SZYMONS Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Witam. Prawdopodobnie będę składał Rwd. Plany wydrukowane i czekają na swoją rolę. Pytanie moje. Jak w prosty sposób poradzić sobie z sklejeniem ich w całość. Wydrukowano bez marginesów i nie chcę ich połączyć źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Jeżeli bez marginesów - to zaczynasz od frontu. Przykładasz je obok siebie i przezroczystą taśmą 1cm x 1 cm przyłapujesz w kilku miejscach na długości kartki. Potem możesz całość złapać jednym długim odcinkiem na dlugości połączeń. A na koniec odrwacasz na drugą stronę i kleisz na długości tasmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Ok. Dzięki. Taśma to podstawa. Mam nadzieję że połącze z zachowaniem wymiarów i lini cięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 witaj zanim zaczniesz je sklejać złap kilka kontrolnych wymiarów tzn zmierz na "całych" planach cyfrowych a potem zobacz czy arkusze po złożeniu nie dają błędów. szczerze mówiąc, zawsze drukuję sobie plany na zakładkę i dokładam od siebie pasery (krzyżyki) które łatwo spasować 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Mam długi profil aluminiowy, pozwala mi kontrolować czy oś lub linia (np krawędź natarcia) na kolejnych sklejanych kartkach jest prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Nie wiem jak kto drukował, ale ja dotychczas plany drukowałem na drukarce domowej Acrobatem Raider. Znaczyłem formę drukowania "plakat" i zaznaczałem " znaczniki". Wychodzący wydruk wskazywał mi krzyżyki na rogach.Do sklejania pozbywałem się niepotrzebnych naddatków i sklejałem klejem do papieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Mozesz tez wydrukowac caly plan za kilkanascie zlotych, w jakimkolwiek sklepie gdzie robia skany/druki i w ten sposob uniknac calej zabawy ze sklejaniem dziesiatkow malych arkuszy. Przestalem sklejac >25 lat temu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Więc. Wydruk w jednym kawałku 30 zł. Wydruk 25 kartek 10 zł Jakoś załączyłem do kupy i powycinalem. Jedno skrzydło wyszło mi o 0.5 cm mniejsze ale to nie może być wina sklejania kartek bo gdybym źle to poukładał to przesunięcia były by też na innych elementach. Po prostu wezmę jedno i zrobię lustrzane odbicie. Pytanie. Czy na element "dolx1" mogę zastosować irex 8 mm.? Jest to materiał stosowany przy budowie jachtów. Jest lekki i dość wytrzymały. Nie wiem jak z telefonu zamieścić foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Jeszcze jak byś podał link do planu może byśmy wiedzieli o co pytasz bo zawężasz sobie mocno grono pomocników . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 https://images.app.goo.gl/wuxmHiiJ5fTygEup8 Jest to Pianka herex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Oczywiście, że świat wie Jedyne słuszne: RWD 5 by Skazoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Oczywiście, że świat wie Jedyne słuszne: RWD 5 by Skazoo. Tak dla przypomnienia . Instrukcja budowy modelu samolotu RWD-5 https://www.alexrc.pl/old_files/users/skazoo/rwd/rwd5_140x86.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 "dol xl1" czyli "dół razy jeden" nie znam tej pianki (pewnie coś w stylu xps) ale jeśli da się ugiąć zgodnie z dolną linią boków kadłuba to czemu nie, tylko pytanie co chcesz uzyskać . Jeśli lepszą bazę pod mocowanie podwozia -no jest to jakieś tam rozwiązanie ale nie jest najlepsze z możliwych. Jeśli zwiększenie wytrzymałości kadłuba -podobnie jw ale więcej da oklejenie modelu np taśmą pakową co nie tylko wzmocni ,usztywni ale tez ochroni przed szybkim oszpeceniem modelu licznymi pokaleczeniami pianki . Skupiłeś się na drukowaniu planów a nie wiemy z czego ma powstać model -podejrzewam ze z podkładów ... W czasach gdy powstał ten plan podkłady były zdecydowanie lepsze ,budowanie modeli z dzisiejszych moim zdaniem wymaga dodania tu i tam wzmocnień (taka "jachtowa" pianka może też jest jakimś rozwiązaniem ) Najsłabszym punktem są skrzydła -dźwigary D1 x 2 proponuje wykonać przynajmniej albo z twardej balsy albo przykleić do niego listewki sosnowe na dolnej i górnej krawędzi -oczywiście to wymaga obniżenia tego piankowego dźwigaru by dodane listewki nie zmieniły jego pierwotnej wysokości . Drugim słabym punktem jest dolna część przodu -byle kapotaż przy lądowaniu (zamierzonym lub nie) może wgnieść silnik z wręgą do środka kadłuba - w sumie pianka o która pytałeś jeśli wręga silnikowa będzie się na niej opierać to poprawi . Sztywność usterzenia też będzie tu pod znakiem zapytania......itd Kilka wzmocnień tu i tam dobrze przemyślanych i nie wpływających mocno na wagę powinny pozwolić modelowi istnieć dłużej niż jeden lot czy nawet sezon . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Tak. Plany są od Skazoo. Z podkładów pod panele. Co do pianki jachtowej. Chcę użyć jej na cały dół oraz dwa pierwsze żebra na skrzydle. Ładnie się poddaję. Szlifuje się ciężej niż depron. Ma gęstą strukturę w porównaniu do depron. Wzmocnienia z listewek zamienić na sklejke szkutniczą. Pracuje w stoczni i mam dostęp do dobrych odpadów ???? Muszę przerzucić się na komputer bo nie umiem umieszczać foto z telefonu test zdjec na forum Jak widac pianka mocno się poddaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Budowa Rwd będzie tylko w weekendy. Taki czas wolny. ???? Postanowiłem że zamiast elementów drewnianych, wykorzystam włókno węglowe w jednym kawałku. Czy będzie to miało jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Wycięte wstępnie. Szlifowanie już w pracy. Nie mam warunków w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Jako że w żadnym sklepie w mieście nie było UHU przez tak wszystkich polecanych, zakupiłem klej DRAGON. Ale moim zdaniem nie nadają się. Trzeba długo czekać na wiązanie kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Dragonem uniwersalnym też można sklejać ale by w miarę szybko łapał wystarczy posmarować obie sklejane części dokładnie ale nie grubo , odczekać z 3-5 min i dopiero łączyć . Tak samo postępujemy z UHU Porem . Kratownica -hmm chyba raczej przerost formy nad treścią . mówiłem o wzmocnieniach ale nie aż tak Pomysł z nią można wykorzystać ale tylko część od przodu do części gdzie się będzie spływ skrzydła -plus margines na mocowanie kołka jeśli montaż skrzydła będzie na gumę .(mniej więcej na odcinku jaki był wzmacniany na planie ) Ogon robimy zawsze lekko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYMONS Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Wstępnie wycieta kratownica. Sławek - chyba tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi