maxiiii Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Czy dron to dron. Zauważyłem, że wiele niepotrzebnych dyskusji na forum spowodowane jest nieznajomością podstawowych definicji sprzętu którym operujemy. I tak powstał ten temat. Definicje: DRON Słownik języka polskiego dron «bezzałogowy statek latający»https://sjp.pwn.pl/szukaj/dron.html Wikipedia dron[3] – statek powietrzny, który nie wymaga do lotu załogi obecnej na pokładzie oraz nie ma możliwości zabierania pasażerów, pilotowany zdalnie lub wykonujący lot autonomicznie. 4) bezzałogowy statek powietrzny na uwięzi – bezzałogowy statek powietrzny na uwięzi połączonej ze stałym lub ruchomym punktem podłoża; OBWIESZCZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 3 lipca 2019 r. załącznik nr 6 Przepisy załącznika stosuje się do bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 150 kg, używanych w operacjach w zasięgu widoczności wzrokowej VLOS, oraz bezzałogowych statków powietrznych o masie startowej nie większej niż 2 kg, używanych w operacjach z widokiem z pierwszej osoby FPV, używanych w celach rekreacyjnych lub sportowych, Model latający - bezzałogowy statek powietrzny - dron. To jest DRON To także jest dron To jest silnik do drona A to są droniarze. Stan prawny na dzień 18.02.2020r. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 a ja , jak już gdzieś tu na Forum napisałem , przez pięcdziesiąt parę lat zajmowałem się budowaniem dronów o czym nie miałem zielonego pojęcia że to drony są... jak dla mnie dron nie może być modelem , bo z definicji " model" jest odwzorowaniem w skali czegoś co istnieje jako wzór w rzeczywistości... ale co tam ślimak jest rybą, choć o tym nie wiedział 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Bo jest osobliwa nomenklatura i to należy w przepisach jasno określić co jest dronem a co nie jest, kolega zapomniał pokazać amerykańskiego predatora czy inne mu podobne zabawki gdzie jakieś maleństwo typu syma jest kompletnie niewinne. Wystarczy określić ze dronem nie sa modele które powszechnie znamy i bedzie wilk syty (unia) i owca cała. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 no i po to ta cała lista wysyłana przez heli team do ULC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Szanowni dyskutanci, oto przepisy unijne, na podstawie których są tworzone te nasze, krajowe: ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/947 z dnia 24 maja 2019 r. w sprawie przepisów i procedur dotyczących eksploatacji bezzałogowych statków powietrznych ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2019/945 z dnia 12 marca 2019 r. w sprawie bezzałogowych systemów powietrznych oraz operatorów bezzałogowych systemów powietrznych z państw trzecich Znajdźcie tam słowo "dron" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 ni ma?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Dla rozumnych inaczej, każde nowe słowo będzie urastać do rangi mitycznego. (...) Modele, którymi tu się zajmujemy, to odwzorowanie statków latających, kosmicznych, pływających i lądowych jak również zupełnie abstrakcyjnych. Dron to FUNKCJA, jaką spełniać może każdy obiekt latający, kosmiczny, pływający, lądowy - a także ww model. edit: ps. wikipedia, a w szczególności pisana po polsku, to słowotok pisany przez rozumnych inaczej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 A latawiec to dron na uwięzi? Bo to zaczyna byc zabawne i podobnie jak w komunie wszystko zarejestrować za godziwą oplatą i kontrolować. A pamietam komunę i jej przejawy. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 12 godzin temu, poharatek napisał: Szanowni dyskutanci, oto przepisy unijne, na podstawie których są tworzone te nasze, krajowe: ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/947 z dnia 24 maja 2019 r. w sprawie przepisów i procedur dotyczących eksploatacji bezzałogowych statków powietrznych ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2019/945 z dnia 12 marca 2019 r. w sprawie bezzałogowych systemów powietrznych oraz operatorów bezzałogowych systemów powietrznych z państw trzecich Znajdźcie tam słowo "dron" Marcinie, przeczytaj TU : https://www.ulc.gov.pl/pl/drony/wdrazanie-przepisow-ue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Dla odprężenia wymyśliłem zagadkę: jak nazywa się eskadra dronów? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Zlot modelarzy? Kiedyś czytałem o innej wersji definicji dron. Urządzenie mogące wykonywać misje autonomiczne. Była chyba o wiele lepsza. 14 godzin temu, AndyCopter napisał: Dron to FUNKCJA Dron to rzeczownik. 15 godzin temu, AndyCopter napisał: wikipedia, a w szczególności pisana po polsku, to słowotok pisany przez rozumnych inaczej. W encyklopedii PWN jest to samo. https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/dron.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 3 godziny temu, d9Jacek napisał: Marcinie, przeczytaj TU : https://www.ulc.gov.pl/pl/drony/wdrazanie-przepisow-ue OK, przeczytałem. I co w związku z tym? Chodzi Ci o to,że w adresie strony jest słowo "dron", czy też o to, że kilkukrotnie go ktoś użył w informacji o wdrażaniu przepisów unijnych (nie chcąc używać wciąż i wciąż terminów "bezzałogowy statek powietrzny" i "BSP")? Jeśli tak, to mogę Cię zapewnić, że gotowych przepisach słowa "dron" nie uświadczysz. Ogólnie, co do nazewnictwa: W świetle prawa modelarz latający modelem (obojętne jakim; samolotem, szybowcem, helikiem, wielowirnikowcem) jest pilotem bezzałogowego statku powietrznego. A od 1 lipca 2020 roku będzie: Pilotem bezzałogowego statku powietrznego klasy ... (C0 - C4, lub zbudowanego samodzielnie), wykonującym loty w kategorii otwartej, podkategorii ... (A1 - A3 - w zależności od klasy pilotowanego BSP). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Czyli dalej pilot drona klasy .......... lub .......... Sami droniarze na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 34 minuty temu, maxiiii napisał: Czyli dalej pilot drona klasy .......... lub .......... Sami droniarze na tym forum. Skąd taki pomysł? Język przepisów i sformułowania w nich zawarte muszą być konkretne i jednoznaczne. I jak wykazałem - słowo "dron" nigdzie tam nie pada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 22 godziny temu, maxiiii napisał: DRON Słownik języka polskiego dron «bezzałogowy statek latający»https://sjp.pwn.pl/szukaj/dron.html Te dwa wyrażenia są zamienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Godzinę temu, poharatek napisał: Skąd taki pomysł? Język przepisów i sformułowania w nich zawarte muszą być konkretne i jednoznaczne. I jak wykazałem - słowo "dron" nigdzie tam nie pada. https://www.ulc.gov.pl/pl/drony/wdrazanie-przepisow-ue to jest oficjalna strona rządowa i nie mów że słowo dron nie pada , bo pada wielokrotnie... Pytanie jest tylko takie , po gwizdek takie zamieszanie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Nie ma żadnego zamieszania. W świetle przepisów: latasz modelem - jesteś pilotem bezzałogowego statku powietrznego Bo w przepisach tych zostały zdefiniowane terminy: "bezzałogowy statek powietrzny" i "pilot bezzałogowego statku powietrznego". Koniec kropka. A to, jakich określeń używa ktoś na jakiejś stronie (z domeny gov, czy nie) - nie ma najmniejszego znaczenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Dla rozumnych inaczej, każde nowe słowo będzie urastać do rangi mitycznego. (...) Modele, którymi tu się zajmujemy, to odwzorowanie statków latających, kosmicznych, pływających i lądowych jak również zupełnie abstrakcyjnych. Dron to FUNKCJA, jaką spełniać może każdy obiekt latający, kosmiczny, pływający, lądowy - a także ww model. edit: ps. wikipedia, a w szczególności pisana po polsku, to słowotok pisany przez rozumnych inaczej. Znowu " najmądrzejszy na forum" wtrąca się w tematy o których nie ma pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Pozwolę sobie nadmienić, iż model nie jest statkiem powietrznym. https://pl.wikipedia.org/wiki/Statek_powietrzny https://pl.wikipedia.org/wiki/Modelarstwo https://pl.wikipedia.org/wiki/Model Pojęcie dron jest nadużywane, tak jak potocznie na model samolotu mówi się samolot, a wyjazd na lotnisko modelarskie skraca się pojęciem: jadę polatać. Jak wiadomo, nie jest to prawdziwe, choć łudząco podobne. Są to pewne skróty myślowe czy slangi, czasami podbijają markę Modelarza do rangi Pilota, a Model do Statku powietrznego. Inna sprawa to miniaturyzacja prawdziwego lotnictwa, które przekroczyło granicę pomiędzy Lotnictwem i Modelarstwem. Stąd wiele nieporozumień. Trzeba trzymać się swojego obszaru i spoko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Słownik języka polskiego i encyklopedia PWN mają odmienne zdanie od twojego. Jak można zmienić definicję w powyższych bazach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi