a74BACK Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2019 A guzik prawda. Zacznij sprawdzać lewy gimbal bo to być może jego wina. Co z tym gimbalem ? Jak to co przeczytałem w internetach to jak w przysłowiu "ja o wozie, wy o kozie"
ksdl Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Co z tym gimbalem ? Jak to co przeczytałem w internetach to jak w przysłowiu "ja o wozie, wy o kozie" Panowie co się Piotra czepiacie że jojczy, lata chłop modelami F3F w cenie 1000EU+ to i ryzyko go drażni, to nie są pianki za drobne. Tak jak pisze Piotr co ma gimbal do w.cz. a już szczególnie ten na halotronie to poprawi zasięg że hoho.... Natomiast do ciebie Piotrze od doświadczonego elektronika - to że kabelek się trzyma to wcale nie znaczy że nie warto go odlutować i przylutować ponownie. Jakiś czas temu uszczęśliwiono nas Rohs,em i od tego momentu zaczęły się pojawiać dziwne problemy w elektronice - te luty są kruche i pojawiają się w nich mikropęknięcia, to jest szczególnie zmora elektroniki motoryzacyjnej. Sprawę w przypadku motoryzacji załatwia definitywnie wymiana lutu na Sn60 Pb40 czyli nasz Cynel LC-60, może nieekologicznie ale skutecznie. Jest jeszcze złącze antenowe które może szwankować. Swego czasu FrSky w Taranis X9D Plus SE wprowadziło odłączaną antenę a niedługo po tym w sklepie horusrc.com pojawiło się info że w wersjach dla nich będzie antena na stałe ze względu właśnie na jakieś problemy z zasięgiem. Na dzień dzisiejszy mają jednak już i u nich Taranisy SE odłączaną antenę Jest jeszcze opcja że może kiedyś "udało Ci się" odpalić nadajnik bez anteny lub ze słabo kontaktującą (a tego a tego moduły nadawcze 2,4Ghz nie lubią) i się nieco podsmażył, nie żebym chciał Cię urazić ale każdemu może się zdarzyć. Kolejna kwestia, jest tam u was w Grudziądzu kolega z Horusem X10, ileż to roboty dogadać się z nim i przetestować korzystając z wyboru: moduł wewnętrzny/zewnętrzny, oczywiście na antenach o tym samym zysku.
maxiiii Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Co z tym gimbalem ? co ma gimbal do w.cz. Nic. To tylko taki test.
a74BACK Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Testy modułu jeszcze będą. Pytanie poszło, bo problem z tym g... może jakiś znany, więc po co wyważać otwarte drzwi ? Mam możliwość porównania, więc to zrobię. Mam jeszcze moduł flysky do drugiej 9xrpro. To działa niezawodnie od samego początku. Tańsze 3 krotnie i mniej problematyczne .-)
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja używam Frsky od bardzo dawna. najpierw serja DHT obecnie XJT odbiorniki latały w spalinowych/elektrycznych helikach, silnikówkach, szybowcach, dronach i nie miałem nigdy problemów technicznych z tym linkiem. Obecnie latam na Horusie z wbudowanym modułem xjt i na wbudowanej antenie modelem f5j wykręcam 1000m w pionie bez żadnych problemów.latam głównie na g-rx8 i x4r wszystko kupione w polsce wersja lbt ZERO problemów zasięg na granicy widzialności modeli. Skoro masz już trochę odbiorników i na każdym jest 600m zasięgu to zacznij od zmiany anteny nadawczej na jakąś mierzoną np od actuny lub prodrone. Osobiście polecam tą https://shop.prodrone.pl/en_US/p/Pro-Moxon-2.4Ghz-5.5dbi/137 różnica jest spora porównując do wbudowanej której ja używam. Jeśli to nie zadziała to opcje są różne. Można kupić/pożyczyć inny moduł xjt i pozbyć się wątpliwości.
a74BACK Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ile masz ten moduł XJT 1, 2 czy więcej lat?
ksdl Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ile masz ten moduł XJT 1, 2 czy więcej lat? Piotrze przeczytałem ponownie twój pierwszy post. Czy dobrze rozumiem że problem jest w modelu "całowęglowym", ale anteny chyba są wyprowadzone na zewnątrz kadluba? Jeżeli nie to by było wszystko jasne, jeżeli tak to problem pozostaje. Może starsze modele był węglowo oszczędne.
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 DHT od 2012. XJT od końcówki 2017 Skoro Cię tak irytuje ten frsky to po co tracić na niego zdrowie? To jest bardzo niska półka jeśli chodzi o jakość wykonania ale odziwo jakoś to działa
ksdl Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 DHT od 2012. XJT od końcówki 2017 Skoro Cię tak irytuje ten frsky to po co tracić na niego zdrowie? To jest bardzo niska półka jeśli chodzi o jakość wykonania ale odziwo jakoś to działa E tam Piotr używa tego XJT z 9XR PRO którego sobie całkiem chwali, on nie jest wcale taki znowu wybredny Z drugiej strony ja na miejscu Piotra kupiłbym już pewnie nowy moduł, w końcu to koszt porównywalny z 1 serwem w jego modelach które na pewno wymienia częściej niż co 4 lata, a spokój nie do wycenienia.
a74BACK Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czas użytkowania ma znaczenie, bo przez pierwsze2-3lata działało super. Nie tylko ja narzekam powiedzmy po upłynięciu gwarancji. Potem sie spier... Szukam przyczyny, wymieniac mi sie tego nie chce bo mam sporo osprzętu, ale z kolei kupowac co 2-3lata nowy moduł nadawczy też mi się nie chce. Być może akurat znane mi przypadki to zbieg okolicznosci, a może coś jest na rzeczy. Póki co porobię testy z innymi frsky. Pewnie kupię nowy, ale wydać pieniądze zawsze zdąże. Na elektronikę nie lubię tego robić, wolę pakować w modele. Jeszcze raz napisze ! Było dobrze i nie jest dobrze, przy tej samem konfiguracji ! ...a tu mi jeden z drugim pisze pierdoły o gimbalach ! Co ma piernik do wiatraka !
ArabaT Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 ...a tu mi jeden z drugim pisze pierdoły o gimbalach ! Dobrze prawią! Delikatnie zasugerowali starzenie się łącznika miedzy gimabalami
pjk11 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Wsadz ten modul do byle jakiego Taranisa, albo innego Turnigy i sprawdz. Jakbys nie byl z tak daleka to sluzylbym pomoca. Pozdrawiam.
Marcin K. Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Hmm... kręcisz antena nadajnika? Jak miałem mx16s, wymieniłem moduł na frsky i wszystko było cacy aż do rozbicia modelu zaraz po starcie. Ok 70m od siebie model przestał się słuchać. Okazało się że antena w nadajniku była przelamana. Było to po ok 2 latach użytkowania
a74BACK Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 Test przeprowadzony. Nadajnik w górze, model na dole. Taranis z x6r - zasięg 1,5km. Dalej nie jechałem rssi ok 46-50 Moduł xjt t9xrpro z x6r - 1,5 km sieczka rssi 0 Taranis z x8r anteny schowane zasięg 2,2 km rssi ok 47. Dalej nie jechałem. Drążkami machał wykwalifikowany modelarz bez starczej demencji.
d2f Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Pjk mówił, żebyś wsadził moduł xjt do taranisa. Wsadzileś? Czy olales temat?
a74BACK Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 Pjk mówił, żebyś wsadził moduł xjt do taranisa. Wsadzileś? Czy olales temat? Nie zdążyłem, cały czas sprawdzam gimbale !
maxiiii Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nie zdążyłem, cały czas sprawdzam gimbale ! Ma być liczba pojedyncza a nie mnoga.
a74BACK Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 Ma być liczba pojedyncza a nie mnoga. Nie wiedziałem który lewy !
Rekomendowane odpowiedzi