Skocz do zawartości

Wybuch akumulatora w Rudzie Śląskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Wyczytałem, że na zawodach w Rudzie Śląskiej był wypadek. Modelarz ma poparzone ręce w wyniku wybuchu akumlatora. Czy ktoś wie, co się dokładnie stało? Interesuje mnie to tylko i wyłącznie ze względu na bezpieczeństwo obsługi pakietów.

Pozdrawiam,

Adam

Opublikowano

Słyszałem o tym zdarzeniu . Wiem tylko tyle , że był to pakiet Redox , który przy takich obciążeniach i temperaturze otoczenia jaka panowała na zawodach wybuchł .

Stało się to podobno jak model wypadł z toru i mógł się uszkodzić . Nie jest to wina zawodnika , a raczej jakości stosowanych pakietów .

Opublikowano

Stało się to podobno jak model wypadł z toru i mógł się uszkodzić . Nie jest to wina zawodnika , a raczej jakości stosowanych pakietów .

hmm, jak dla mnie bardzo dyskusyjna teza.

Skoro pakiet mógł zostać uszkodzony mechanicznie to jaka tu wina tej czy innej firmy produkującej/markującej pakiety?

Niby te markowe po uszkodzeniu się nie zapalą? Na prawdę mają na to gwarancję?

Doświadczalnie stwierdziłem, że dwa niebieski pakiety Turnigy które uszkodziłem kiedyś mechanicznie w wyniku porządnego kreta nie zapaliły się.

Czy to oznacza, że niebieskie Turnigy mają gwarancje niezniszczalności? Trochę powagi, koledzy...

Opublikowano

Zawsze będą lepsze czy gorsze wyroby, ale Prawo Murphy'ego działa w każdym przypadku....

Fakt, że wysoka temperatura otoczenia (nie wiemy jak była w przypadku opisanym przez kolegę Piotra, może też by było inaczej) + duży prąd mogły zrobić swoje.... Wszak w takich warunkach nawet silniki samochodowe potrafią się przegrzać.. ;)

Opublikowano

moje spaliniaki nie wybuchaja :blink:  :blink:  :blink:  :blink:  bez względu na temperaturę otoczenia  jak i "prąd przyładowania" :P  :P  :P  :P .........................Nie lubię samolotów na "bateryjkę"...............nawet teraz przerabiam  "piankolota " na  spalinę

• Lubię to 1
Opublikowano

d9Jacek wyszedłes juz z piaskownicy czy spierasz sie jeszcze ktory ma "lepszego" ?

przeczytaj mój post ze zrozumieniem ;) ..... nie ścigam się ani nie  spieram który  ma "lepszego ", "ładniejszego " czy tez "większego"

...to nie ten poziom  dyskusji...... po prostu stwierdzam fakt... i tyle  lub aż tyle....

a wniosek z tego wydarzenia nasuwa się  jeden.... no ale co tam  ja dalej  siedzę w "paskownicy " i  buduję  swoje klasyczne , " niepoważne modeliki"

• Lubię to 1
Opublikowano

Matko jedyna, strasznie się ludzie ostatnio jakieś zaczepne porobili, zero dystansu do siebie i innych, niedługo nic powiedzieć nie będzie można, nawet żartem.. Wyluzujcie trochę...

• Lubię to 1
Opublikowano

Matko jedyna, strasznie się ludzie ostatnio jakieś zaczepne porobili, zero dystansu do siebie i innych, niedługo nic powiedzieć nie będzie można.. Wyluzujcie trochę...

Romanie,

te upały zle wpływaja  i na akumulatory i na ludzi..............po prostu część z nich wybucha :D  :D ...potrzebne trochę lodu lub zimnej wody

Opublikowano

A co do ładowania.... to kolejny dowód na to by ładować w metalowym pojemniku lub spectorbie...

Ja nawet trzymam swoje w takim...

Romanie,

te upały zle wpływaja  i na akumulatory i na ludzi..............po prostu część z nich wybucha :D  :D ...potrzebne trochę lodu lub zimnej wody

Jakoś trzeba sobie radzić... :D :D

435ac83b655ee6425192f323d8fc299f7229.jpg

...chociaż niektórych "schładzaczy" bym w taki upał nie polecał... :D

0_0_0_1994432840.jpg

Opublikowano

A co do ładowania.... to kolejny dowód na to by ładować w metalowym pojemniku lub spectorbie...

Ja nawet trzymam swoje w takim...

Jakoś trzeba sobie radzić... :D :D

435ac83b655ee6425192f323d8fc299f7229.jpg

...chociaż niektórych "schładzaczy" bym w taki upał nie polecał... :D

0_0_0_1994432840.jpg

nnnnooooooooooooooooooooo.... tu "wybuch" murowany

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.