latacz Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 tylko, że w większości aparatur ten alarm w odniesieniu do li-pol jest taki rozmyty... Napięcie li-pol jest jest jest -i nagle gwałtownie spada. W praktyce pomiar napięcia z wyświetlacza w przypadku li-pol nie daje info czy jest 30% czy 90%... i łatwo ten alarm mieć za nisko ustawiony i wpadka gotowa... Co innego jeśli aparatura jest przez producenta przystosowana konkretnie pod li-pol ale nie jako ewentualna opcja... Że coś daje się zrobić -nie znaczy, że jest to optymalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Przykładowo: Dla 2s Li-Po alarmu poniżej 6.4 nie ustawi dla bezpieczeństwa ustawiam na 6.8 i jak widzę że napięcie jest blisko to ładuje. Jeśli ktoś wybiera się latać bez sprawdzenia napięcia aparatury to sam prosi się o kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 4 godziny temu, latacz napisał: tylko, że w większości aparatur ten alarm w odniesieniu do li-pol jest taki rozmyty. W Taranisie ustawia się konkretne napięcie alarmu, ja mam ustawione 7,0V (dla lipola 2s) nie wiem co tu ma być rozmytego? Prawdę mówiąc to stwierdzenie "w większości aparatur" jest właśnie "takie rozmyte" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 powiedzmy tak... w li-pol napięcie zmienia się dość mało ze zmiana stopnia rozładowania -ze wzg. na ta małą zmienność trudno określić wg napięcia ile energii jeszcze zostało. W przypadku niedokładności pomiaru (a aparatury nie maja na pokładzie woltomierzy laboratoryjnych) można się zaskoczyć . W Ni-mh więc i eneloop napięcie w sposób bardziej miarodajny określa stopień naładowania. Nie pisałem o żadnym konkretnym typie aparatury -jedne aparatury poradzą sobie lepiej inne gorzej. Dla wielu aparatur eneloop jest bezpieczniejszy. Pisałem, że jeśli aparatura była projektowana pod li-pol to OK. jeśli pod ni-mh to już z li-pol potencjalnie bywa nieciekawie. Nikogo nie zmuszam do takich czy takich aku. Piszę na podstawie własnych doświadczeń, że eneloop do aparatury jest wygodnym typem akumulatora. A li-pol niekoniecznie. Choć -co kto lubi -zaczyna robić się " dyskusja o wyższości świąt... " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 W dniu 5.04.2020 o 22:00, latacz napisał: W przypadku niedokładności pomiaru (a aparatury nie maja na pokładzie woltomierzy laboratoryjnych) można się zaskoczyć . pewnie, że nie mają, ale na boga czemu miałoby to służyć? - pomiar napięcia robiony przez procek i Taranisie można go wyskalować do setki volta. Dokładność pomiaru na poziomie dziesiątek volta jest zupełnie wystarczająca do określenia stanu naładowania lipola. Podajesz argumenty na siłę mające udowodnić wyższość enelopa nad lipolem. To są równorzędne ogniwa, a o przydatności i funkcjonalności decydują warunki lokalne, dla każdego inne. Ja akurat lipoli 2s mam całą masę (i zawsze z dwa w zapasie gdy idę latać), mają gotowe wtyczki portu balansera do bezpośredniego podłączenia do wtyku zasilania aparatury.. czego chcieć więcej? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Latacz, przestan pitolić ! Nie siłuj się z tymi nimh`ami i argumentami na + Są dobre, ale wcale nie lepsze od li/// Kiedyś na topie były taki (niezniszczalne) AA miały pojemnosc 600mAh Można je było rozładować do 0 (zera) i wstawały ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Piotrze -też nie pitol - są inne ani lepsze ani gorsze. Inne. Do aparatur po prostu ładnie i bezkonfliktowo pasują. A co do zdjęcia podałeś wielkość niezbyt modelarska... i wcale nie aż tak stare... -latałem na starszych i gorszych acu niż cadnica... wielkość SC 1200mAh pojemności i jakieś 20A max prądu ... potem AR 500 to już był kosmos. Co do cadnica -jeszcze mam pakiet 12V trochę większych niż na Twoim zdjęciu KR7000F -"palę" na nich samochód przy mrozach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icmag Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dziękuję wszystkim za wypowiedź jestem mile zaskoczony taki zainteresowaniem tematem. Po głębszym zastanowieniu się i wzięcie pod uwagę wszystkie za i przeciw, zdecydowałem jednak o zakupie już gotowego pakietu : Pakiet Eneloop 9.6V NiMH 2000mAh To chyba będzie najbardziej sensowne rozwiązanie. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 jeśli kupujesz z pewnego źródła i to autentyk to będziesz Pan zadowolooooony... ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icmag Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 7 minut temu, latacz napisał: jeśli kupujesz z pewnego źródła i to autentyk to będziesz Pan zadowolooooony... ? Z tego sklepu http://www.nastik.pl/pakiet-eneloop-nimh-2000mah-p-3970.html Będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 raczej tak... podobny wizualnie pakiet mam kilka lat. I jestem zadowolony. W ogóle lubię ten sklep i mam same pozytywne doświadczenia -tak ze sklepem jak i z eneloop tam kupionymi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icmag Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 9 godzin temu, latacz napisał: raczej tak... podobny wizualnie pakiet mam kilka lat. I jestem zadowolony. W ogóle lubię ten sklep i mam same pozytywne doświadczenia -tak ze sklepem jak i z eneloop tam kupionymi. Super dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Od trzynastu lat używam Futaby 9ZAP (jak Marek-Spy), cały czas z akumulatorami LiJon z laptopów (kilkakrotnie wymienianymi). Nie wiem, jak można nimi uszkodzić to radio. Trzeba widocznie mieć talent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Bubu2 -a prosto można uszkodzić jeśli radio jest fabrycznie przystosowane pod ni-mh x 8 szt to max napięcie z podłączona ładowarką sięga 10,5V wyjątkowo (jeśli jakaś mocniejsza nie oryginalna ładowarka) 11V. Na podłączonej pracującej ładowarce raczej nie włączasz aparatury Po odpięciu ładowarki natychmiast napięcie ni-mh siada na około 10,2V i w miarę rozładowywania w ciągu kilku godz pracy spada do poniżej 9V. Wkładasz 3x li-pol -świeżo naładowany pakiet ma 12,6V. Na 8x ni-mh aparatura pracuje przy zasilaniu 9 -10,2V Na 3x li-pol aparatura pracuje przy zasilaniu 10,5- 12,6V Dla niektórych aparatur te 2V nadwyżki napięcia mogą nie wyjść na zdrowie. -Zależy czy aparatura jest fabrycznie przystosowana... Może Marek miał pecha, a może coś jest na rzeczy... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Nadajnik jest zasilany napięciem stałym w zakresie określonym przez producenta. Jeżeli zastosujemy dowolny inny typ ogniwa w tym samym zakresie napięcia to nie ma prawa się nic stać z tego powodu. Inna sprawa to jak nadajnik ma wewnętrzny system ładowania dla danego typu ogniw w nadajniku to może być problem z bezpiecznym ładowaniem. Kiedyś standardem zasilania analogowych nadajników był pakiet 9,6v i tak niektórym zostało a oprogramowanie nie dopuści do pracy nadajnika przy niższym napięciu. Przy obecnej technologi moduły 2,4GHz jak i procki zasilane są napięciem 3,3V i dlatego niektórzy producenci stosują jedno ogniwo 3,7V i to wystarcza. Najprościej spalić nadajnik przez odwrotne podpięcie zasilania a najprościej można się zabezpieczyć zwykła diodą. W niektórych nadajnikach starszego typu widziałem diodę i bezpiecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 FC-28 też chodziła na lipo, ale tak jak to zostało napisane, trzeba sprawdzić, czy to nie problem dla radia nieco wyższe napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Miała ochotę i sie uszkodziła a uszkodzona leży jak na razie bez pomysłu co dalej a mam drugą i na niej nie eksperymentuje sa tam nimh. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi