zipp Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Ja mam uraz do mocowania odbiornika w bezpośrednim sąsiedztwie baterii bo kiedyś bateria zrobiła mi z niego miazgę Od tego czasu odbiorniki za baterią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Zrób sobie nowe z kawałka plastiku. Będą lżejsze i cieńsze. Przykleisz na taśme i po sprawie. Witam,trochę nie miałem czasu,ale wziołem się za robotę .Wyciołem z balsy 12mm krążki,doszlifowałem do profilu i myślę,że coś z tego będzie Pokrywki na koniec przykleję taśmą dwustronną,albo wkrętami.Myślałem o tych przykrywkach prostokątnych,ale musiałbym się wkuwać w skrzydło,żeby wyszło na równo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Bardzo ładnie Ci to wyszło. Ja bym te pokrywki po prostu zakleił z góry taśmą przeźroczystą.. Jeśli chodzi o montowanie serw, to skoro stosujesz zwykłe (a nie z mocowaniem w skrzydłach) to dorobił bym im uszy(przykleił), tak by można je przykręcić z góry do tego przygotowanego klocka No chyba, że chcesz jakimś dociskiem przykręcanym z góry je zamocować.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Witam A jakie serwa zamontowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Ja bym te pokrywki po prostu zakleił z góry taśmą przeźroczystą.. Ja takie okrągłe zaklejam kółkiem wyciętym z folii reklamowej typu Oracal. Wycinam kółko większe niż otwór/pokrywka i robię w nim tylko otwór na dźwignię. Można użyć folii przezroczystej, ale ja stosuję kolorową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Połóż na całe skrzydło folie i zaklej z pokrywkami. Jak coś padnie, to wtedy rozetniesz. PS a nie mówiłem, że ten plastik to "badziew" tutaj pełna kultura .-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Witam A jakie serwa zamontowałeś? Serwa do lotek DSM 44,do klap i sterów Redox 590mg. Połóż na całe skrzydło folie i zaklej z pokrywkami. Jak coś padnie, to wtedy rozetniesz. PS a nie mówiłem, że ten plastik to "badziew" tutaj pełna kultura .-) Za folią raczej nie przepadam ,skrzydła i stateczniki będę raczej malował,są zapuszczone lakierem bezbarwnym.Z pokrywkami sobie jakoś poradzę ,Od spodu, tak jak całe skrzydła jest laminat,więc są dosyć sztywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 To na tasme, broń boże na śrubki. Wygląda to fatalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 To na tasme, broń boże na śrubki. Wygląda to fatalnie. No,raczej będzie na taśmie ,wręgę silnikową mam już wklejoną,teraz myślę o napędzie .Mam dwa silniki do wyboru,mniejszy NO NAME,ale latałem nim 2metrowcem i spoko dawał sobie radę(waga modelu1200g),lub założyć większy,ale to po złożeniu modelu .Jak będzie z wyważeniem producent podaje sc w odległości 100mm,od krawędzi natarcia, cięciwa skrzydła to 220mm,i tu mi coś nie pasi,ale zobaczymy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Witam,model na ukończeniu.Zostało domalować jakieś ozdóbki i w górę .Mam tylko jedno pytanie w sprawie wyważenia,to jest mój pierwszy model ze sterami w układzie V .Producent podaje 100 mm od krawędzi natarcia przy kadłubie ,cięciwa skrzydła to 220 mm. Przy usterzeniu klasycznym ,stosowałem zawsze ok.1/3 cięciwy profilu od natarcia ,i tu potrzebuję porady znawców usterzenia tego typu.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Wyważ jak podaje producent a oblot zrób bez włączonego silnika rzucając energicznie jak szybowcem po torze skierowanym lekko w dół i zobaczysz jak się zachowuje w locie. Ostatnio tak oblatywałem FUNRAY MPXa o wadze prawie 1900g i bez problemu poleciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Wyważ jak podaje producent a oblot zrób bez włączonego silnika rzucając energicznie jak szybowcem po torze skierowanym lekko w dół i zobaczysz jak się zachowuje w locie. Ostatnio tak oblatywałem FUNRAY MPXa o wadze prawie 1900g i bez problemu poleciał. No,praktycznie to tak zrobię,ale ciekawi mnie teoria ,wyważania modeli z usterzeniem klasycznym,a usterzeniem V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Teoria jest taka sama. Tylko jako powierzchnię usterzenia poziomego przyjmuje się rzut V-ki na płaszczyznę poziomą. A położenie SC zależy właśnie od powierzchni usterzenia poziomego (a w tym przypadku rzutu) i (trochę upraszczając) odległości usterzenia od skrzydła. I niezależnie od tego czy usterzenie jest V czy klasyczne im większa powierzchnia statecznika poziomego i większa odległość od skrzydła tym SC może być bardziej przesunięty do tyłu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszasw27 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Jak tam postępy z modelem? Gotowy? Szukam w sieci filmów z pixelem, ale ciężko mi to idzie. Czy on jest głośny przy szybszych przelotach? Ostatnio usłyszałem w powietrzu vendette i to był miód dla uszu... te jej odgłosy. Jak jest z pixelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Jak tam postępy z modelem? Gotowy? Szukam w sieci filmów z pixelem, ale ciężko mi to idzie. Czy on jest głośny przy szybszych przelotach? Ostatnio usłyszałem w powietrzu vendette i to był miód dla uszu... te jej odgłosy. Jak jest z pixelem? Jak tam postępy z modelem? Gotowy? Szukam w sieci filmów z pixelem, ale ciężko mi to idzie. Czy on jest głośny przy szybszych przelotach? Ostatnio usłyszałem w powietrzu vendette i to był miód dla uszu... te jej odgłosy. Jak jest z pixelem? Witam,gotowy nie oblatany ,spieprz...m,malowanie końcówek skrzydeł i są do poprawki,reszta jest O.K.SC,jak pisałem ,coś mi nie pasował ,ale dogadałem się z producentem i okazało się,że w instrukcji była pomyłka .Waga w całości jak widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 1329g to chyba dosyć niska waga jak na 2m forniru - z którym silnikiem i jaką baterią ten wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 800g z groszami waży sky-ev 2m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 no tak, ale te modele AH to takie na słoneczko i zefirek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 800g z groszami waży sky-ev 2m No,tak ,mój goły ważył 700g.,doszedł lakier,całe wyposażenie i na tą chwilę tyle waży.Silnik C3542,zasilanie 2200 3S,Vario,tak że się tego trochę uzbierało ,Skrzydła po lakierze będą jeszcze szlifowane,parę gram odejdzie,dodam jeszcze że skrzydła są pod fornirem laminowane na całej powierzchni,myślę że będzie O.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie przejmuj się będzie latał PS Osobiście wolę folię, bo wychodzi lżej, albo tylko lakier bezbarwny. Malowanie nigdy mi nie wychodziło lekko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi