Michal4x4 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Dobry wieczór, Tym tematem zamierzam zmobilizować się do ulotnienia zestawu samolotu który zawsze bardzo lubiłem a który jest mniej popularnym klasykiem. W zamyśle chciałbym nim polatać zanim ulotnię Bizona bo z lataniem myśliwcami doświadczenia nie mam. Ciągle myślę o zamontowaniu w nim chowanego podwozia ale nie wiem czy starczy mi czasu i energii bo ten model mogę budować tylko "po godzinach". Nie będę się specjalnie znęcać nad jakością modelu i koncepcją "uzbrojenia" rc bo jest b tani etc, ale parę uwag jest: Plusy: - sam model (sama pianka) waży ok 90g, czyli rokuje, - kształt płata jest ok, w kadłubie brak trochę przodu (vide zdjęcie) ale łatwo to uzupełnić, a reszta jakoś ujdzie, Minusy: - spasowanie kadłuba i płata to dramat, - pianka dość delikatna i niektóre brzegowe fragmenty trzeba wzmocnić/zamienić; ale mając na względzie wagę można go pokryć papierem, - struktury płata nie sposób wyczuć/sprawdzić bez chirurgii; znalazłem tylko 1 relację w necie ktora mowi że płat (mimo że nie wygląda) jest jednak zlepiony z 2 połówek (góra i dół) jeśli tak to z podwozia chyba nici. - hitem było umieszczenie (mimo że kupiłem sam kit) 2 potężnych śrub z przodu dla wyważenia (model w wersji rtf ponoć waży ponad 300g!!!!). Na razie tylko taki "unboxing", w miarę możliwości czasowych będzie postępowała budowa. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Jakby nie było modelarstwo jest dziedziną techniki więc trzymajmy się języka technicznego. -"płat zlepiony", lepi się pierogi, a płat się klei. -"dwie śruby", a ja na zdjęciu widzę dwie nakrętki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Ups, przepraszam zgadzam się całkowicie; będę bardziej czujny! Żeby było jeszcze ciężej w te 2 nakrętki wkręcone byłý jeszcze 2 kawałki uciętych śrub! (te czarne pola w śrubach na zdjęciu). Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Dobry wieczór, Przy sobocie (wolnej) podłubałem trochę przy Hurri, bo korci mnie strasznie żeby sprawdzić czy sie uda go jakoś ulotnić. Najważniejsze jest wyważenie (sprzętem, bo nakrętkami a la 50g to każdy potrafi!), czyli działanie "cała naprzód!": silnik, bateria etc musi być na samym dziobie; dlatego wykonałem trochę chirurgii i okazało się że w przodzie kadłuba jest całkiem sporo miejsca; po próbnym osadzeniu silnika i baterii model się ładnie wyważa i myślę że są szanse na latanie; podwozie chyba na razie nie wchodzi w grę, ale jeszcze zobaczę jak z wyważeniem będzie po zamontowaniu serw i reszty elektryki. Będzie cd. Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Dobry wieczór, Trochę kombinacji było trzeba ale wydaje się, że się wszystko w dziobie zmieści; nie jest najwygodniej bo bateria będzie na dnie dziobu ale inaczej nie umiałem bo chciałem ją zamontować w jak najbardziej wysunìętej do przodu pozycji; dawną wręgę silnikową musiałem wyrzucić i zrobić szczątkowe do której przykleję wzmocnienia nowej, która będzie przesunięta do przodu; Zrobiłem też brakującą część przodu (te dwa pierścienie na zdjeciu), trzeba będzie je jeszcze oszlifować i nadać ostat kształt. To tyle na razie.cdn Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Dobry wieczór, Trochę z doskoku ale ostatnio na pełnej mocy prace trwają. Przede wszystkim udało mi się (czego niestety nie sfotografowałem) upchać cały sprzęt w dziobie bez jakichś większych problemów i okazało się że model pięknie się wyważa! Trochę nawet na dzióbek się skłania mimo, że założyłem oryginalne "pancerne" druty napędu lotek. Model ze wszystkim (3 serwa, bateria jak na zdj wyżej etc) ważył 158 g! Czyli połowa tego co waży oryginalny zestaw arf. Tak się ucieszýłem z tej próby, że zabrałem się do robienia różnych detali; makieta to nie będzie ale postaram się różne koszmarki podmienić na trochę lepsze. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Dobry wieczór, Poszło mnóstwo szpachlówki i czasu zabrało to sporo ale przynajmniej przejście kadłub-skrzydło zrobione. Większość krawędzi obłożona pap jap. I kadłub wstępnie pomalowany; schemat malowaniaz lotniskowca Glorious wiosna 1940. Teraz będę męczył atrapę podwozia bo w oryginale wszystko skopsane zostało strasznie, musiałem szybko zaszpachlować żeby na to nie patrzeć:).cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Dobry wieczór, Malowania kadłuba cd.i dalsze szlifowanie i szpachlowanie płatów. Cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Dobry wieczór, Kadłub pomalowany. Teraz muszę jeszcze wykonać ramki osłony kabiny. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Dobry wieczór, Żeby ramki kabiny nie były żółte/białe od wewnątrz, spróbuję je pomalować najpierw na samej osłonie, a potem przykleję pomalowaną taśmę tamiyi. Mam nadzieję że jutro zobaczymy jak to wyszło. Cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Dobry wieczór, Trochę się spóźniłem ale zabrałem się za malowanie usterzenia i trochę czasù zleciało...cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Dobry wieczór, Chciałbym żeby "schowane" podwozie nabrało trochę realizmu; wyciąłem dość płytki kawałek pianki aby nie zmniejszyć sztywności płatów. Jeszcze obróbka krawędzi i atrapy kółek trzeba będzie wykonać. Cdn. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Dobry wieczór, Wnęki podwozia i kółeczka w przymiarce. Jeszcze zostało sporo pracy przy dalszym oklejaniu skrzydel i zamontowaniu napędu lotek. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Dobry wieczór, Przez 2 ostatnie dni szlifowałem i oklejałem wszystkie krawędzie skrzydeł papierem. Potem jeszcze szlif i szpachlówka i z przodu juszcze jedna warstwa miejscami - wsxystko żeby pozbyć się brzechwy spieczonej na krawędziach pianki i jakoś to wzmocnić. Potem montaż napędu lotek, tutaj też pozbyłem się met śrubek na rzecz pinów zrobionych z polistyrenu. Serwo lotek przesunąłem też maksymalnie do przodu. Wstępnie pomalowałem dół płatów, no i mam nadzieję już blisko końca montażu :) cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Dzień dobry, Wcięcia w skrzydle z dołu w których mieszczą się druty napędu lotek zakleiłem paskami folii i pomalowałem. Potem reszta kamuflażu płatów no i teraz czas na różne poprawki, detale etc. Cdn. Pzdr, M Edytowane 31 Maja 2020 przez Michal4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dobry wieczór, Strasznie to powoli idzie, ale jakoś do przodu. Nie wiedziałem że nakładanie kalkomanii w takich rozmiarach zabiera tyle czasu:( cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Dzień dobry, Trochę czasu to zajęło (jak na montaż piankolota) ale już pomalowany i (jak zwykle) prawie gotowy. Trochę drobiazgów i spróbuję go ulotnić. Będzie jeszcze zabawa z finalnym wyważaniem. Cdn. Pzdr. M Ps.zdjęcie celownika z netu jako wzór (takiego ładnego raczej nie zrobię).m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Dobry wieczór, Przykleiłem pokrywy podwozia, polakierowałem je kilkukrotnie lakierem bezbarwnym, może farba nie będzie odchodzić przy lądowaniu na brzuchu. Jeszcze chłodnica i kołpak są do zrobienia. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Fajna relacja.Powodzenia przy dalszej makietyzacji.?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi