Deem Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Mam dylemat z wyborem serwa na gaz do 50cc. Gaźnik wrażliwy na minimalny ruch serwa i nie mogę ustawić niskich obrotów. Coś polecicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Najczęściej w takich przypadkach powodem jest nieodpowiedni napęd zbyt krótkiej dźwigni przepustnicy przy długiej dźwigni serwa ,a nie samo serwo przepustnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 A może na przepustnice serwo HS-645 MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Wydłuż ramię dźwigni na gaźniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Ramię normalne, snap na ostatnim oczku, serwo jest do d..., widać "gołym" okiem. Rzecz w tym że przy wychyle (tu w kierunku niskich obrotów) serwo zatrzymuje się w innym miejscu przy szybkim zdławieniu obrotów i w innym przy powolnym. Drgania też mają na to wpływ. Różnica o włos (dwa, trzy kliknięcia trymerem) a model albo jeździ, albo silnik (roto50) gaśnie. Dotąd były HS5625MG i HS5645MG więc Hitec nie! Jestem gotów wydać ze dwie stówy na to serwo byle mieć komfort na lotnisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Uciekałem z Hiteców, najlepsze jakie miałem: KST W modelu 3D 48" i 60" serwa klasy 20g i 40 g mają po ponad 400 wykonanych 6 minutowych lotów - działają idealnie, luzy minimalne. https://www.kstsz.com/ https://www.kst-servos.com/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Ok. Dzięki za konkret. Będzie KST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Serwo z plastikową przekładnią ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 3 minuty temu, paulusr napisał: Serwo z plastikową przekładnią ... Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Z powodu braku luzu na przekładni. Poza tym zawsze mnie zastanawiało co w tych Walbro jest, że trzeba dawać serwa 7-10 kg. Stare dobre hitec 325,322 HD itp. charakteryzuje całkowity brak luzu na przekładni i bezawaryjna praca przy silnych drganiach (tylko nie HB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Ok. Dziękuję za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Nie ma serw dobrej klasy z plastykową przekładnią, są hybrydowe. Wg. mnie lekkie luzy nie mają wpływu na działanie serwa gazu. A dlaczego mocne - żeby się luzy tak łatwo nie robiły. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Futaba 3152, 9001 nawet 3003 i 3004, Hitec 422. No ale na pewno są lepsze serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Najtańsze z plastikiem.Plastik tłumi drgania w przeciwieństwie do metalu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Żeby nie wiem jak mocne było serwo - jeżeli masz drgania, to zębatki / tuleje a nawet łożyska wyrobią/wytelepią się zarówno w mocnym jak i słabym serwie. W mocnym wolniej w słabym szybciej. Masz sztywny popychacz? może zastosować linkę hamulcową w bowdenie - która będzie delikatnie "elastyczna" i ochroni serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 5 godzin temu, japim napisał: może zastosować linkę To nie jest zły pomysł , ale nie zawsze się to sprawdzi. W silniku z HK miałem jakiś gaźnik którego nazwa nie wiele mówi , ale był świetny i miał mocną sprężynę na dźwigni. Dzięki temu linka chodziła jak trzeba , ale w nowym silniku mam gaźnik walbro i tu jest jakaś licha sprężynka i nie za bardzo radzi sobie z cofaniem linki w efekcie silnik na wolnych obrotach chodzi jak chce , raz wolno tak jak trzeba a raz tak zapiernicza że nie da się modelu posadzić na ziemi. Zmieniłem linkę na sztywny popychacz i niby jest po problemie , ale sztywny popychacz też nie jest taki idealny bo mimo że gaz chodzi perfekcyjnie to serwo dostaje po du...... Wydaje mi się że problemem sztywnego popychacza jest śrubka ustalająca wolne obroty , serwo się z nią siłuje ale i tak jest na straconej pozycji bo śrubki nie pokona , aby zgrać sztywny popychacz z tą śrubką to trzeba naprawdę to perfekcyjnie wyregulować a i tak jakakolwiek odchyłka serwa od ustalonej pozycji spowoduje siłowanie się serwa z śrubką. Chyba najlepiej zastosować serwo na sztywnym popychaczu ale pozbyć się śrubki ustalającej wolne obroty , ale wtedy jest potrzebne bardzo precyzyjne serwo. Ostatnio pasło mi serwo savoxa na gazie , chodziło jeden sezon , nie jest to powalający wyniki pozostawia wiele do życzenia ale serwo było bardzo szybkie , kosztowało około 100zł i było bardzo precyzyjne , po roku przekładnia nie miała najmniejszych luzów ale padł chyba silnik serwa , tak gdzieś czytałem że te ich tanie serwa mają byle jakie szczotki. Nie pamiętam symbolu serwa ale później mogę podać model tego serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 18 minut temu, enter1978 napisał: To nie jest zły pomysł , ale nie zawsze się to sprawdzi. W silniku z HK miałem jakiś gaźnik którego nazwa nie wiele mówi , ale był świetny i miał mocną sprężynę na dźwigni. Dzięki temu linka chodziła jak trzeba , ale w nowym silniku mam gaźnik walbro i tu jest jakaś licha sprężynka i nie za bardzo radzi sobie z cofaniem linki w efekcie silnik na wolnych obrotach chodzi jak chce , raz wolno tak jak trzeba a raz tak zapiernicza że nie da się modelu posadzić na ziemi. No to moze warto zmienic sprezynke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Nie kumam czegoś. Co mają drgania silnika do napędu przepustnicy? Na ośce przepustnicy jest sprężynka więc ona kasuje luzy serwa na sztywnym popychaczu. Jeżeli coś tam się telepie to bardziej bałbym się o powiększający się luz osi przepustnicy w gaźniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 28 minut temu, mac napisał: Nie kumam czegoś. Co mają drgania silnika do napędu przepustnicy? Na ośce przepustnicy jest sprężynka więc ona kasuje luzy serwa na sztywnym popychaczu. Jeżeli coś tam się telepie to bardziej bałbym się o powiększający się luz osi przepustnicy w gaźniku. Wiesiek dokładnie opisał mechanizm. Czy w tym gaźniku masz śrubę oporową dla minimalnych obrotów? Jeżeli tak to gdy serwo zamyka przepustnice i dochodzi do oporu to drgania silnika przechodzą bezpośrednio na serwo przez sztywny popychacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Nie stosuję takiej śruby bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze zostawiam sobie możliwość zamknięcia przepustnicy w celu unieruchomienia silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi