Paweł Prauss Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Pompa ma wydajność 8m sześciennych na godzinę, silnik trójfazowy 0,37 kW...ciśnienie minimalne to 1Pa. Aż 20 litrów? Myślałem o 2 max 5.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 no fakt -rzeczywiście są i takie używki elektroniczne i wygląda to fajnie -trzeba koniecznie dołożyć mikro przekaźnik o małym poborze prądu przez cewkę -próba wysterowania cewki stycznika lub większego przekaźnika skończy się spaleniem tego przetwornika. delikatne toto -ale dokładność i wygoda sporo lepsze niż ze zwykłym presostatem. 16 minut temu, Paweł Praus napisał: Pompa ma wydajność 8m sześciennych na godzinę, silnik trójfazowy 0,37 kW...ciśnienie minimalne to 1Pa. Aż 20 litrów? Myślałem o 2 max 5.... ta... 8m3 /h.... =8 000litrów/h = 133,3 litry / min = 2,2 litra/s myślisz, że jakie tam będą przecieki ? zbiornik max 5 litrów... 2,2 litra taka pompa wyciągnie w sekundę... a 5 litrów w 2 sekundy i trochę.... ciągniesz. ... gaśnie -ale gaśnie ułamek ( 0,5s ? ) po tym jak sterownik stwierdzi, że starczy... już masz niższe ciśnienie -"mocniejszą" próżnie... stoi czeka kilkanaście sekund -może i minutę czy nawet dwie.... -ciśnienie wzrasta ( próżnia "ucieka" ) -i sterownik odpala pompę na 2 sekundy... i pracuje tak pół minuty czy minuta postoju i 2 sekundy pracy i znowu.... -jak myślisz jak długo wytrzyma silnik ???? takie strzały po 2 sekundy pracy powtarzane co chwilę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 4 godziny temu, Paweł Praus napisał: Artur napisz coś więcej o sterowaniu, jakie elementy co i jak. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem takiej oto i chcę jakoś nią sterować... Paweł bardzo proszę , odpowiadam W skład czujnika próżni wchodzi zasilacz 12V który go zasila , mały przekaźnik 12 V ze stykami roboczymi na 220V 8A dodatkowo są pozłacane do których jest podłączony agregat . Czujnika podciśnienia kosztował 100zł , ale gdyby się uszkodził kupiłbym znów taki sam jestem mega zadowolony . Jest czuły na każdy spadek podciśnienia w ustawionej histerezie . Wakumetr dałem tylko dodatkowo , od czasu do czasu robię próby szczelności całego układu , wypompowuje powietrze na całą noc. Sprawdzam na drugi dzień ile uszło , przed planowaną robotą zazwyczaj służy do oklejania rdzeni styro fornirem topolowym . Kapitalną rolę odgrywa zbiornik wyrównawczy gdy spada ciśnienie na worku on wyrównuje , dzięki temu czujnik nie załącza się co po chwilę . Zauważyłem ze co godzinę, się załącza czujnik . Jako worków używam ,rękawa foliowego . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 To ja wrzucę dzisiejsze wypociny. Przyszły elementy, więc poskręcałem toto. Szczelne, ale robię nadal testy Brakuje jeszcze: - filtra na wejściu do pompy (żeby nie zasysało śmieci) - butelki PET na wypluwanie oleju - podstawy z płyty Nie będzie to zaawansowane ustrojstwo, ponieważ potrzebuję go jak na razie do kilku prac przy formie negatywowej. Ale może przyda się w przyszłości. Zapłaciłem za to wszystko 166 PLN z wysyłką z 4 rożnych miejsc. P.S> z tyłu widać moją mieszkaniową komorę lakierniczą... czyli namiot i rura z wentylatorem służące jako odciąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi