Granacik Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 1 godzinę temu, yarun napisał: nie ma co ukrywać bo wszystko się już wydało Nie wszystko bo nie przyznałeś się, że dostałeś ode mnie pracę domową w postaci dorobienia korb do moich silników. A zdobyczy gratuluje i zazdraszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yarun Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 kolejny element układanki jest już gotów po przywiezieniu go od Jacka niestety nie dzialał wilgoć załatwiła grzałki i obróciły się w pył więc musiałem wymurować nową komorę z nowymi grzałkami i po 2 tygodniach i rozpadzie pierwszej komory cel osiągnięty dzisiaj udało mi sie rozgrzać go do 1000 stopni niestety zajęło to niecałe 4h więc jak coś będę hartował to jedynie tylko jak komora pieca będzie pełna aby koszty się rozłożyły na więcej części a o to efekty pracy 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Czytam i podziwiam bo niedługo będziesz miał opanowana technologie lepsza niż niejeden zakład produkcyjny. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 I pizze mozna wrzucic miedzy "wypalaniami" .......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 gotowa w 15 sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Wprawdzie późno ale obiecałem Kamilowi że coś napiszę. Dostałem gkod do wykonania korbowodu do jednego z silniczków. Na razie frezowałem w tekstolicie. Okazało się po wykonaniu obróbki że wymiary pasują z tymi w projekcie. Moja korba wygląda tak a finalnie tak jak ta wykonana przez Kamila Obróbka zgrubnahttps://youtu.be/Ic7xAyIJm70 Oraz ostatnie przejście https://youtu.be/r45aDCyXf6I Edytowane 1 Marca 2021 przez pacyfic_77 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yarun Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Piotrek jaskółki już nie mogą sie doczekać aż trafia na twoja maszynę trzeba działać puki jest czas ? P.S. Pan Janeczek jest chętny na korbowód do jaskólki jesteś chetny wykonać ? mam model program mogę Ci ogarnąć i podesłać na mejla obie strony oraz przyrząd 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Gratulacje Kamil sporo pracy wykonałeś!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yarun Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 praca nadal trwa i to na wielu frontach pierwszym z nich to dokumentacja techniczna polsikch silników czyli chce wykonać dokumentację całej rodziny jaskółek oraz supersokoła może również i pioruna jednak to się okaże niebawem jak odwiedzę mojego najlepszego przyjaciela Pana Janeczka oraz kolejne pole walki to warsztat i te działania mogę podzielić również na 2 części zacznijmy wiec od pierwszej części czyli kolejnych prac nad felgieblami udało mi się wykonać korbowody do wszystkich silniczków już na gotowo czyli korbowody dostały tulejki z brązu oraz otwory w korbowodach zostały wykonane w tolerancji H7 co daje to że sworzeń tłokowy lekko przechodzi przez korbowód a blokuje się w tłoku natomiast na czopie obraca bez większych oporów i luzów na prostopadłych do osi czopa wziąłem sie za wykańczanie tych części które są wykonane do tej pory czyli dziś skończyłem czernić piasty do wszystkich silniczków oraz muszę zrobić rozfrezowania pod kątem tak aby mógł swobodnie poruszać się korbowód w karterze i zostaną do zrobienia jeszcze cylindry oraz szlifowanie pierścieni po wewnątrz oraz zewnątrz do tego jeszcze gaźniki i zbiorniki paliwa druga część to coś czym Pan Janek chciał abym sie pochwalił jak jego wiekowe motorki odzyskały dawny blask oraz części których im brakowało najbardziej cieszy mnie zadowolenie jakie sprawiły te części oraz to że na prawdę silniczki wyglądają porządnie i bym zapomniał dziś odwiedził mnie listonosz z ciekawą przesyłką jest to sonda pomiarowa do mojej frezarki cnc długo się zbierałem i zastanawiałem czy zaryzykować i ją kupić jedak nie był to kosmiczny koszt a dogadałem sie bardzo korzystnie ze sprzedającym więc warto ulepszyć maszynę a co za tym idzie usprawnić pracę boo już nie będzie problemem ustawić bazę na elemencie podczas kolejnego mocowania na maszynie dzięki czujnikowi maszyna sama znajdzie środek detalu jednak przede mną jeszcze testy czy rzeczywiście mierzy do 5mikronów jeśli tak to będzie bardzo przydatne usprawnienie 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Silniczki przecudnej urody. No i sonda. Wymiatasz Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Super silniczki. A benzynki fajne. Będzie można na półce postawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 wypadało by pochwalić się tym co działo się w ostatnim czasie w temacie motorków więc tak dokończyłem modele 3d i silniki są w 100% kompletne przynajmniej jako modele a konsekwencją tego są kolejne wykonane części przerywacza zapłonowego na pierwszy ogień poszły obejmy zaciskowe które pozwolą zamontować przerywacz na karterze silnika również wykryłem błąd który popełnił jeden z kolegów przy przeskalowywaniu modeli 3d co mocno mnie wnerwiło bo musiałem wykonać od początku wszystkie korbowody do silnika 4ccm natomiast te wykonane nadają się jedynie w kubeł no cóż jest to nauczka że trzeba wszystko sprawdzać po 10x nawet po kolegach również postanowiłem sobie że po dokańczam to co rozpocząłem i tak wykończone sa wszystkie piasty silników oraz podkładki przez które dokręcane będą śmigła również troszkę trzeba było przerobić kartery tak aby korbowód swobodnie mógł sie ruszać jest to dokończone więc mogę brać się za kolejne części ponad to wczoraj odwiedził mnie mój najlepszy przyjaciel Pan Janek dzięki któremu zacząłem zajmować się modelarstwem na poważnie i mam na to dowody P.S. niebawem nastąpi u mnie modernizacja warsztatu w drodze już jest tokarka cnc więc mam nadzieję że motorki w końcu będą robiły się same ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 TO prace ruszą pełną parą z cnc. Tylko warsztat trzeba rozbudować ? Fajna fotka p.Janka to już dawno nie widziałem.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 46 minut temu, Nastin napisał: .......rusza pełną parą z cnc. Tylko warsztat trzeba rozbudować.... no i co dalej ????? może tak coś bardziej twórczego do tego tematu dodaśz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nastin Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Twórczość będzie w lecie przy rozbudowie i to radosna?. Ach te polskie znaki. Wracając do tematu. Silniki nabierają kształtów. Kamil wykonał tu bardzo dużo dobrej roboty a czas jaki poświęcił na to jest ogromny tu podziwiam zacięcie. Ja niestety ubolewam nad tym że nie mam już tyle czasu na hobby. Z niecierpliwością czekam na testy jak to będzie chodzić? albo latać?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Kibicuje od dawna i aż mnie skręca żeby usłyszeć prace tego motorka.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 a myślałem ż wiernych kibiców brak jednak są tylko się ukrywają ? Marku chciałem na wiosnę uruchomić jednak wiosna przyszła za szybko a poza tym mam dość duży problem z cylindrami więc na warsztacie dzieje się walczę z przerywaczami i są pierwsze efekty dziś pospawałem tigiem obejmę z wieżyczką i do przymiarki zamontowałem izolatory jednak potrzebne są jeszcze 2 elementy czyli otwór pod śrubkę m2 w obejmie tak aby dało sie ją zacisnąć i dźwignia która umożliwi regulacje konta wyprzedzenia zapłonu po jej przyspawaniu chcę je wszystkie wypiaskować oraz poczernić i będą gotowe a spawa się to ustrojstwo niemal że na bezdechu aby ładnie wyglądało ? następnym tematem będą styki i ślizg jednak to musi poczekać aż odremontuję tokarkę cnc i ona te części wykona 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 17 minut temu, yarun napisał: a myślałem ż wiernych kibiców brak jednak są tylko się ukrywają nawet byli osobiście i widzieli ten werkstatt. 21 minut temu, yarun napisał: zamontowałem izolatory czy widzę prawilny turbax? 23 minuty temu, yarun napisał: aż odremontuję tokarkę cnc no i się nie chwalisz? w końcu to ja załatwiłem Tobie miejsce na nią w garażu. 26 minut temu, yarun napisał: następnym tematem będą styki i ślizg z czego pozyskasz platynki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 zobacz w tabeli nr 6 kontakt wykonany z st38.13 więc skoro trzymamy sie oryginalnych planów to będa stalowe poza tym skoro wtedy działało to i teraz też będzie co do tokarki to nie ma czym się chwalić jak na razie maszyna z 1987r i sterowanie odmówiło współpracy więc kombinuje nowe jak ruszy to sie pochwalę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Raczej bym myślał o innym materiale na platynki bo tam jednak trochę prądu idzie . Jak nie kibicować ? Toż to mini fabryka bo i maszyny, wiedza, zapał a za kilka lat będzie Polskie Saito Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi