CM028 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Witam mam pytanie odnośnie zasięgu aparatury. Z reguły na samochodach tv widzę zasięg do 50m. Czy jeżeli wzialby aparaturę lotniczą np fsi6x to zasięg wzrośnie do 1km? Jest jakieś przełożenie tych odległości i zasiegow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Co masz na myśli pisząc o "przełożeniu". Zasięg nadajników jest różny maksymalnie do 3km, wszystko zależy od marki producenta nadajnika oraz od tego gdzie jest odbiornik. Oczywiście jeśli mówimy o częstotliwości 2,4GHz no bo np. na 433MHz to już dużo, dużo dalej. Na wodzi będzie inaczej (bardzo krótko), inaczej na płaskim terenie a inaczej w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 na ziemi ma mniejszy zasięg, stosowane częstotliwości to 2,4GHz, 40MHz i archaiczna 27MHz, z tych trzech 40MHz jest potencjalnie najlepsza jeśli chodzi o zasięg na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 A widzisz zapomniałem (kurde ale człowiek ma krótka pamięć) o 35 i 40 MHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 35MHz jest ZAREZERWOWWANE!!!!! dla modeli latających proszę nie jeździć ani nie pływać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM028 Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 moglibyście pokazać jakąś aparaturę i np.. napisać zasięg ? Bo te MHz to nie wiele mi mówią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Nie wiem w czym problem no ale proszę bardzo. Pierwsza lepsza https://www.scorpio-polska.pl/katalog/futaba/futaba-18mz-wc-2.4ghz-tfhss-mode-1-r7008sb-p46489.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Aparatury samochodowe typu pistolet z zasady mają mniejszy zasięg niż lotnicze. Modele pływają po trasie np. FSR koperta 100 x 50m i zasięg rzędu 200-300m jest OK. Pływałem na radiu pistoletowym 40MHz jak i 2,4GHz i nie było żadnych problemów. Modele samochodów mają trasę o mniejszych wymiarach. Łódki zanętowe w większości pływają na radiach FS-i6 i jak niektórzy twierdzą używają lornetki bo nie widać łódki. Inni twierdzą że mały zasięg ale jak się później okazuje w rozmowie to tylko wina braku znajomości modelarstwa RC i jego podstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 17 godzin temu, CM028 napisał: moglibyście pokazać jakąś aparaturę i np.. napisać zasięg ? Bo te MHz to nie wiele mi mówią Na żadnej aparaturze nie znajdziesz informacji o zasięgu , bo to zależy od terenu. Widziałem loty na 4km aparatura JR bez dopałki , ale loty takie są zabezpieczone autopilotem . Zgodnie z przepisami takie loty się skończą . Wiec pytanie jest bez sensu. Każda aparatura działa w zasięgu wzroku , wiec jak nie widzisz modelu to nie posterujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Zasięg radia w łódkach, jaki jest każden jeden widzi... A jak przestaje widzieć, to znaczy, że odpłynął za daleko i trzeba łódki w szuwarach szukać Ale wcześniej radiowo wyłączyć silniczek. Jaki by on nie był. 21 godzin temu, witold_pi napisał: 35MHz jest ZAREZERWOWWANE!!!!! dla modeli latających proszę nie jeździć ani nie pływać! Kolego Witoldzie, aż tak bardzo bym do tego podziału na częstotliwości nie podchodził zbyt restrykcyjnie w dzisiejszych czasach. Po pierwsze : Niech mi Kolega wskaże miejsce w którym spotykają się pływający z latającymi. Czyli 40 z 35 MHz Mi osobiście w całej mojej historii modelarskiej to się nigdy nie zdarzyło. Po drugie: Te MHz przeszły na GHz I prawdopodobieństwo spotkania się dwóch identycznych częstotliwości MHz jest w praktyce równe 0. Kiedyś latało się na treningach na zawodach z pytaniem :JAKI MASZ KANAŁ?! I żeby nie biegać i nie pytać nabyłem sobie onego czasu takie sprytne urządzonka czyli skanery i już nie pytałem... Przydawały się także do ustalania kto ma jaki kanał aktualnie na starcie na zawodach. Jako sędziemu bardzo mi to ułatwiało robotę Mam takie skanery na 35 i na 40 MHz. Co prawda od dawna ich już na zawody nie wożę, ale mam. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Osobiście mierzyłem u siebie zasięg aparatury Turnigy-i10 i odbiornika na wysokości 2m (tak jak wycjągnąłem w górę rękę z modelem miałem 1.8km i wszystko działało. Później skończyła mi sie droga do testu z polem, bez przeszkód terenowych między nadajnikiem a odbiornikiem. W powierztu spodziewałbym sie większego zasięgu. Na poziomie gruntu mniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Cytat 19 godzin temu, Francka napisał: Na żadnej aparaturze nie znajdziesz informacji o zasięgu , bo to zależy od terenu. Widziałem loty na 4km aparatura JR bez dopałki , ale loty takie są zabezpieczone autopilotem . Zgodnie z przepisami takie loty się skończą . Wiec pytanie jest bez sensu. Każda aparatura działa w zasięgu wzroku , wiec jak nie widzisz modelu to nie posterujesz A to takie loty aktualnie są 100% legalne bez żadnych konsekwencji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Jak na razie każdy lata jak chce , ale o przepisach jest sporo dyskusji. Jak wejdą w życie problem modelarstwa stanie się faktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Jak jeździłem na zawody używałem apki na 27MHz AM. Śmieli się ze mnie bo praktycznie wszyscy jeździli na 40MHz FM. Ale dzięki temu łapałem mniej zakłóceń. :) Do rzeczy. Nigdy nie miałem problemu z zasięgiem o ile ktoś nie wlazł na kanał. Ponad zasięg wzroku. Później jedną z apek przerobiłem na 2.4GHz instalując moduł Assan. Również nie miałem problemów. W tamtych czasach nikt w zasadzie nie myślał o jeździe z kamerą w dalekie trasy więc zasięg przekraczający pole widzenia był uważany za wystarczająco bezpieczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi