jethrotull Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Cześć, rozpocząłem budowę nowego parkflyera. Jest to M.S. 410, rozpiętość 77cm, konstrukcja sosna + balsa, pokrycie bibułką. Wyposażenie: Silnik Emax 2205 Śmigło 6x5 Regulator 20A Bateria 2S 950mAh Serwa: 2x9g Planowana waga do lotu - poniżej 300g. To co widać na zdjęciach plus pełne wyposażenie, plus drugie (niesistniejące jeszcze) skrzydło waży razem ok 210g, więc chyba jestem na dobrej drodze. Zdjęcia: 1
Michal4x4 Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Bardzo fajny! Ale bedzie szybko śmigal z taką wagą. Rozumiem ze bez lotek. A plany sam przygotowales? Pozdr. M
jethrotull Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Opublikowano 3 Lutego 2019 Nie no, z lotkami, tylko jeszcze nie odcięte. Plany sam robiłem na podstawie rzutów i przekrojów i sporo improwizowałem po drodze. Np. grzbiet kadłuba z tyłu robiłem 3 razy, i jeszcze nie jestem zadowolony.
safari28 Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Też mi chodzi po głowie coś w tych rozmiarach powodzenia
Michal4x4 Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Aaa, sorki myślalem ze bez lotek jak 2 serwa. Ja się uczylem na sk i sw i lotki to dla mnie ciągle przyszłosc;( fajnie że sam kreślisz, to mnie też kręci ale ponieważ nie umiem na kompie to strasznie dużo czasu mi to zabiera. Ale satysfakcja jest;) Powodzenia, będę "patrzał". M
jethrotull Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Opublikowano 3 Lutego 2019 Ja kreślę na papierze za pomocą ołówka, linijki, ekierki i krzywików
jethrotull Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Opublikowano 5 Lutego 2019 Koledzy, macie jakieś rady jak zrobić lub gdzie kupić i jak przymocować kołpak śmigła do tego modelu? Potrzebuję czegoś w okolicach 30-35mm średnicy.
a2j Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 Kołpaki montuje się do piasty mocującej wraz ze śmigłem, więc ten Twój "prop saver" montaż śmigła na gumę demontujesz. A piasty do śmigieł kupujesz pod rozmiar piasty silnika, np. na allegro znajdziesz wpisz "piasta śmigła" 1
jethrotull Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Opublikowano 5 Lutego 2019 OK, a ktoś wie co konkretnie pasuje do tych Emaxów? Np. to: https://allegro.pl/oferta/kolpak-plastik-38mm-zolty-do-smigiel-stalych-7695678254 w jaki sposób się mocuje i jakiej piasty wymaga?
a2j Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 OK, a ktoś wie co konkretnie pasuje do tych Emaxów? Np. to: https://allegro.pl/oferta/kolpak-plastik-38mm-zolty-do-smigiel-stalych-7695678254 w jaki sposób się mocuje i jakiej piasty wymaga? Musisz zmierzyć suwmiarką jaki masz rozmiar piasty silnika i kupić takie coś https://allegro.pl/oferta/piasta-do-smigiel-stalych-3-2-mm-m5-mp-jet-4702-7048534182 (w tym przypadku piasta 3,2mm) Zakładasz taką piastę na oś silnika (odkręcasz nakrętkę) zakładasz śmigło, rozkręcasz kołpak (dwie śruby od przodu), zakładasz dolną połówkę kołpaka na śmigło, zakręcasz nakrętką a na koniec zakładasz drugą połówkę kołpaka (sam kapturek). Jak będę w domu to podeślę zdjęcie takiego samego kołpaka u mnie. 2
poharatek Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 Odradzam stosowanie tych kołpaków https://allegro.pl/oferta/kolpak-plastik-38mm-zolty-do-smigiel-stalych-7695678254, to są "wyjce", kiepsko wyważone, a nawet jeśli się je uda wyważyć statycznie, to z powodu konstrukcji (braku podstawy), gdy silnik wejdzie na obroty, siła odśrodkowa "wywija je" i pojawiają się wibracje. Zamiast tego proponuje takie coś: https://sklep.modelarnia.pl/p3588,kolpak-przezroczysty-38-mm-electrifly.html 1
mayster8405 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Znalazłem coś takiego, gdyby było coś dla uzupełnienia Morane_Saulnier_MS-406-C1_oz1108.pdf
jethrotull Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 Zacząłem oklejać model bibułką, chyba trochę wyszedłem z wprawy Malowanie będzie takie: Planuję okleić całość (z wyjątkiem sekcji żółtych) bibułką szaroniebieską zarówno od góry jak i od spodu, a potem na górne powierzchnie nanieść plamy kamuflażu aerografem. Chciałbym prosić o rady jakie farby do aerografu będą współpracować z podłożem wykończonym nitrocellonem.
marek rokowski Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 i tak bez szachownicy??? nawet Francuzi lubią wersje malowania z naszym znakiem co do malowania: zastanowiłbym sie czy nei zaczac od zabarwienia bibuły w kamuflaż +logo etc. Wagowo wyszło by najkorzystniej...
jethrotull Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Opublikowano 12 Lutego 2019 Nie czuję potrzeby żeby wszędzie kłaść szachownicę, zresztą zrobiłem już sporo modeli z szachownicami. Ten schemat mi się podoba (mimo że to wrogie lotnictwo Vichy) bo ma jaskrawe, wesołe i dobrze widoczne kolory. Pomysł z barwieniem super, tylko niestety model już w połowie oklejony :/
jethrotull Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Opublikowano 13 Lutego 2019 Postęp prac: Waga póki co 235g, zostały do dodania popychacze sterów i lotek, połączenie połówek płata, poszycie płata, kabinka, dekoracje.
Michal4x4 Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 Bardzo mi się podoba! Zwłaszcza z profilu widać od razu co to za typek:) Kurcze tylko waga jakoś duża na ten rozmiar, no ale silnik masz duzy, poza tym jestem może przewrażliwiony bo w mikrusach siedxę Farby akrylowe stosowałem na powierzchniach pokrytych cellonem i caponem bez problemu; stosowałem farby różnych ogolnie znanych firm i było ok. Powodzenia! Pozdr. M
jethrotull Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Opublikowano 13 Lutego 2019 Duża waga? Sama bateria to 50g! Chętnie zobaczę lżejsza konstrukcję w tej technologii. Mówię to bez żadnej ironii, chętnie się czegoś nauczę.
Rekomendowane odpowiedzi