jędrek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Witam Dogadałem się już z regulatorem do Corbiego, wszystko działa, czekam tylko na pogodę żeby go oblatać. W tzw. międzyczasie zabrałem się za nowy modelik. Wybrałem PWS 10. Rysunki z grubsza zrobione to i model się już klei powoli. Rozpiętość 500mm. Stwierdziłem, podobnie jak Wojtek (safari 28), że trzeba robić modele troszkę większe, przy stosowanym przez nas wyposażeniu. Maluchy są do zrobienia co udowodniliśmy z Wojtkiem. Jednak wyposażenie do nich powinno być jeszcze mniejsze, żeby uzyskać sensowną wagę i właściwości lotne. Ale wracamy do modelu, kilka fotek na początek. Napęd modelu silniczek A1504 (taki jak w Citabrii) zasilany 1S, daje radę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Super, to jest wyjątkowo ładny samolot. Też go brałem pod uwagę ale mnie odstraszają owiewki cylindrów silnika. Przy takiej rozpiętości spokojnie można dac wyposażenie 2s i serwa 3.7g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Widzę, że zaczynasz robić coraz większe modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Witaj Andrzej. Zaciekawił i mnie ten model.Plan budowy to konwersja gumówki? Pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Widzę, że zaczynasz robić coraz większe modele Nooo.. na razie zostaję przy tej wielkości maluchów Witaj Andrzej. Zaciekawił i mnie ten model.Plan budowy to konwersja gumówki? Pozdrawiam Maciej Planów gumówki tego samolotu nie znalazłem, rysunki sam robię na podstawie rysunków samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Slyszalem , ze im mniejsze modele sie buduje , tym ma sie wieksze j......a Niepokoje sie mocno o Irka z Rumii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Planów gumówki tego samolotu nie znalazłem, rysunki sam robię na podstawie rysunków samolotu. https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=1105 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=1105 Dzięki, no faktycznie są, ale ja trochę inaczej robię. Troszkę postępów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Temat super! Bardzo jestem ciekaw jak planujesz zrobić dostęp do baterii i silniczka. Też się kiedyś nad pws-em zastanawiałem (plany z outerzone są dość kuszące), ale ten problem mnie jednak odstraszył, bo myślałem żeby (prawie) cale okapotowanie silnika zrobić jako zdejmowane ale nie mam jeszcze maszynki do termoformowania a taki dziubek plastikowy byłby najlżejszy i najcieńsxy (tj wygodny przy zdejmowaniu). Widzę, ze twoj model bedzie mial przód kryty balsą czyli tez skorupa, będzie ucięta cala za silnikiem czy będziesz robił jakieś "drzwiczki" do baterii? Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Pewnie Andrzej zrobi "drzwiczki". Michał, zobacz temat o Citabrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Tak jak Jurek napisał, od spodu będzie klapka. Część od przodu też będzie demontowana do założenia silnika. Klejenia ciąg dalszy, podłużnice balsa 1x1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Tak jak Jurek napisał, od spodu będzie klapka. Część od przodu też będzie demontowana do założenia silnika. Klejenia ciąg dalszy, podłużnice balsa 1x1. Witam. Kadłub bardzo ładnie wykonany.Ale jak i czym nacinasz wręgi podłużnic 1x1mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Witam. Kadłub bardzo ładnie wykonany.Ale jak i czym nacinasz wręgi podłużnic 1x1mm? Listewki tnę ostrzami OLFA przy metalowej linijce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Jaką planujesz masę do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Jaką planujesz masę do lotu? Myślę tak 60-65g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Andrzej muszę Cię zmartwić, model będzie miał niedowagę, jak wpadnie w anemię to nie będzie miał siły lecieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Troszkę do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Troszkę do przodu 10.JPG 11.JPG Bardzo ładna konstrukcja i te cieniutkie podłużnice.Po oklejeniu powstanie ładny kadłub.Powodzenia w dalszej budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Bardzo ładnie idzie napisz Andrzej jaka rozpiętość moim zdaniem będzie niedowaga z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 napisz Andrzej jaka rozpiętość PWS 10 500mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi