Viper Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Myślę, że relacji z takiego wydarzenia nie może zabraknąć na forum modelarskim. Gdyby ktoś nie wiedział, to na dzisiaj planowany jest start rakiety Falcon 9 z kapsułą załogową Crew Dragon z dwoma astronautami i tym samym powrót Amerykanów do samodzielnego wysyłania ludzi w kosmos bez pomocy Rosjan. Dodatkowo ciekawe jest, że Nasa korzysta z pomocy prywatnej firmy Space X Elona Muska (tego od Tesli). Miłego oglądania https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/#public 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Planowany start 22.33 naszego czasu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Transmisja ze startu ze strony SpaceX: https://spacex.com.pl/na-zywo, teraz jest wprowadzenie Mama nadzieję, że padający tam teraz deszcz nie przeszkodzi w starcie zaplanowanym na 22:33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Można spróbować też wypatrywać ich nad zachodnim horyzontem około godz. 23-ej.Wtedy też zrzucą nad Europą, 60 satelit i będą przemieszczać się w stronę południa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 No to czekamy do soboty... Cytat Start Falcona 9 z misją Crew Demo-2 został odwołany ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Kolejne podejście do startu zaplanowano na sobotę 30 maja, na godzinę 21:22 czasu polskiego (19:22 UTC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Jednak pogoda wygrywa Taką Teslę umieją zrobić by jeździła w czasie deszczu, z rakietą jeszcze nie ogarniają.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 będzie demo 3 w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Zostało 25 minut do startu!!!Pogoda wygląda dobrze? Szkoda że u nas taka zawierucha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 No nie wiem, coś im ta rakieta dymi... PS. Oczywiście, ze żartuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Zara odpalają wrotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Ładnie to wyszło. Wyjątkowo nudny start, wszystko jak po sznurku, włącznie z lądowaniem pierwszego członu na barce. Piękna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 15 minut temu, Patryk Sokol napisał: Wyjątkowo nudny start Właśnie, jak w polskim kinie. Nic nie wybuchło, nic nie odpadło. Zupełnie nie w amerykańskim stylu. Nuuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Eee tam, ładnie było i w kolorze Zapowiedzieli powrót Amerykanów na Księżyc i misję na Marsa. Jednak w ciekawych czasach przyszło nam żyć Symulator dokowania Dragona do ISSS https://iss-sim.spacex.com/ P.S. Zadokowałem za pierwszym razem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Znalazłem taką fotkę, fajnie podsumowującą ewolucję jaka się dokonała: https://imgur.com/iZTFjI6 Dodatkowo oglądając dziś z rana transmisję z Dragona poruszyło mnie, jak dużo mają miejsca. Widziałem swego czasu oryginalną kapsułę załogową programu Gemini, sprawiała wrażenie cienkiej metalowej trumny, a tu pełny komfort, jasno, przestronnie, można fikać koziołki, co też jeden z panów uczynił, rewolucja Pamiętam jako dzieciak w latach 70=tych i początku 80-tych miałem oryginalne prospekty reklamowe Nasa, gdzie były wizualizacje bazy księżycowej, która zgodnie z pierwotnym harmonogramem miała powstać coś w latach 80-tych. A później program Apollo odwołano, władowali się w bezsensowny z dzisiejszej perspektywy program wahadłowców i aż do dzisiaj pomysł bazy księżycowej był tylko coraz bardziej zanikającym marzeniem. Przyznam się, że mocno kibicuję by im się udało, zwłaszcza, ze tylko konkurencja napędza postęp. Zobaczymy co zrobią Chińczycy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Mało jest rzeczy którym kibicuje tak bardzo, jak lotom kosmicznym. Tak naprawdę, zawsze mnie loty kosmiczny fascynowały bardziej, niż loty w atmosferze. Ale, że ciężko samemu zbudować coś co poleci w kosmos, to utknąłem w tym parszywym ośrodku ciągłym Mam nadzieję, że faktycznie w ciągu dziesięciolecia zobaczymy trwałe przy czułki poza niską orbitą ziemską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Mam podobnie, wczorajsza transmisja to jakby powrót do dzieciństwa i młodości Według wczorajszych zapowiedzi, to chyba nastąpi to szybciej niż w ciągu dekady, przynajmniej baza księżycowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 To może mały zakładzik? Jak obstawiasz, szybciej będziemy mieli teleskop Jamesa Webba na orbicie, czy bazę na księżycu? Bo z teleskopem wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Obstawiam bazę. Zwłaszcza w tej chwili, to bardziej działające na wyobraźnię wyzwanie i lepszy z punktu marketingu politycznego kąsek A Nasa jest agendą państwową, wrażliwą na wiatry koniunktury politycznej. Bez sukcesu pobudzającego wyobraźnię i uzasadniającego zwiększenie jej budżetu, żadnego przełomu nie będzie. Tym bardziej należy docenić to co się obecne dzieje, bo Space X przełamało monopol państwa. Miejmy nadzieję, że za ich sukcesem pójdą inne firmy i już nie tylko konkurencja między państwami, ale poszczególnymi firmami będzie napędzać wyścig. A jak już ruszy, to droga do gwiazd stoi otworem, tylko szkoda, że my już tego nie doczekamy. A o co się zakładamy ? Przypominam, że dziś na godzinę 16:27 przewidziany jest moment dokowania Dragona do ISS, otwarcie włazu i ceremonia powitalna na około 19 (czasu polskiego), transmisja cały czas trwa on line na stronie Space X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Ale kombinezony mają lepsze , niż lekarze w szpitalach zakaznych . Za 2 godziny transmisja z dokowania. https://spacex.com.pl/na-zywo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 22 minuty do dokowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi