Skocz do zawartości

Moje inne hobby - ogrodek :)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry, myślałem, że o tym piszesz https://www.facebook.com/sambal.blachant  co nie umniejsza zalet powyższego...  spacer.png

 

A wracając do Pak Choi, to bardzo dobra jest przygotowana w najprostszej formie, czyli przecięta wzdłuż na pół, i lekko obsmażona na patelni tylko na oleju z plasterkami czosnku, i niewielką ilością ciemnego sosu sojowego(do smaku)...

Opublikowano
29 minut temu, RomanJ4 napisał:

Sorry, myślałem, że o tym piszesz https://www.facebook.com/sambal.blachant  co nie umniejsza zalet powyższego...  spacer.png

 

A wracając do Pak Choi, to bardzo dobra jest przygotowana w najprostszej formie, czyli przecięta wzdłuż na pół, i lekko obsmażona na patelni tylko na oleju z plasterkami czosnku, i niewielką ilością ciemnego sosu sojowego(do smaku)...

kurde...Ten Romek cały czas o tym jedzeniu , a ja głodny jestem........pak choi z patelnii....a tu ch.....y a nie  pak choi....no milk today

Opublikowano
1 godzinę temu, d9Jacek napisał:

ale blachant nie jest wcale ostry, to jest pasta ze skorupiaków, małzy i jeszcze czegoś, przefermentowany czysty koncentrat białka....smród  niewyobrażalny...pasta krewetkowa to pikuś

a to chyba chodzi o „mam tom” ... gorszego smrodu nie doswiadczylem .. durian to przy tym jak roze :) jednego dnia dalem to

kotu do powachania i mial silny odruch wymiotny :) :) 

Opublikowano
5 godzin temu, idfx napisał:

a co sie sprawdzi do wilgotnosci ? Ten niby dziala, ale dlugo nie pozyje w takich warunkach :)

 

 

Ma w czujniku smogu ponad rok bme280. Chyba będzie najlepszy (temperatura/wilgotność/ciśnienie.

 

DHT22 padały jak muchy .-)

  • Lubię to 1
Opublikowano

Inkubator, kaloryfer blisko i za dwa dni samo wykielkuje :) ja jeszcze doswietlam 24h, ale to ze wzgledu na dynie dopoki pojawi sie drugie pietro lisci. 
 

 

5FBCD10D-DD36-4A23-95BD-B92F2F49E673.jpeg

F7789DB2-2F49-487D-B2E1-81C539448764.jpeg

43AE75AC-8DC5-4E28-A5BB-D150E7CD327C.jpeg

Opublikowano
21 minut temu, idfx napisał:

ja jeszcze doswietlam 24h

warto maksymalnie zbliżyć doniczki bo "oświetlenia maleje jak kwadrat odległości od źródła"

Czy rodzaj zastosowanych ledów (długość emitowanego światła) znacząco nie wpływa na wydajność tego doświetlania? (są ledy grow up, czy to gra warta zachodu?)

ps. Wygląda trochę jak domowa hodowla konopi :)

  • Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, idfx napisał:

widmo swiatla jest prawidlowe, zadbalem o to

a mógłbyś podać trochę szczegółów na ten temat?

Wiem, że są ledy grow-up z "niebieskimi" i "czerwonymi" ledami - jeśli zgłębiałeś temat to mógłbyś to skomentować?

Może nie koniecznie chcę hodować konopie:D, ale myślałem nad doświetlaniem w okresie jesienno-zimowym bardziej wymagających roślin..

Opublikowano

heh duzo pisania ... dla okresu wegetacyjnego stosuje sie jedno widmo i 24h naswietlania, dla kwitniecia inne widmo i nasladuje sie pore roku, czyli z czasomierza np. 10 godzin swiatla, 14 ciemni, co sie koryguje z czasem by przyspieszyc proces. Jednak takie warzywa jak pak choi, dynia itp. nie sa zbyt wymagajace i potrzebuja byle swiatla (wazne by mocnego) by kielkowac szybko i sie piac bez wybujania. 

 

wiecej dowiesz sie tutaj:

 

https://neoled.com.pl/warunki_oswietlania_roslin_diodami_swiecacymi.html

 

a tak przy okazji zapytam .. sa tu pasjonaci uprawy dyn gigantow ? Z checia podpowiem jak je wykielkowac w 4-5 dni gotowe do wegetacji zamiast czekac 4-6 tygodni ;) :) 

  • Dzięki 1
Opublikowano
5 godzin temu, idfx napisał:

sa tu pasjonaci uprawy dyn gigantow ? Z checia podpowiem jak je wykielkowac w 4-5 dni gotowe do wegetacji

dyń to nie ale patisonów juz tak...więc może da radę i do patisonów ?

Opublikowano
6 godzin temu, d9Jacek napisał:

dyń to nie ale patisonów juz tak...więc może da radę i do patisonów ?

Mysle, ze z patisonami tez tak mozesz zrobic. Wrzuc nasiona do letniej wody i zostaw na 3-4 godziny co jakis czas je przytapiajac. Po wyjeciu z wody zawin w nasaczony woda reczniczek papierowy, ale lekko odcisniety by sie nie lala z niego woda. Nasiono zawiniete w reczniku zawiaz w woreczku sniadaniowym i zostaw w cieplym miejscu na 48 godzin. Po tym czasie nasiono powinno juz wypuscic solidny kielek. Potem juz do ziemi i za kolejne 2 dni powinno wyrastac i wyksztalcac pierwsze liscie. 
 

 

FD7975BF-24D1-40B4-BBF2-F65FF3B3E792.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, idfx napisał:

Mysle, ze z patisonami tez tak mozesz zrobic. Wrzuc nasiona do letniej wody i zostaw na 3-4 godziny co jakis czas je przytapiajac. Po wyjeciu z wody zawin w nasaczony woda reczniczek papierowy, ale lekko odcisniety by sie nie lala z niego woda. Nasiono zawiniete w reczniku zawiaz w woreczku sniadaniowym i zostaw w cieplym miejscu na 48 godzin. Po tym czasie nasiono powinno juz wypuscic solidny kielek. Potem juz do ziemi i za kolejne 2 dni powinno wyrastac i wyksztalcac pierwsze liscie. 
 

 

FD7975BF-24D1-40B4-BBF2-F65FF3B3E792.jpeg

dzięki, pozdrawiam

  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 9.04.2020 o 17:12, a74BACK napisał:

 

 

Ma w czujniku smogu ponad rok bme280. Chyba będzie najlepszy (temperatura/wilgotność/ciśnienie)


dotarl wlasnie, zaraz sie wpinam :) 

 

 

2FFF3AE4-C2DA-46C0-A82F-37160F2BB9E7.jpeg

Opublikowano
W dniu 10.04.2020 o 18:02, a74BACK napisał:

"Będzie Pan zadowolony" ?

Wpialem, dziala pieknie, ale nurtuje mnie ta dziurka ;) mala, piekna, ale czy czasem nie bedzie za mokra ? Poznym wieczorem i z rana krzaki obciekaja woda tak samo jak scianki szklarki. Nawet jak odwroce czujnik do dolu to zastanawiam sie czy w tej dziurce moze sie zrobic kropla, ktora spieprzy caly pomiar wilgotnosci ? Ale co tam, zalalem wszysto lacznie z lutowaniem przewodow zywica, zostala jedynie ta nieszczesna dziurka i zobaczymy jak sie to bedzie sprawowac.

Opublikowano
W dniu 8.04.2020 o 22:02, d9Jacek napisał:

 " jak masz ochote na uprawe egzotykow to z checia sie podziele ;)".....oczywiście że mam?

 

Ok, podesle Ci nasiona :) Cos jak ogorek / patison / cukinia. Rosnie jak winogrona wiec potrzebujesz zrobic solidne rusztowanie. W smaku lekko mdle i slodkie, ale moze Ci przypadnie do gustu, ja jakos tego zbytnio nie lubie. 

 

 

91698130_250116833051632_4067508018437160960_n.jpg

71xsZkPcIFL._AC_SL1171_.jpg

download.jpg

2 minuty temu, jarek996 napisał:

 

NIGDY nie jest za mokra !

 

wiem, nie wymydli sie jak to moj dziadek powiadal, ale nie o tej mowimy ;)

Opublikowano

Kacprze,

super , ogromne dzięki?

wygląda ciekawie...liście ma jak figa  a jak toto się nazywa ???.....może do tych tropikalnych sałatek ( z lodem) się nada ?

a z moich upraw:

1) figa zwyczajna-dalmatyńska, pieknie przezimowała 

2) łozy winorośli ścięte  1,5 miesiąca temu są już ulistnione i wypuszczają korzonki

3)mandarynki dojrzały i nadaja się do zerwania( do jedzenia tak sobie)

4)borówki amerykańskie w tym roku będą obsypane  owocami

5) dwa styroboxy obsiane rzodkiewką, jeden cebulką siedmiolatką, reszta czeka na podkiełkowane patisony i cukinię

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.