualnie w każdej fazie i mixie. Dużym uproszczeniem jest posegregowanie i wstępne sparametryzowanie podstawowych mikserów (snap-flap, crow, itp.). Przyspiesza to znacznie ustawienia, nie zabierając frajdy zestawienia tam gdzie to jest potrzebne w formułach krzywych lub krzywych punktowych. Kolega Adrien z Francji jest zakochany w swoim JETI DS16. Ja już się z Futabą polubiłem Teraz zzas teraz na próby w locie J Szczególnie podziękowania kieruję do Konrada za okazaną pomoc przy zakupie J Dziękuję też Wiesławowi za kilka cennych podpowiedzi J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 “w zakresie klap nie pozwala w indywidualnym dostosowaniu się każdej powierzchni sterowej oddzielnie w crow.” Nie rozumiem tego sformułowania. Mógłbyś coś więcej napisać? „Świetnie zapowiadają się możliwości sterowania proporcjonalnymi przełącznikami (np. drążkiem gazu).” to tez miałeś w gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 “w zakresie klap nie pozwala w indywidualnym dostosowaniu się każdej powierzchni sterowej oddzielnie w crow.” Nie rozumiem tego sformułowania. Mógłbyś coś więcej napisać? „Świetnie zapowiadają się możliwości sterowania proporcjonalnymi przełącznikami (np. drążkiem gazu).” to tez miałeś w gr. pierwszy cytat - zerknij tutaj i zobacz komantarze - nie ustawiałem tego nadajnika, więc nie mam pewności. Ali z flightcomp jest doświadczonym zawodnikiem i taką dostałem od niego opinię. Czy faktycznie się da? Nie wiem. Ci co mają MZ32 pewnie wiedzą najlepiej.drugi cytat - nigdy nie twierdziłem, że Graupner nie ma takich możliwości. Po prostu ich nie odkryłem, a sprzęt te funkcje ma. Widocznie nie dość dokładnie szukałem Żeby było jasne, nie ma tu grama krytyki do sprzętu Graupner - od początku mojej przygody z modelami byłem wyznawcą tego brandu. BTW nie zamierzam się pozbywać MX20, bo to jest świetny sprzęt. Teraz jest czas na inności i je testuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 To może kiedyś zerknę. Nie lubię filmików jak ktoś aparaturę ustawia. Nigdy nie wiadomo co jest nagrzebane No i przez to dalej nie rozumiem o co ci chodziło Ja w menu gr nic dziwnego nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 A czytałeś opinie Alego w komentarzu poniżej w zakresie ustawień cambera? - pisze ze zawsze idą razem klapy i lotki i nie moźna ustawić travel dla każdej powierzchni osobno. Widocznie menu ok, a jak chcesz to ustawić to się nie da. Tylko tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Coś mi sie wydaje że ktoś myli pojęcia. Ty piszesz crow oni camber. Crow jest to opcja buterflaya i jest przeznaczona do ustawienia motyla przy lądowaniu (czyli air brake). Ja uzywam też do korekcji wysokości przy ustawianiu klap (camber). Ale ten tajemniczy camber to jakby co innego. I ustawia sie gdzie indziej. i do tego mozna to zrobić na na kilka sposobów. Ogólnie to wygląda na błąd/niewiedza w programowaniu a nie w radiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jurek, czyli wszystko i wszytkim gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 jak choć raz sie przeczyta manual to i owszem. Właśnie dlatego nie lubie YT i wielu informacji w necie jako źródła wiedzy. Bo często tryska z nich niewiedza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi