Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu mogę się pochwalić:) (przypłynął ostatni element mojego zestawu FPV)

Składam mój pierwszy zestaw do dalekich lotów. Planowałem umieścić go na obecnym motoszybowcu phoenixie 2400, ale w czasie oczekiwania na statek z częściami, nastąpiła zmiana planów i zakupiłem rangera 2400. Jutro zaczynam powolutki montaż podzespołów w nowym nabytku:)

post-22017-0-53490600-1568397216_thumb.jpg

post-22017-0-43722300-1568397223_thumb.jpg

post-22017-0-56847000-1568397228_thumb.jpg

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No troszeczkę czasu minęło, parę brzydkich słów z mojej strony padło:) Ale  jest już wizja, podłączony pixhawk, i wstępnie poskładany mechanicznie. Mam nadzieję że śmigło w dobrą stronę założyłem- napisem do kierunku lotu...:)

Kolejny krok to podłączyć odbiornik, oraz chyba największe wyzwanie(nigdy tego jeszcze nie robiłem)- zaprogramowanie autopilota.

Tak teraz sobie patrzę na te zdjęcia, i może umieścić jedną antenę z odbiornika pionowo z boku kadłuba? da to coś czy nie ma sensu?

post-22017-0-76699400-1568744397_thumb.jpg

post-22017-0-21808700-1568744402_thumb.jpg

post-22017-0-16178100-1568744406_thumb.jpg

post-22017-0-69795700-1568744408_thumb.jpg

post-22017-0-49679700-1568744411_thumb.jpg

post-22017-0-14193100-1568744415_thumb.jpg

Opublikowano

Zimą, też chyba da się latac:) no daje sobie czas do weekendu, może uda mi sie coś skonfigurować, wiadomo, wpierw muszę oblatać nowy samolot, a wtedy odważę się założyć gogle:)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Też mam ten samolot i akurat dla niego to dobra pogoda się zaczyna :) Bo przynajmniej mój (ale chyba nie tylko, sądząc po lekturze wątku na rcg) dość słabo startuje. Wymaga silnego wyrzutu ręką, bo musi nabrać sporej prędkości by zniknął efekt kierowania nosa w dół przy włączonym silniku. Miałem sporo problemów z pierwszymi startami i bardzo pomagał silny wiatr. Potem już było lepiej, choć przeszedłem na startowanie w trybie FBWA i to bardzo dobrze się sprawdza.

Komputer steruje bez porównania precyzyjniej niż człowiek. Można się o tym przekonać wyrzucając bombę z wielowirnikowca. Przy ręcznym sterowaniu jest praktycznie nieuniknione wystrzelenie jak z rakiety w momencie odczepienia się ciężaru, w trybie automatycznym poziom lotu prawie się nie zmienia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sporo wody upłynęło od ostatniego wpisu, tak więc umieszczam zdjęcia prawie gotowego Rangera. Brakuje jeszcze GPS-a który przyjdzie w tym tygodniu. Zdjęć "wnęczności" nie pokazuję . bo nie ma czym się chwalić, niestety miejsca mało na wciśniecie ręki i nie wszystko jest ułożone jak powinno:) Ostatnie "tankowanie" przed próbnym oblotem(jeżeli dzisiaj wiatr się uspokoi) Gotowy do lotu Ranger waży 2,8kg(bez gps-a). Bateria 4S 10.000 mAh, Samolot jeszcze nie ma żadnych oznaczeń, ale coś córka wspominała o naklejkach my little ponny :)

post-22017-0-47230500-1569752091_thumb.jpg

post-22017-0-49511800-1569752099_thumb.jpg

post-22017-0-36018500-1569752108_thumb.jpg

Opublikowano

..."Bateria 4S 10.000 mAh"

Wow. Dales z grubej rury!  Robiles moze jakies symulacje co do dystansu jaki mozesz na tym setupie przeleciec?

Opublikowano

Jeszcze nie robiłem żadnych testów, wyjdzie w praniu ile to może latać. Na jakimś filmie gościu tym samym latał około 90 min na takiej baterii.

Ale jaki dystans to nie wiem:)

Opublikowano

Też mam ten samolot i akurat dla niego to dobra pogoda się zaczyna :) Bo przynajmniej mój (ale chyba nie tylko, sądząc po lekturze wątku na rcg) dość słabo startuje. Wymaga silnego wyrzutu ręką, bo musi nabrać sporej prędkości by zniknął efekt kierowania nosa w dół przy włączonym silniku. Miałem sporo problemów z pierwszymi startami i bardzo pomagał silny wiatr. Potem już było lepiej, choć przeszedłem na startowanie w trybie FBWA i to bardzo dobrze się sprawdza.

Komputer steruje bez porównania precyzyjniej niż człowiek. Można się o tym przekonać wyrzucając bombę z wielowirnikowca. Przy ręcznym sterowaniu jest praktycznie nieuniknione wystrzelenie jak z rakiety w momencie odczepienia się ciężaru, w trybie automatycznym poziom lotu prawie się nie zmienia.

No niestety miałeś rację co do startów. Przy pierwszym zaliczyłem małego krecika, na szczęście w zaoranym polu i żadnych strat. Przy drugim prawie to samo, w ostatniej chwili poleciał do góry. Ale jakoś dziwnie reagował na stery to go po 2 min posadziłem. W porównaniu do phoenixa 2400 to startuje się tragicznie...na razie. Następne starty spróbuje ze wspomaganiem.

Opublikowano

Tak, wcisnąłem ja tam, a po wczorajszym kreciku wysypywałem piasek poprzez otwory wentylacyjne koło kamery:) Na szczęście brak zarysowań na soczewce.

Opublikowano

Wyważarka zakupiona od forumowicza:). Myślałem że ręcznie w miarę dobrze wyważałem model ale jak położyłem na wyważarkę to musiałem zmieniać położenie baterii:)

Opublikowano

No dobra, pochwalę się pierwszym startem mojej platformy FPV.  Start bez żadnej stabilizacji niestety nie okazał się najlepszym pomysłem. https://youtu.be/_sspNUTRz0k

ps. Żadnych strat nie odnotowałem oprócz znacznej ilosci ziemi w dziobie. Drugi start już udany ale pod wpływem emocji nie włączyłem nagrywania w goglach.

Opublikowano

Ja po prostu podszedłem do tego samolotu jak do wcześniejszego phoenixa 2400, a tu zont i przy starcie jakoś do góry się nie wznosił za szybko:) Mam nadzieję że następny start z FBWA będzie lepszy.

ps. przyszedł w końcu nowy GPS, czekam jeszcze na filtry LC i kolejna konfiguracja przed startem, bo jak sprawdziłem działanie FBWA na "sucho" to mi na odwrót działał i to by była dopiero kraksa:)

Powolutku, powolutku do zimy sie wyrobię i będzie latał ok:)

Ja się zastanawiam czy wybrać się na oblot z żoną, kolegą czy samemu ze skonfigurowanym auto take off ;) Może być ciężko wyrzucić 3kg model jedną ręką, trzymając w drugiej nadajnik.

https://discuss.ardupilot.org/t/x-uav-clouds-maiden-flight-full-auto-take-off-arduplane-3-7/15552

https://www.youtube.com/watch?v=tiwk2vEyQu8

To przekaż żonie aparaturę a rzucaj Ty samolotem :)

Opublikowano

Może warto, wykonać krótki rozbieg z modelem, już będzie miał pewna prędkość przed startem.

Co prawda ja nie mam jeszcze tak ciężkiego modelu. Lecz mając problemy z barkiem, nie mogłem tak wyrzucić mocno model, pomagał mały rozbieg.

Opublikowano

Ze względu na zakłócenia wizji przy włączonym silniku na maxa, za poradą wlutowałem 2 filtry LC. Testy odbędą się jak pogoda na to pozwoli:)post-22017-0-06058000-1570043023_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.