J-23 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 zdobyłem materiał, chyba z reklamy w sklepie jest żółty, grubość 3 mm cała "płyta jest dość giętka/elastyczna powierzchnia twarda, jak plastik - ale da się ją zarysować paznokciem wewnątrz jest chropowaty i też da się zarysować paznokciem pęka z trzaskiem ale nie wiem co to jest i czym kleić ? może po zdjęciach i opisie rozpozna ktoś myślałem że to jest pcv spienione, ale tamto jest chyba bardziej miękkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Spienione PCV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 tak spienione pcv - oglądałem to w sklepie, dość drogie te płyty są ale tam nie robiłem próby paznokcia, więc nie wiem czy to jest to samo ? https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/boazerie-elewacja-i-podbitki/plyty-z-tworzywa/pcv-spienione.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Udaj się Kolego jakiejkolwiek większej firmy, która robi reklamy. Dadzą Ci tego PCV ile będziesz chciał. Odpady wyrzucają, ale można trafić całkiem niemałe kawałki różnych grubości i kolorów. A jak będziesz chciał odkupić większe kawałki, to kupisz za grosze. I na pewno nie wolno tego kupować w różnych Castoramach, bo oni bazują na niewiedzy i zdzierają strasznie. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 jakiego kleju użyć , który się sprawdza ? najlepiej jakby trochu rozpuszczał tą powierzchnię plastikową, żeby lepiej krawędzie się kleiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 do PCV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Mam skrawki tego żółtego, mam też żelowy klej do armatury- sprawdzimy czy nie niszczy pianki. Podam wyniki po testach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 próbowałem dwóch klejów jeden do pcv firmy dragon miał tez kleić rynny plastikowe - nie klei nic a drugi klej polimerowy uniwersalny dragon strong robi się taka rozciągliwa guma i może duże płaskie powierzchnie by skleił, ale krawędzi nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Na pewno dobrze sklei to Soudal 66A- ten pieniący się. Można też spróbować takie "spawalnicze" spoiny, te o mniejszej powierzchni przylegania, potraktować klejem na gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 powinienes użyć kleju Acralock CC 10-10. to spoiwo dedykowane do spienionego PCV lub ATK FIX 06, 01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 ten Soudal 66A - jest do klejenia drewna ! a Acralock CC 10-10 wygląda na właściwy klej, ale kosztuje 61 zł za 50 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 kto bogatemu zabroni ...ale materiał konstrukcyjny mamy tani więc się wyrówna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Oczywiście- Soudal jest do drewna, ale klei też inne materiały. Kleję nim np. coroplast, ale po nakłuciu szeregu otworków, przez które wnika w strukturę. No i bardzo klei też ręce przy robocie, bo to dobry klej jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Spienione PCV ja sobie kleję zwykłym klejem CA. Średnio gęstym, lub gęstym. Żeby szybciej było, to do tego używam przyspieszacza. I ten klej klei. Są tez do nabycia specjalne kleje w hurtowniach z płytami PCV ale trzeba kupić dużo i drogo. Do naszych celów zwykły cyjak wystarcza. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Do klejenia PVC zarówno twardego jak i spienionego zdecydowanie polecam Cosmofen Plus. Profesjonalny klej do tego przeznaczony, duża tuba 200 ml za kilkanaście złotych. Wiążę szybko, a spoina naprawdę o dużej wytrzymałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 dobra , klij , klijem ale powiedzcie Panowie do czego tych płyt uzywacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 dobra , klij , klijem ale powiedzcie Panowie do czego tych płyt uzywacie? Z modelarskich rzeczy to kleiłem z płyt 10 mm (spienione PVC) pokrywę do akwarium I dla ścisłości - albo po polsku PCW albo po angielsku PVC a nie PCV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi