Gość marnod2 Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Zwracam "Honor", odszczekuję wszystko co zle o Tobie napisałem i chylę czoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Będzie super maszyna. Ładny ten pionowy statecznik rzeczywiście. Szybko i czysto Ci to idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Czy szybko? Raczej nie. Nie siedzę od rana do wieczora, robię, gdy mam czas i chęci. Poza tym, zawsze lepiej trzy razy przymierzyć i skleić, niż na szybko spitolić i szukać metody na wyjście z sytuacji. Rozpocząłem pokrywanie kadłuba, tutaj szybko można tylko narobić szkody. Wkrótce zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 zawsze lepiej trzy razy przymierzyć i skleić, niż na szybko spitolić i szukać metody na wyjście z sytuacji. Jak mawiał mój dziadek "lepiej kijek trzy razy pocieńkować niż go potem pogrubasiać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Gdy pracowałem w pomocy drogowej, poznałem na jednej akcji operatora dźwigu. Ten mawiał inaczej. Do mojego szefa, gdy ten go ponaglał, odpowiedział- Panie szybko to się robi głupie dzieci. Jak Pan nie wierzysz, zapytaj się ojca! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Powoli bez pospiechu do przodu. Kadłub częściowo pokryty, jeszcze nie szpachlowany i szlifowany. Szpachli zresztą pójdzie mało-wynik prac bez pośpiechu. Podłużnica w górze kadłuba w oknie radiooperatora-strzelca do wycięcia. Teraz powoli spód i praca nad kołem ogonowym, popychaczem steru wysokości-zanim zamknę kadłub. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Piękna sprawa super model zresztą nie mały, trzymaj tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Bardzo fajnie to wyglada. Po lekko ponad dwóch tygodniach prac masz 75% kadłuba i usterzenie...niezłe tempo. Jak tak dalej pójdzie to model poleci jeszcze w tym roku. Może się jednak skusisz na 4 silniczki żarowe. Takie 10-tki w ctzerosuwie brzmiały by doskonale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Na razie jest to praca, że tak powiem powierzchowna. Mam dopiero ok. 75% kadłuba, a jeszcze płaty-trzy elementy, mechanika podwozia-jego wykonanie, stanowiska strzeleckie, wieżyczki, komora bombowa.....no nie wiem, czy w tym roku poleci. Nie śpieszę się, swoje odleżał, więc głowa nie boli Zestaw, a właściwie ta firma, z której pochodzi ten kit znana jest z bardzo makietowego podejścia do swoich wyrobów. Chyba raczej to widać. Elementy idealnie spasowane, dokumentacja czytelna, a materiały dostarczone prima sort. Co do spalinek, to raczej pozostanę przy elektro-myślałem o module dźwiękowym. Te cztery dziesiątki brzęczały by jak pszczoły, a nie jak bąki-co lepiej by tu pasowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Kadłub został ściągnięty z deski montażowej, prowadnice wykontowane i przykręcone-pora na skrzydło. Na zdjęciu widoczne jest prawe-tzn, prawy centropłat stały-zamocowany na stałe z kadłubem, z odejmowaną częścią (chwilowo aby uniknąć niewłaściwego ustawienia żeber jest sztywno połączone z centropłatem). Po wklejeniu do tych 23 żeber wszystkich dźwigarków i podłużnic, pokryciu od góry- element odejmowanay zostanie odcięty, i uzupełniony w dwa kołki centrujące i bagnet ( rurka duraluminiowa średnicy 18mm, w kieszeniach z laminatu). P.S. Zrobiłem koło ogonowe, oczywiście aluminium jako baza. Już zamontowane w kadłubie. Przy okazji wstawię fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Prace powoli idą do przodu, skrzydło zdjęte-teraz lewe na helingu powstaje. Tak tłuścioch wygląda z przymocowanym centropłatem. Oczywiście są zmiany- gondole silnikowe muszę przerobić na mocowanie napędu elektrycznego. Oryginalne na beleczkach pod spalinkę nie nada się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Główne podwozie będzie stałe czy chowane jak w oryginale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Podwozie główne jak i ogonowe jest chowane. Na zdjęciu ogonowe jest teraz wypuszczone, jednak mogę zapewnić, że jest w pełni sterowalne. Poniżej rysunki przedstawiają samą ideę mechanizacji podwozia. Ten rysunek na dole po prawej to właśnie podwozie ogonowe. U mnie napędzane poprzez serwo 3,5kG, które tylko służy do jego ruchu- schowane-wypuszczone, a siły przenoszone na mechanizm od goleni, nie działają bezpośrednio na serwo. Dźwignia blokuje się na belce, a siła pchająca działa własnie na tę belkę a nie na serwo. Ze względu jednak na wielkość, jak i masę wiadome jest, że kółka podwozia nie są z pianki! Tutaj na masie się nie oszczędzi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Pięknie, już się nie mogę doczekać efektów dalszych prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Skrzydła prawie skończone. Nie kryłem jeszcze ich od spodu na całości-muszę rozmieścić mechanikę płata, serwa, kanały na przewody, bagnety. Na chwilę obecną wygląda to tak. Rozwiązałem kwestię bomb. Wchodzą z luzem cztery Żubry-czy to szklane czy puszki. teraz tylko dorobić do nich stateczniki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Witam Panowie i Panewki! Wiosna przyszła, więc na głowę zwala się więcej spraw niż potrzeba-a to porządki wiosenne, a to ogródek wypieścić, bestię T-72 zserwisować i przygotować do sezonu.... ale, w ramach odpoczynku przy B-17 miło również posiedzieć. Stan prac na dzień dzisiejszy wygląda tak jak na zdjęciach. Bagnety wmontowane, klapy siedzą na miejscu, podszlifowany( cholerna balsa-nigdy się tak nie nakaszlałem!) usterzenie na próbę zalaminowane tkaniną szklaną 25g - wyszło OK, więc całość pójdzie tą metodą. Bałem się troszkę o wypaczenie balsy-nic z tych rzeczy. Przy okazji-czy macie jakiś estetyczny, ale mocny patent na zabezpieczenie płatów przed wysunięciem? Tutaj w całej krasie. Tak wygląda opuszczona klapa. Każda pracuje na TowardPro MG966R-uznałem, że akurat na klapy nie będę kupował fest drogich, aczykolwiek organy sterowana bardzo odpowiedzialne będą na Hitecach. Stanowisko strzelca ogonowego-jeszcze trochę pracy-później z formy hurtowa produkcja półcalówek. Na szczęście te montowane w wieżyczkach nie są widoczne aż tyle. No i podwozie główne. Powstał element testowy, aby zobaczyć jak to wyjdzie w praniu. Ogólnie chodzi o zakres wychylenia, oraz o punkty blokady dźwigni. Oryginalny zostanie wykonany na płytkach duraluminowych grubości 2,5mm, ażurowanych-na szczęście mam takie w zapasie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Tak wygląda podwozie główne, a właściwie jego mechanika. Całość ma być prosta i pewna. Blokada przed złożeniem znajdzie się na popychaczu-od strony spodniej najedzie po prostu na trzpień przytwierdzony z boku, na który nachodzi popychacz. Pora na wykonanie go w duralu. https://www.youtube.com/watch?v=186uAy-Pas8&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Powolutku, ale do przodu. Wolny czas dzisiaj spędziłem na wykonaniu i montażu podwozia. Teraz stoi krówka na własnych kółkach. Zamocowany i wklejony element wzmocnienia jeszcze dociśnięty klamerkami. Jutro wykończę-jak nic się nie urodzi. Znalazłem też ciekawe nietypowe malowanie, ale .....okropne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Samolot piękny, sam mam takiego, ale malowanie okropne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 A to jest prawdziwe malowanie? Bo to co znalazłeś to nie zdjęcie tylko screen z jakiejś gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi