AndrzejC Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Taki filmik mi się trafił: Ciekawe do jakich wniosków można dojść po obejrzeniu . Fakt, że 3D to przyszłość, ale w motorkach to przyszłość chyba daleka... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Bo to nie ten material. Drukować nawet turbinowe robią tyle ze nie z PLA. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Drukują elementy konstrukcyjne z tytanu do eurofighter a gdzieś czytałem że są już drukarki drukujące 3 metalami tak więc myślę że wydrukowanie korby nie takie niemożliwe nie licząc kosztu i czasu.Zresztą są już od paru lat centra obróbcze które drukują w metalu i obrabiają poprzez skrawanie na gotowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Pewnie że możliwe tylko to trochę inne drukarki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można tylko efekt końcowy mówi sam za siebie . Ostatnio dostałem filmik kostka metalowa obrobiona z super precyzją dla mnie szok . A co wy na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można tylko efekt końcowy mówi sam za siebie . Ostatnio dostałem filmik kostka metalowa obrobiona z super precyzją dla mnie szok . A co wy na to https://www.youtube.com/... Jak pierwszy raz to widziałem to kopara opadła. Ale to nie drukowane tylko z elektrodrążarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Panowie się skupili na tym drukowaniu.... A tam na tym filmiku widać jeszcze parę innych ciekawych rzeczy. Dlaczego korbowód z drukarki się nie sprawdzi? To jest temat do dyskusji. Wg mnie nie sprawdzi się dlatego, że jako potencjalnie najsłabszy element silnika, Korbowód nie może być wykonany z byle czego. A te wszystkie druki 3D na 1000 % nie dają nam jednolitej struktury materiału, nie da się uniknąć mikroporów i naprężeń wewnątrz struktury materiału, choćby to był nawet wspomniany TYTAN... Silnik modelarski, a zwłaszcza "wodny" silnik modelarski, to jest wg mojej oceny jeden najmocniejszych silników spalinowych ( nie tylko modelarskich) jaki w ogóle został wymyślony... Nie wiem czy znajdzie się mocniejszy. I ja jeszcze długo nie włożę do mojego motorka super hiper pięknie wydrukowanego korbowodu z czegokolwiek . Warto się przyjrzeć w końcówce filmu gdzie w korbowodzie występują największe naprężenia. Bo to widać jak na dłoni . A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Bez sensu zupełnie... Temat powinien raczej brzmieć: Korbowód z plastiku ???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Podejrzewam że każda technologia z tego materiału się tak skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można też z drewna zrobić albo i z plasteliny oraz z gipsu również ???????????? Tylko niech mi ktoś powie po jakiego grzyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można też z drewna zrobić Tylko niech mi ktoś powie po jakiego grzyba? A kto to wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można też z drewna zrobić Tylko niech mi ktoś powie po jakiego grzyba? Bo drukowanie to aktualnie TRENDY jest... Ale nie o drukowanie chodzi. Kolega Paweł, się przy patrzy temu korbowodowi z tego filmiku i może cuś zobaczy... To może się przydać w praktyce . A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Właśnie kupiłem kilka łódek więc się chyba pościgamy w najbliższym sezonie ???? O ile w tych samych klasach będziemy startować ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Autor o otworach w stopce i główce zapomniał Pamiętam jak kilkanaście lat temu urwał mi się właśnie w stopie oryginalny korbowód silnika K&B 100 DF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Andrzej jesli drukuja elementy konstrukcyjne z tytanu do nowoczesnego mysliwca to chyba ucina dyskuje typu pory czy dziury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Można też z drewna zrobić albo i z plasteliny oraz z gipsu również Tylko niech mi ktoś powie po jakiego grzyba? Drewniane ? A proszę bardzo https://youtu.be/rO-ttUAiVDw https://youtu.be/1Th1Ek-pIPk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 https://www.ge.com/reports/future-manufacturing-take-look-inside-factory-3d-printing-jet-engine-parts/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Właśnie kupiłem kilka łódek więc się chyba pościgamy w najbliższym sezonie O ile w tych samych klasach będziemy startować No, to ciekawe Pochwalisz się? 11-13 maja w Brzegu Dolnym mamy zawody. Zapraszam Andrzej jesli drukuja elementy konstrukcyjne z tytanu do nowoczesnego mysliwca to chyba ucina dyskuje typu pory czy dziury Marek, korbowodów nie drukują... Drewniane ? A proszę bardzo https://youtu.be/rO-ttUAiVDw https://youtu.be/1Th1Ek-pIPk Takie rzeczy to tylko za naszą wschodnią granicą Ale jakby na denko dołożyli blaszkę z puszki od piwa, to by dalej pojechali A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Jak patrzę na te technologiczne cuda to zaraz przypomina mi się moja babcia. W czasach PRL babcia potrafiła z solonego śledzia z beczki zrobić pyszny schabowy a jej koleżanka to nawet trufle potrafiła wyczarować ze słoniny o ile była słonina. Technologia to potęga ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 I to jest siła naszych babć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi