Tomek Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Bartek 8 cm to stanowczo za duzo. Nie będzie już taki fajny śmigacz. % cm pewnie wystarczy(to i tak dużo). a może prościej . Dorób z byle czego (patyk) takie przedłużenie, przyczep graty tam gdzie mniej więcej mają być i będziesz wiedział ile dokładnie trzeba dać przedłużenia na nos. U mnie to ok 2,5-3cm max. by się przydało. Miałbym wtedy pakiet w kadłubie i wyjęcie /włożenie nowego nie stanowiło by problemu. teraz muszę odkręcić śmigło oraz cały "kołpak" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 hmm narazie powoli odbudowuje skrzydełko, środkowa część wymaga oczywiscie prawie całkowitej wymiany ale model jako taki jest naprawde SWIETNIE przemyslany, ja naprawde przywalilem pionowo w ziemie, zresztą widac po fotkach co zostało z przodu modelu a mimo to uszkodzenia są na tyle niewielkie ze w zasadzie w dwa-trzy wieczory mozna model spokojnie odbudowac i będzie niemal jak nowy co do przedłużania i pakietu - podczas pierwszej odbudowy dzioba zrobiłem tak ze pakiet wchodzil mi w mocowanie silnika (te łódeczkę ze sklejki) i wchodził ciut w pierwszą wręgę. Przewody zasilające mam na tyle długie ze do ładowania zdejmowałem kabinke i ... ładowałem pakiet w modelu, bez zdejmowania jakichkolwiek części dziobowych. Na szczescie przed kretami zdjąłem owiewkę wiec mimo masakry dzioba owieweczka jest jak nowa byc moze jutro uda mi sie troszke odbudować kawalek modelu, dzisiaj przygotowalem jedynie front robót. Zastanawiam sie czy przy tej okazji nie zdejmę ze skrzydła folii i nie okleję skrzydła od nowa - jak uwazasz? łatać czy oklejać od nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Ghandi, sorry, że się wcinam "między wódkę, a zakąskę", ale ja bym chyba zdjął folię całkowicie. Ingerencja w strukturę skrzydła będzie na tyle duża, że łatwiej będzie pracować bez pokrycia. Przy okazji: z osłoną silnika to miałeś... dużo szczęścia miałeś po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Jesli chodzi o pakiety to ja swoje wsadzam w to miejsce do tego celu przeznaczone. Silnik mam outrunnera Dualsky 3530 czy jakos tak i jest wywazony idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Paweł pokaż to na zdjęciach bo wogóle tego nie mogę sobie wyobrazić ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Tomku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że piszę tutaj o moim odbudowaniu Extrima? Pomyślałem, że jeśli będą informacje w jednym miejscu nt. tego samolotu to może komuś będzie łatwiej Na głośnikach ACDC a w rękach robota się pali - na fotkach, które pojawią się niebawem będzie odbudowa części dziobowej (z modyfikacją - 3cm dłuższy dzió. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_ Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam Prześledziłem całe forum i postanowiłem napisać kilka słów. Nie będę się rozpisywał na temat budowy i właściwości modelu, bo chyba wszystko zostało tu napisane, ale wtrącę tylko to co może kolegów modelarzy zainteresować. Posiadam takowego Extrima i budując go uwzględniłem pewne poprawki wspólnie z producentem - konstruktorem tego modelu. Istotną przeróbką była zmiana kieszeni na lipole. Przednia ściana (ogniowa) została przeprojektowana wraz z konstrukcją trzymającą silnik, czyli wszystko zostało poszerzone tak aby wkładany pakiet wędrował w dowolne miejsce, czyli do samego przodu modelu, co załatwia całkowicie sprawę wyważenia. Pozwoli to tez na umieszczenie w nim swobodnie pakietu o pojemności np. 2200mAh. Muszę tu wspomnieć, że model okleiłem folią oracover a resztę folią solarfilm, czyli folia dosyć ciężka. Silnik waży 50gr. , więc nie jest elementem doważającym, a pakiet to tylko 1350mAh. W sumie do lotu waży 600 gr. Wyważenie wypadło ok. 0,5 cm za dźwigarem i model latał doskonale !! A teraz kilka informacji dla tych którzy zdążyli zaliczyć kreta. Wszystkie elementy tego modelu można dokupić !!!! Wiedzą o tym doskonale sprzedawc,y ale jakoś nie wspominają tego na swoich stronach www. Dla tych, którzy chcą np. przerobić przód swojego modelu, co jest dziecinnie proste, proponuję zwrócić się do sprzedawców lub bezpośrednio do producenta. Taki przód (czyli kilka elementów) jest już dostępny. Oczywiście można też dokupić np. całe skrzydło lub kadłub. Myślę, że jest to super opcja, bo pozwala na błyskawiczne odbudowanie uszkodzonego modelu przy minimalnym nakładzie finansowym !! Lada chwila wyjdzie nowy Extrim II, w którym uwzględnione zostały wszystkie uwagi i zachcianki użytkowników. No i na koniec mała informacja, że jest już na ukończeniu Wilga 2000, a to wszystko można zobaczyć na stronie firmy Artexint czyli www.artexint.com.pl Pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Oto foteczki umiejscowienia pakietu. http://www.sendspace.com/file/77h16g http://www.sendspace.com/file/57fctu Kuba: Wrzuciłem je na serwer jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 No i na koniec mała informacja, że jest już na ukończeniu Wilga 2000, a to wszystko można zobaczyć na stronie firmy Artexint czyli www.artexint.com.pl HURRRRRAAAAAA :!: :!: :!: Metr trzydzieści rozpietości - idealnie! Czuję że mój Piperek pójdzie w odstawkę i będzie służył już tylko jako piękna dekoracja. Przepraszam, że nie w temacie, ale musiałem wznieść spontaniczny okrzyk radości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam A teraz kilka informacji dla tych którzy zdążyli zaliczyć kreta. Wszystkie elementy tego modelu można dokupić !!!! Wiedzą o tym doskonale sprzedawcy, ale jakoś nie wspominają tego na swoich stronach www. Dla tych, którzy chcą np. przerobić przód swojego modelu, co jest dziecinnie proste, proponuję zwrócić się do sprzedawców lub bezpośrednio do producenta. Taki przód (czyli kilka elementów) jest już dostępny. Oczywiście można też dokupić np. całe skrzydło lub kadłub. Myślę, że jest to super opcja, bo pozwala na błyskawiczne odbudowanie uszkodzonego modelu przy minimalnym nakładzie finansowym !! zbyszek SUPER! dzieki ci Zbyszku za informacje Zaraz wysmaruje maila do producenta z pytaniem o nowy kadłub bo mój wygląda.... Z resztek mocowania silnika odrysowalem elementy... Potem je wyciąłem... i ładnie posklejałem Doszło takze opancerzenie kabiny pilota... dzisiaj wklejam przednią wręgę z przerobionym wg mojego pomyslu miejscem na pakiecik i oklejam, po poludniu będzie pierwszy oblot.... (mam nadzieje ze poleci...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 O to naprawdę dobra wiadomość. Moja osłona silnika też jest pęknięta. Bartek masz laser w łapkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Bartek masz laser w łapkach Dzieki Tomku kudy mi tam do Twoich pieknych modeli :oops: Model juz naprawiony i wywazony, przybylo mu ok 30 gram lece oblatac potfora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kurde przez tego Łosia to mnie z kimś mylicie Raptem jeden trochę bardziej zaawansowany model . A czym Twój Extrim gorszy od mojego ? Czekam na info z oblotów. Ja dziś wykasowałem Katane (spalinową) ,ale to w dziale kraksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 OK, juz po oblotach. Extrim stał się ciut szybszy, niewiele, lepiej sobie przez swoja wage radzi z wiatrem Generalnie - model jest poprostu super wzmocnilem skrzydło na spływie: Poza wzmocnieniem rzeberek dodałem wzmocnienie od góry (sklejka 1mm) niestety firmowe rozwiązanie zbyt łatwo się łamie przy twardszych lądowaniach (pęka balsa od góry tuz przy spływie). Zobaczymy jak teraz będzie, kolejne obloty po 14.00 dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Jak narazie Extrim lata najlepiej z moich dotychczasowych modeli zarowno wiekszych spalin jak i malych elektrykow. A mialem tego sporo Jestem nim tak zachwycony ze postanowilem zrobic go pod spaline powiekszajac o 60%. Co o takim pomysle sadzicie? Jak na niego patrze to normalnie jakbym widzial Extre 260 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogi23 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Ciekawy pomysł, jednak lepiej będzie gdy wypowiedzą się bardziej doświadczeni Gdyby doszło do budowy modelu to proszę o relacje i fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja-Jacek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 L=http/imageshack.us]http:/img477.imageshack.us/imag477/5885/obszar1.jp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Wiele pisal nie bede, pare foteczek jedynie celem pokazania jak wyglądał zrobiony przezemnie extrim Niestety nie zdążyłem go zważyć, ale w ręce ważył o wiele gram mniej niz moj tajemnica tkwi w folii pokryciowej p.s. wsadzilem tutaj posta bo sie chyba administracji cos nie spodobalo hie hie hie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 nie tamten temat jest po prostu były dwa identyczne!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 nie tamten temat jest po prostu były dwa identyczne!! moze moj laptop ma jakąś promocję wiesz - klikasz raz a on wysyla dwa razy musze mu puknąć zimnym piwkiem w ekran niech wie psi pomoiot kto tu jest KING i RULEZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.