robertus Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Dobra, dobra. Liczą się umiejętności a nie materiał z którego się buduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 W Kolibrze pojawił się silnik i klapka zamykająca przestrzeń na pakiet i napęd. Przeszpachlowałem też nieco kadłub. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Pył się sypał dzisiaj z pianki za sprawą nadawania kształtu części nosowej kadłuba Kolibra. Po za tym ciąg dalszy szpachlowania zauważonych szczelin i innych niedoskonałości. Jakiś czas wcześniej kadłub został też wstępnie pomalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Coś znowu popracowałem przy Koliberku a ten odwdzięcza się powoli upodabniając się do swego pełnowymiarowego odpowiednika. Okleiłem owiewkę kabiny tworząc imitację oszklenia, wykonałem też klapkę umożliwiającą dostęp do wnętrza kadłuba. Do centropłata dopasowałem rurę PCV i ustaliłem wznios płatów za pomocą opalarki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Przyszedł czas aby zacząć skrzydła, oto co udało się wykonać. Żeberka po oszlifowaniu w bloczku wkleiłem w dźwigar i dołożyłem jeszcze krawędź natarcia. Konstrukcje obu płatów wkleiłem do centropłata. W między czasie oczywiście przymiarka ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Ostatnie spojrzenie na konstrukcję płata i Koliber dostał depronowe poszycie skrzydeł. Wcześniej wkleiłem jeszcze peszel, którym wciągnę kable serw klap i lotek. Zważyłem kadłub i skrzydła, wynik niecałe 1900g. Z napędem i pakietem powinien ważyć 3000-3500g. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Super! Skrzydła są dzielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 W całości będą mocowane do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Fajny, no i suer patent z tą giętą rurą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Dzięki, wykorzystuje wszystko co potencjalnie da się wykorzystać w budowie a ta rura się nadała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pcham powoli dalej budowę modelu PZL-110 Koliber. Odciąłem lotki i klapy i usztywniłem zamykając przestrzenie pozostałe po odcięciu balsą. Udało się też wykonać mocowane płata do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dziś udało się wykonać przednie podwozie. Wykończyłem też spodnią część centropłata wpasowując w kadłub. Tu filmik z testów amortyzacji https://m.facebook.com/groups/249844642604396?view=permalink&id=543760279879496 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 U mnie prace przy Kolibrze zwolniły a to za sprawą urodzenia się mojej córeczki Lidki. Jednak zawsze znajdzie się krótką chwilę żeby coś popchnąć na przód. I tak na szybko powstały golenie podwozia głównego. Fajnie podpasowaly mi plastikowe elementy wycięte z opakowania na pasy transportowe za pomocą których golenie będą mocowane do płata ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Koliber stanął na kołach, lotki, klapy przyklejone szybko na taśmie do zdjęć. Ster kierunku i wysokości już na zawiasach i podłączone do serw. Podwozie wymaga jeszcze korekt wysokości goleni tak aby samolot stojąc lekko zadzierał nosa tak jak na zdjęciu prawdziwego Kolibra. Powoli wyłania się docelowa sylwetka PZL-110. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Koliber coraz bardziej upodabnia się do wersji pełnowymiarowej. Zamontowany został silnik i uruchomione są już wszystkie powierzchnie sterowe. Doszły też owiewki goleni podwozia i czarna maska silnika, które razem nadały charakterystyczny dla Kolibra wygląd. Oblot coraz bliżej ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Bez znaków ale już w docelowych barwach ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 No i super samolot wyszedł czekam na pierwszy lot jakieś plany co do nastepnych konstrukcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Nie prędko na pewno to nastąpi ale myślę , że następna będzie M-20 Mewa ( Piper Seneca)? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Grzesiek, duży i ładny i tan Koliberek. Daj znać jak będziesz jechał na lotnisko w weekend, chętnie zobaczę go w powietrzu. Może pomaluj kołpak na żółto, będzie jeszcze bardziej "nasz" jak w OKL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Jeszcze kilka szczegółów do dogrania i z wyglądu i wyposażenia i oblot już niebawem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi