Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Robota super... lepiej nie bądź dyktatorem ale czy nie pomyślałeś o zrobieniu oponek z gumy ? tez da sie mozolne obrabiać a widzę masz tokarkę wiec może można wykroić ? Jeszcze sa filamenty elastyczne ale ja ich nie stosowałem wiec nie wiem czy nie da się odlewać z nich oponek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Prawda co prawda Patryk model to model może ci kiedyś z tych modeli niezły modelarz wyrośnie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Marek myślałem o oponach gumowych może nie z gumy, ale udawających takowe, gdzieś, ktoś pisał, że można, tutaj napisze jak ja to zrozumiałem włożyć balsowe koło, oponę w balon i po bokach założyć osłony. Nie miałem czasu na takie eksperyment, dzisiaj jak mi napisałeś to pomyślałem, że można było wytoczyć z pianki co z niej robią kółka do modeli. Kiedyś przegapiłem, była akcja w tesco można było kupić kostki do jogi, materiał z niej nadawał się na kołka. Filamenty elastyczne pierwsze słysze, że jest coś takiego , a opony z litej gumy będą zbyt ciężkie, chyba żeby je jakoś wypatroszyć. Jak nie zostane dyktatorem to nie zlikwiduje ZUS który mnie gnębi i okrada. Wojciech nie wiem czy Marianna będzie modelarzem, ale na pewno będzie pilotem myśliwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 ZUS cie nie okrada, to system zasiłków chorobowych, rent, emerytur itp. Tak myślą ludzie ktorzy nie myślą, oczywiście jest za wysoki. A wracając do gum i filamentow to takie sa i pewnie robią sie elastyczne w temp. 200 st. Nie drukowalem z tego materiału, jeszcze można użyć silikonów widziałem z tego opony, czy waga bedzie duza to nie wiem. Takie moje dywagacje. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Aktualizacja. Dużo robiłem, ale mało zrobiłem, czyli nic nowego. Stan na dziś: Podwozie mechanicznie skończone, nawet amortyzuje pozotaje obciąć te druty i zamontować to skrzydełko ale nie założe osłon podwozia bez zrobię zastrzału na skrzydło główne. Dzięki uprzejmości Michała 4X4 stałem się posiadaczem takich o to kabelków, Michał dzięki I wreszcie skompletowałem wyposażenie. NW-1 dostał porządny silnik jak przystało na wyścigowca. Brakuje jeszcze aku. ale najgorsze że brakuje mi czasu na dłubanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Pikne szablony wykonaleś!ciekaw jestem jak na to podwozie nałożysz płat, kurcze teraz widać juz jak skomplikowana jest to konstrukcja, pomysł żeby zacząć od podwozia intrygujący, dawaj dalej! Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Ostatnio miałem mało czasu, ale coś dałem rade zrobić, te stateczniki to kawał roboty był, pomimo, że nie wygląda na to. Zawiasy miały być fikuśne, ale szkoda mi czasu na to będą z dyskietki, a raczej z grubej foli, bo gdzie ja teraz dyskietkę znajdę. Michał a z tym płatem jak go zamontować to pojęcia nie mam. Przed szlifowaniem Po szlifowaniu Prawdopodobnie teraz będzie przerwa z budową ścigacza na rzecz ME 109 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 No nie! Takiego rasowego rejsera zdradzasz dla pospolitego Szkopa? trudno, będę czekał! Rozumiem, że golenie podwozia masz wklejone na amen, no to płacik zrobić tak żeby miał rynienki otwarte od góry na te zastrzały i ich rozporkę tak żeby płat można bylo wkleić od dolu, to powinno pójść spoko, bedzie trochę kombinacji z portkami kół, no ale sam wybrałeś Sprawdzę czy nie mam jeszcze gdzieś zapasu dyskietek. Pzdr, M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Te nogi sa odczepialne od kadłuba o to mi właśnie chodziło żeby sobie nie utrudniać dalszej budowy. W przypływie chęci do pracy wyszlifowalem ten mały placik z pełnego klocka z myślą, że go obsadze wstępnie na podwoziu i wybiore od spodu materiał i uzupelnie żeberkami. Właśnie z tym schodzi najdłużej jak nie masz koncepcji to kombinujesz i poprawiasz pod koniec po ciezkich bojach patrzysz sie na to, co zrobiłeś i z przerazeniem myślisz że to można było prościej zrobić i pięć razy szybciej. ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Witam nóżki z kołami po prostu genialne miodzio mniam mniam oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Gdzies jeszcze dyskietki mam Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Moj brat ma serwis komputerowy problem w tym, że to prawie 600km od Gdańsk, ale będzie może nie orginalne rozwiazanie, ale makietowe. Ktoś wie jak robili zawiasy sterów tamtego okresu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam po dłuższej nieobecności, ostatnio coś mnie naszło na podłubanie w maluchach, na zdjęciach dolny płat zrobiony z jednego kawałka balsy i drążony. Od dołu będą żeberka na to pap. japoński, to tyle jeśli chodzi o ścigacza. Mój kolega Michał przesłał mi z samiuśkiej stolicy naszego wspaniałego kraju, ten o to piękny podarunek w którym jest piękny model mojego ulubionego samolotu, Model leży i kusi coraz bardziej, już zaplanowałem przeróbki, wymyśliłem tak mi się zdaje fajne patenty na luki serwisowe itp. No ale jak go zacznę to inne projekty znowu odwlecze się w czasie, dlatego na razie będę go używał do trenowania silnej woli ? Michał wielkie dzięki, jak mówił Spok z Star Treka żyj długo i pomyślnie. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 53 minuty temu, Grifon napisał: Mój kolega Michał przesłał mi z samiuśkiej stolicy naszego wspaniałego kraju, ten o to piękny podarunek w którym jest piękny model mojego ulubionego samolotu, Model leży i kusi coraz bardziej, już zaplanowałem przeróbki, wymyśliłem tak mi się zdaje fajne patenty na luki serwisowe itp. No ale jak go zacznę to inne projekty znowu odwlecze się w czasie, dlatego na razie będę go używał do trenowania silnej woli ? Michał wielkie dzięki, jak mówił Spok z Star Treka żyj długo i pomyślnie. ? Ale miły prezent.Siadaj,czyść deskę i sklej ten model.....Tylko nie przerabiaj do RC!!!!!! Czekam na relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Eee, tam zwykła łapówka plus:) Czyń Waść jak uważasz, ale rejsera mzd warto zrobić, bo bardzo fajny jest i zabawa z lotami może być przednią:) Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Macieju, Macieju nie może być żebym zostawił taki fajny model bez mechanizacji, ta guma pójdzie precz ? hhheee Jako, że mnie tu motywujecie to na miarę możliwości coś próbuje robić. Dobra wiadomość jest taka, że zrobiłem wreszcie ten płat a zła, że waży 23 g Musze teraz zrobić większą wytłaczarkę do hipsu i będę formował osłony kół jak zrobię osłony to reszta pójdzie już szybko gdyż to najłatwiejsza robota w porównaniu z tym kieratem (podwoziem) Pozdrawiam Wszystkich oglądających ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 7 godzin temu, Grifon napisał: Macieju, Macieju nie może być żebym zostawił taki fajny model bez mechanizacji, ta guma pójdzie precz ? hhheee Jako, że mnie tu motywujecie to na miarę możliwości coś próbuje robić. Szkoda że model nie będzie w oryginalnym przeznaczeniu ale zakładam że powstanie ciekawsza konstrukcja z mechanizacją.Może i ja poszukam zestaw,podeślę Tobie i spiszemy umowę na budowę.......Powodzenia w budowie Taki zestaw kupiłem wiele lat temu....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Chyba coś jednak ci się pomyliło, niemożliwe (chyba) ze sam płat ma 23g, rozumiem, ze z podwoziem i zastrzałami! Płacik pokrywałeś japonką? Wygląda b fajnie, ale narobiłeś się z obróbką pewnie mocno, a nie myślałeś żeby go jakoś z depronu albo pianki wyciąć? Pzdr, M Ps. Spojrzałem jeszcze raz na plany i zdjęcia tego samolociku, kurczę czad! Dawaj dalej koniecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Skrzyneczka zrobiona, kopyta na kopyta zrobione, ale coś sabo zasysa hipsa, podgrzewałem nagrzewnica i stopiem materiał gdy sie zagapiłem, zobacze jeszcze z piekarnikiem. Jak nie pomoże to trzeba będzie podkładki podłożyć pod kopyta, albo otwory powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Mnie się te wypraski podobają! Ale kurcze będzie fajnie wyglądał w takich butach, ciekaw jestem jak je przymontujesz do zastrzałów żeby się nie obracały; namęczyłem się z tym tematem pamiętam i chętnie zobaczę jak to się robi (takich małych rzeczy właśnie nie można znaleźć w żadnej książce a w necie też słabo). Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi