Paweł Prauss Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Pompa ma wydajność 8m sześciennych na godzinę, silnik trójfazowy 0,37 kW...ciśnienie minimalne to 1Pa. Aż 20 litrów? Myślałem o 2 max 5....
latacz Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 no fakt -rzeczywiście są i takie używki elektroniczne i wygląda to fajnie -trzeba koniecznie dołożyć mikro przekaźnik o małym poborze prądu przez cewkę -próba wysterowania cewki stycznika lub większego przekaźnika skończy się spaleniem tego przetwornika. delikatne toto -ale dokładność i wygoda sporo lepsze niż ze zwykłym presostatem. 16 minut temu, Paweł Praus napisał: Pompa ma wydajność 8m sześciennych na godzinę, silnik trójfazowy 0,37 kW...ciśnienie minimalne to 1Pa. Aż 20 litrów? Myślałem o 2 max 5.... ta... 8m3 /h.... =8 000litrów/h = 133,3 litry / min = 2,2 litra/s myślisz, że jakie tam będą przecieki ? zbiornik max 5 litrów... 2,2 litra taka pompa wyciągnie w sekundę... a 5 litrów w 2 sekundy i trochę.... ciągniesz. ... gaśnie -ale gaśnie ułamek ( 0,5s ? ) po tym jak sterownik stwierdzi, że starczy... już masz niższe ciśnienie -"mocniejszą" próżnie... stoi czeka kilkanaście sekund -może i minutę czy nawet dwie.... -ciśnienie wzrasta ( próżnia "ucieka" ) -i sterownik odpala pompę na 2 sekundy... i pracuje tak pół minuty czy minuta postoju i 2 sekundy pracy i znowu.... -jak myślisz jak długo wytrzyma silnik ???? takie strzały po 2 sekundy pracy powtarzane co chwilę ?
Artur Lis Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 4 godziny temu, Paweł Praus napisał: Artur napisz coś więcej o sterowaniu, jakie elementy co i jak. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem takiej oto i chcę jakoś nią sterować... Paweł bardzo proszę , odpowiadam W skład czujnika próżni wchodzi zasilacz 12V który go zasila , mały przekaźnik 12 V ze stykami roboczymi na 220V 8A dodatkowo są pozłacane do których jest podłączony agregat . Czujnika podciśnienia kosztował 100zł , ale gdyby się uszkodził kupiłbym znów taki sam jestem mega zadowolony . Jest czuły na każdy spadek podciśnienia w ustawionej histerezie . Wakumetr dałem tylko dodatkowo , od czasu do czasu robię próby szczelności całego układu , wypompowuje powietrze na całą noc. Sprawdzam na drugi dzień ile uszło , przed planowaną robotą zazwyczaj służy do oklejania rdzeni styro fornirem topolowym . Kapitalną rolę odgrywa zbiornik wyrównawczy gdy spada ciśnienie na worku on wyrównuje , dzięki temu czujnik nie załącza się co po chwilę . Zauważyłem ze co godzinę, się załącza czujnik . Jako worków używam ,rękawa foliowego . 1
Kicior Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 To ja wrzucę dzisiejsze wypociny. Przyszły elementy, więc poskręcałem toto. Szczelne, ale robię nadal testy Brakuje jeszcze: - filtra na wejściu do pompy (żeby nie zasysało śmieci) - butelki PET na wypluwanie oleju - podstawy z płyty Nie będzie to zaawansowane ustrojstwo, ponieważ potrzebuję go jak na razie do kilku prac przy formie negatywowej. Ale może przyda się w przyszłości. Zapłaciłem za to wszystko 166 PLN z wysyłką z 4 rożnych miejsc. P.S> z tyłu widać moją mieszkaniową komorę lakierniczą... czyli namiot i rura z wentylatorem służące jako odciąg
Rekomendowane odpowiedzi