Skocz do zawartości

zdobyłem materiał, ale nie wiem co to jest i czym kleić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zdobyłem materiał, chyba z reklamy w sklepie

jest żółty, grubość 3 mm cała "płyta jest dość giętka/elastyczna

powierzchnia twarda, jak plastik - ale da się ją zarysować paznokciem

wewnątrz jest chropowaty i też da się zarysować paznokciem

pęka z trzaskiem

ale nie wiem co to jest i czym kleić ? może po zdjęciach i opisie rozpozna ktoś

myślałem że to jest pcv spienione, ale tamto jest chyba bardziej miękkie

post-21466-0-34790300-1552385463_thumb.jpg

post-21466-0-28131000-1552385472_thumb.jpg

post-21466-0-75172500-1552385479_thumb.jpg

post-21466-0-04004800-1552385487_thumb.jpg

Opublikowano

Udaj się Kolego jakiejkolwiek większej firmy, która robi reklamy. Dadzą Ci tego PCV ile będziesz chciał. Odpady wyrzucają, ale można trafić całkiem niemałe kawałki różnych grubości i kolorów.

A jak będziesz chciał odkupić większe kawałki, to kupisz za grosze.

I na pewno nie wolno tego kupować w różnych Castoramach, bo oni bazują na niewiedzy i zdzierają strasznie.

A.C.

Opublikowano

jakiego kleju użyć , który się sprawdza ?

najlepiej jakby trochu rozpuszczał tą powierzchnię plastikową, żeby lepiej krawędzie się kleiły

Opublikowano

próbowałem dwóch klejów 

jeden do pcv firmy dragon miał tez kleić rynny plastikowe - nie klei nic

a drugi klej polimerowy uniwersalny dragon strong robi się taka rozciągliwa guma 

i może duże płaskie powierzchnie by skleił, ale krawędzi nie

post-21466-0-55459100-1552475275_thumb.jpg

Opublikowano

Na pewno dobrze sklei to Soudal 66A- ten pieniący się. Można też spróbować takie "spawalnicze" spoiny, te o mniejszej powierzchni przylegania, potraktować klejem na gorąco.

Opublikowano

ten Soudal 66A - jest do klejenia drewna !

a  Acralock CC 10-10 wygląda na właściwy klej, ale kosztuje 61 zł za 50 ml  :wacko:  

Opublikowano

Oczywiście- Soudal jest do drewna, ale klei też inne materiały. Kleję nim np. coroplast, ale po nakłuciu szeregu otworków, przez które wnika w strukturę. No i bardzo klei też ręce przy robocie, bo to dobry klej jest! :)

Opublikowano

Spienione PCV ja sobie kleję zwykłym klejem CA. Średnio gęstym, lub gęstym. Żeby szybciej było, to do tego używam przyspieszacza.

I ten klej klei. Są tez do nabycia specjalne kleje w hurtowniach z płytami PCV ale trzeba kupić dużo i drogo.

Do naszych celów zwykły cyjak wystarcza.

A.C.

Opublikowano

Do klejenia PVC zarówno twardego jak i spienionego zdecydowanie polecam Cosmofen Plus. Profesjonalny klej do tego przeznaczony, duża tuba 200 ml za kilkanaście złotych. Wiążę szybko, a spoina naprawdę o dużej wytrzymałości.

Opublikowano

dobra , klij , klijem  ale  powiedzcie Panowie do czego tych płyt uzywacie?

Z modelarskich rzeczy to kleiłem z płyt 10 mm (spienione PVC) pokrywę do akwarium ;)

I dla ścisłości - albo po polsku PCW albo po angielsku PVC a nie PCV.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.