yarun Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 ja chcę pójść w sterowanie niskim napięciem na przerywaczu tak aby tam nie iskrzyło za mocno więc stal się sprawdzi doskonale drugą sprawą jest to że w czasach gdy silnik był budowany przez amatorów platynki nie były szeroko dostępne więc było to robione z czego bądź a ja chcę sie trzymać oryginalnej dokumentacji swoja drogą rozważałem również mosiądz lub brąz ale na to będzie jeszcze czas w miedzy czasie powstał kawałek historii polskich silniczków a przyłożyli się do tego Paweł oraz Pan Janek udostępniając mi swoje motorki tak wiec od początku PK1 jaskółka 0 jaskółka 1 jaskółka 2 jaskółka 3 super sokół żarowy super sokół samozapłon więc po wykonaniu felgiebli będzie z czego wybierać i czym się zająć przez długie zimowe wieczory 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 7 minut temu, yarun napisał: ja chcę pójść w sterowanie niskim napięciem na przerywaczu tak aby tam nie iskrzyło za mocno więc stal się sprawdzi doskonale drugą sprawą jest to że w czasach gdy silnik był budowany przez amatorów platynki nie były szeroko dostępne więc było to robione z czego bądź a ja chcę sie trzymać oryginalnej dokumentacji swoja drogą rozważałem również mosiądz lub brąz ale na to będzie jeszcze czas w miedzy czasie powstał kawałek historii polskich silniczków a przyłożyli się do tego Paweł oraz Pan Janek udostępniając mi swoje motorki tak wiec od początku PK1 jaskółka 0 jaskółka 1 jaskółka 2 jaskółka 3 super sokół żarowy super sokół samozapłon więc po wykonaniu felgiebli będzie z czego wybierać i czym się zająć przez długie zimowe wieczory Kamil, z tym Super Sokołem zarowym to to troche się rozpędziłeś....?....poniżej zdjęcie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Jacek taki silnik dostałem oraz wycinki z modelarza gdzie był opisany dysk tłok głowica i kanał dolotowy więc takie powstały rysunki z tego co widzę różni się tylko zasłonką kanału wydechowego i głowicą wiec chyba nie warto mnie za to zabijać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 12 minut temu, yarun napisał: Jacek taki silnik dostałem oraz wycinki z modelarza trzeba było mówic.....zdjęcie powyższe to zdjęcie "mojego silnika", art . w Modelarzu to pewnie art popełniony przez pana Walaszczyka z Częstochowy- latał w F3B 15 minut temu, yarun napisał: chyba nie warto mnie za to zabijać ? narażasz się na smierc w męczarniach.....silnikowi "kanoniści" nigdy nie wybaczają?.... domaluj jeszcze Jaskółke 0 z gładkim , lekko stożkowym noskiem silnika. Konsolki w PK1 i Jaskółkach 0 zachodziły trochę dalej i były lekko ścięte od przodu .... Rysuj dalej, ?? jak potrzebujesz materiałów to mów aaaaaaaaaa... i głowice miały 9 lub 11 zeberek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 cześć koledzy dawno mnie tu nie było a na warsztacie co nie co się dzieje lecz jest to bardzo małe co nie co bo doba ma niestety tylko 24 h kiedyś trzeba pracować i ogarniać inne tematy jak ciągnący się od ponad pół roku remont dachu więc w wolnych chwilach poczyniłem trochę inwestycji i robota idzie minimalnie do przodu. jak wiecie pozbyłem się małej tokarki chwalił się tym kolega Błażej mam nadzieje że spisuje się ona u Ciebie dobrze i jesteś z niej zadowolony chodź była trochę brudna jak ją dostałeś ? natomiast na jej miejscu niebawem stanie tokarka cnc. stara porządna konstrukcja marki Emco mała a cholernie ciężka. niestety z racji na wiek musiałem zrobić jej całe nowe sterowanie które chodzi pod Mach 3 wymienić napędy, silnik wrzeciona i na chwilę obecną zostało przewieźć ją od kolegi do mojego warsztatu jednak obstawiam że zrobię to dopiero po nowym roku. poza tokarką doszła szlifierka narzędziowa niby chinol ale coś się z niej wyciśnie najważniejsze że dużo waży ma pełen osprzęt no i prócz ostrzenia narzędzi można na niej szlifować wałki na długości 400 mm . oczywiście nie obędzie się bez modyfikacji czyli liniały pomiarowe żeby zwiększyć jej dokładność dodatkowo obieg wody wanna pod maszyną i parę osłon żeby wody nie było wszędzie. przy okazji obecnej pracy odkryłem że warto zainwestować w droższe narzędzie które wykona o wiele więcej pracy niż typowy chińczyk. i tak na chwilę obecną do aluminium polecam tylko i wyłącznie frezy NIE polerowane i pokrywane powłoką DLC lub AlTiN ja używam frezów Helion hiszpańskiej marki pokrytych AlTiN i spisują się całkiem super wystarczy po patrzyć na frezowane detale do zwijarki do blachy szczególnie powierzchnie pionowe. kolejny jest Garant jest na prawdę super ale ceny są zabójcze. a na chwilę obecną testuję w pracy chinczyki kryte DLC i o dziwo radzą sobie jednak jest zasadniczy problem z nimi są polerowane a polerowane narzędzie do aluminium jest po prostu tępe. więc wniosek jest prosty lepiej zainwestować i robić dużo dłużej niż dziadować. Jacku piec od Ciebie jak wiesz naprawiłem i działa pozostało mi wywalić obecne drzwiczki i zrobić takie jak w nowym piecu (drzwi wykonam z maty ceramicznej lekka i nie przewodzi ciepła jak szamot to jest sekret nowego pieca i czasu jego nagrzewania). kupiłem go z jednej przyczyny 1000 stopni osiąga w 15 min natomiast ten odremontowany 1,5h ale na pewno przyda się np do odprężania po hartowaniu. no właśnie hartowanie czym więcej czytam tym gorzej i nie obędzie się bez prób na żywym organizmie. w książkach "Poradnik Inżyniera Obróbka Cieplna Stopów Żelaza" oraz "Mały Poradnik Hartownika" odpowiedzi nie znalazłem jak mocno detal się powygina w trakcie procesu więc plan mam taki zrobić próby z kilkoma gatunkami stali i zobaczyć co się będzie działo a jeśli będzie się wyginać bardzo mocno cylindry wykonam z materiału już ulepszonego np 40HM+QT na chwilę obecną musze wykonać zwijarkę do blachy co właśnie się dzieje. początek jak zawsze od projektu przez programy na frezarkę cnc do elementów toczonych. w 80% jest gotowa zostało mi tylko do zrobienia korbka i jeden z wałków który będzie walcował blaszkę. cylindry nadal odkładam w czasie bo jest to mocno nie pewne pod względem hartowania więc postaram się zająć zbiornikami paliwa do których wszystkie części mam wykonane prócz zwijanych cylindrów. jedną z nich zamówił sobie wujaszek samo zło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 55 minut temu, yarun napisał: "Mały Poradnik Hartownika" Tego nie czytalem , ale czytalem za to "Mały Poradnik Harcownika" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Zwijarka pierwsza klasa. Gratuluję wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 2 godziny temu, yarun napisał: cześć koledzy dawno mnie tu nie było a na warsztacie co nie co się dzieje lecz jest to bardzo małe co nie co bo doba ma niestety tylko 24 h kiedyś trzeba pracować i ogarniać inne tematy jak ciągnący się od ponad pół roku remont dachu więc w wolnych chwilach poczyniłem trochę inwestycji i robota idzie minimalnie do przodu. jak wiecie pozbyłem się małej tokarki chwalił się tym kolega Błażej mam nadzieje że spisuje się ona u Ciebie dobrze i jesteś z niej zadowolony chodź była trochę brudna jak ją dostałeś ? natomiast na jej miejscu niebawem stanie tokarka cnc. stara porządna konstrukcja marki Emco mała a cholernie ciężka. niestety z racji na wiek musiałem zrobić jej całe nowe sterowanie które chodzi pod Mach 3 wymienić napędy, silnik wrzeciona i na chwilę obecną zostało przewieźć ją od kolegi do mojego warsztatu jednak obstawiam że zrobię to dopiero po nowym roku. poza tokarką doszła szlifierka narzędziowa niby chinol ale coś się z niej wyciśnie najważniejsze że dużo waży ma pełen osprzęt no i prócz ostrzenia narzędzi można na niej szlifować wałki na długości 400 mm . oczywiście nie obędzie się bez modyfikacji czyli liniały pomiarowe żeby zwiększyć jej dokładność dodatkowo obieg wody wanna pod maszyną i parę osłon żeby wody nie było wszędzie. przy okazji obecnej pracy odkryłem że warto zainwestować w droższe narzędzie które wykona o wiele więcej pracy niż typowy chińczyk. i tak na chwilę obecną do aluminium polecam tylko i wyłącznie frezy NIE polerowane i pokrywane powłoką DLC lub AlTiN ja używam frezów Helion hiszpańskiej marki pokrytych AlTiN i spisują się całkiem super wystarczy po patrzyć na frezowane detale do zwijarki do blachy szczególnie powierzchnie pionowe. kolejny jest Garant jest na prawdę super ale ceny są zabójcze. a na chwilę obecną testuję w pracy chinczyki kryte DLC i o dziwo radzą sobie jednak jest zasadniczy problem z nimi są polerowane a polerowane narzędzie do aluminium jest po prostu tępe. więc wniosek jest prosty lepiej zainwestować i robić dużo dłużej niż dziadować. Jacku piec od Ciebie jak wiesz naprawiłem i działa pozostało mi wywalić obecne drzwiczki i zrobić takie jak w nowym piecu (drzwi wykonam z maty ceramicznej lekka i nie przewodzi ciepła jak szamot to jest sekret nowego pieca i czasu jego nagrzewania). kupiłem go z jednej przyczyny 1000 stopni osiąga w 15 min natomiast ten odremontowany 1,5h ale na pewno przyda się np do odprężania po hartowaniu. no właśnie hartowanie czym więcej czytam tym gorzej i nie obędzie się bez prób na żywym organizmie. w książkach "Poradnik Inżyniera Obróbka Cieplna Stopów Żelaza" oraz "Mały Poradnik Hartownika" odpowiedzi nie znalazłem jak mocno detal się powygina w trakcie procesu więc plan mam taki zrobić próby z kilkoma gatunkami stali i zobaczyć co się będzie działo a jeśli będzie się wyginać bardzo mocno cylindry wykonam z materiału już ulepszonego np 40HM+QT na chwilę obecną musze wykonać zwijarkę do blachy co właśnie się dzieje. początek jak zawsze od projektu przez programy na frezarkę cnc do elementów toczonych. w 80% jest gotowa zostało mi tylko do zrobienia korbka i jeden z wałków który będzie walcował blaszkę. cylindry nadal odkładam w czasie bo jest to mocno nie pewne pod względem hartowania więc postaram się zająć zbiornikami paliwa do których wszystkie części mam wykonane prócz zwijanych cylindrów. jedną z nich zamówił sobie wujaszek samo zło Ja za to czytałem poradnik dla początkującego terrorysty...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 3 godziny temu, yarun napisał: jak wiecie pozbyłem się małej tokarki chwalił się tym kolega Błażej mam nadzieje że spisuje się ona u Ciebie dobrze i jesteś z niej zadowolony chodź była trochę brudna jak ją dostałeś ? Jestem zadowolony. Już trochę wiórów nastrugałem. Przydała się ostatnio do przywrócenia do używalności wiertarki WS-15 która jakiś czas temu wjechała do warsztatu. Trzeba było zreanimować oś rolki napinacza paska przez napawanie i toczenie oraz zrobić z kwadratowej rolki okrągłą. Plus wymiana paru łożysk i wiertarka jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Witam Kolegów ! Czy coś w temacie budowy silnika SiM-2B wiadomo ? Czy temat już zupełnie ,, umarł " ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 10 godzin temu, Piciu napisał: Witam Kolegów ! Czy coś w temacie budowy silnika SiM-2B wiadomo ? Czy temat już zupełnie ,, umarł " ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Witam Kolegów, Przepraszam za sformułowanie , nie chciałem tego tak ująć ! Jest mi również przykro ,że odszedł jeden z naszego ,, modelarskiego podwórka " Chciałem się dowiedzieć czy temat budowy repliki wróci , czy to jest już sprawa nieaktualna. Pozdrawiam Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Pawel chyba kiedys cos wspomnial (juz po smierci Mariusza), ze temat potoczy sie dalej, ale bez zadnych dat. Poszlo juz tak daleko, ze byloby zal tego nie dokonczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 3 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 niejednokrotnie Paweł rozmawiał ze mną o tym temacie jednak jak każdy ja i on mamy pracę w której spędzamy dużo czasu dziennie więc pozostają tylko weekendy poza tym u mnie wjechała nowa maszyna i od miesiąca mam niezły piepsznik na warsztacie mam nadzieję że w te sobotę będzie po wszystkim i maszyna już ruszy osobiście też wróciłem do ścigania się łodziami FSR więc temat mojego silnika trochę przygasł a jak wiemy wszyscy do takiej roboty potrzeba czasu tak aby wszystko było wykonane jak należy a chwilowo muszę wyszykować nową łódkę na przyszły sezon a pracy nie jest przy tym malo więc podsumowując obydwa ambitne tematy ruszą dalej tylko kiedy to bym sam chciał wiedzieć 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi