Ramzes18 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dzisiaj nie mam żadnych fotek ani opisów z relacji budowy DLG. Jednak mając chwilkę podłubałem troszkę przy mojej nowej "zabawce" (kopycie) , a że pod ręką znalazł się aparat to cyknąłem kilka fotek, prawdę mówiąc to chciałem sie zwyczajnie pochwalić :rotfl: Na fotkach chyba tego za dobrze nie widać, ale kadłub ma stożkową rurkę ogonową Kadłub leży obok skrzydeł autorstwa kolegi ( Patryka Sokola , profile, obrys i takie tam bombki na świeta to jego sprawa ), tylko że te akurat nie są dla mnie :? , ale za to jak bd robił dla siebie to pokaże kilka fotek. Kopyto robione ręcznie, bez użycia jakiegokolwiek sprzętu CNC. Trochę balsy, szpachli i powstają takie rzeczy. Poświeciłem na to już z kilkadziesiąt godzin i co najmniej drugie tyle przede mną Aaaa i zachęcam do zabawy z laminatami bo to fajna przygoda, dla tych ktorzy twierdzą ze do tego potrzeba nie wiadomo jakiej pracowni bądź sprzętu pokaże jak wygląda nasza ( tzn moja i Patryka) A wiec jakieś tam najbardziej przydatne narzędzia: Pompa wygląda tak: Thermo'box - pełni również rolę przechowalni 8) , a na początek w zupełności wystarczy piekarnik Pole robocze 1,5m x 1m A na koniec takie pytanko, czy wasze wagi wyglądaja też tak?? Ona ma z 2 miesiące, tylko Patryk odmierza żywice, i non stop na niej sobie coś rośnie ( na dole po lewej, szkoda ze zdapałem ;/, mogłem zostawic ) P.S Sokoł Tak, tak musiałem sobie troche pozrzędzić :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 No to zacznę od pytań Jak nagrzewasz Termoboxa? (ile i jakich żarówek, oraz jakiej jest wielkości). Moja waga wygląda podobnie wiec to chyba nic dziwnego Do pełni szczęścia brakuje mi pompy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 W termoboxie siedzi jedna 300 watowa żarówka, termostat nie wiem jaki jest, Patryk kupił gdzieś za 3,50zł. Wymiary ma 100x50x50cm. Przed żarówka w obudowie jest wentylatorek by zapewnić przepływ powietrza. POnad 60 stopni osiąga bez problemu. Pompa to nic trudnego, wiekszość obawia sie chyba tego: Czyli wyłącznik podciśnieniowy Ja tego nie wymyśliłem, pomysł jest autorstwa niemieckiego modelarza Martina Kopplowa ( chyba xD ), takie info bynajmniej dostałem od Radosława Pilskiego Sam się takiemu rozwiązaniowi długo sprzeciwiałem, ale nie ma sensu wydawać na elektroniczne mierniki grybo ponad 100zl i teraz go jak najbardziej polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Do grzania thermoboxu uzyta jest zarowa 300W, jako termostat uzyty jest termostat od bojlera (taki z czujka na drucie miedzianym), a do przewiewu dalismy wiatraczek od procka. Proste, a skuteczne I jeszcze tylko poprawie jedna rzecz: Caly bajer z tym kopytem na kadlub polega, ze on nie ma stozkowej rury, a sliczne jajo w przekroju, dokladnie tak jak w Aspirynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ale błąd :oops: , to tak jak bym napisał ze samolot ma skrzydło :shock: NIe będe poprawiał Niech sie śmieją 8) Brawo za spostrzegawczość, wiszę ci tymbarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 na pompę mam pomysł, poluje na agregat Termostatu nie będzie ;P Wszystko sterowane mikroprocesorem Ja mam boxa 2x0,5x0,6m grzany przez 8 żarówek 40W (chyba będą większe bo długo osiąga 70*). No to już niedługo i ja przedstawię swojego DLG ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Jak polujesz na agregat to udaj sie do jakiegoś serwisu rtv/agd. Jak bedzie ktos tam normalny to Cie poratuja, na złomie maja tego dużo ale porozwalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witajcie Takie pytanie; Jak bardzo skraca się czas twardnienia żywicy w termoboxie? Bo ja jak bym robił coś takiego to tylko w piwnicy... A nie zostawię tego samego sobie tylko trzeba będzie tam siedzieć i czekać. Po prostu pilnować na wszelki wypadek. Dlatego chciałbym wiedzieć jak długo laminat powinien tam leżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 mniej niż 3h ale zależy też od temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 TEQ, Ja też laminuje w piwnicy. I u mnie elementy siedzą w worku 12h, a później idą do boxa na około 5 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 No w końcu jakieś konkrety. Kadłub jest przewidziany na ile serw? I czy będzie pylonik pod statecznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Spokojnie upcha się tam 4 serwa (objetosciowo dorownuje temu waszemu). Inna sprawa jest z pylonikiem pod statecznik. Gdybysmy mieli forme na skrzydla, to bylby na pewno. Tylko, ze nie mamy i cala koncepcja jest jeszcze mocno zmienna i ograniczenie sie tylko do jednego kata zaklinowania, mocno by nam inwencje ograniczylo... Tak wiec zapewne nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Dziś posiedziałem troszkę na samym modelem, efektem dzisiejszych prac jest kałub ( a raczej będzie, bo jeszcze schnie ), ale mniejsza o to Kadłub jest z formy. Foremka wygląda tak: Składa się on z 3 warstw tkanin 1). Tkanina szklana - Porcher 25g/m2 2). Tkanina aramidowo-węglowa 180g/m2 3.) Tkanina szklana - Interglas 80g/m2 Pomiędzy 2 i 3 warstwę kładę paski tkaniny węglowej jednokierunkowej o gramaturze 200g/m2 dla zwiększenia sztywności. Caly proces przebiega mniej więcej w ten sposób Tkaninki + pasy węgla Tutaj tkaniny ułożone w formie, brakuje jedynie ostatniej warstwy szkła, za szybko zrobiłem fotke. Rybki - czyli odlewy silikonowe które maja zapewnić odpowiedni docisk tkaniny do formy Całość w worku: I etap zakończony, teraz trzeba poczekać aż zżeluje żywica, by poobcinać naddatki. Dzisiaj się trochę spóźniłem, była już zaschnięta, po prostu ustawiłem za duża temperaturę w termoboxie a utwardzacz miał krótki czas pracy (1,5h) Efekt taki, że ciężko jest to później przyciąć, krawędzie są pofalowane i mogą być szczeliny na łączeniu. Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie. Kadłub łączymy na "mokro" zamykając formę. Do jednej połówki dookoła przyklejamy na CA pasek tkaniny szklanej (punktowo) Całość później przesączamy, a w drugiej połówce na krawędzie nanosimy żywice z mikrobalonem. Składamy formę, no i teraz trzeba podobijać paski do drugiej połówki, znane mi są 2 sposoby: 1). Podobijać pędzelkiem, 2). Balonik, taki dlugi , co nieraz ludzie stoją z nimi na festynach i robią z nich różne zwierzątka, chyba zajarzycie o co chodzi I nie kracząc powinno wyjść takie cudo : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Ładna robota, pytanie czy te silikonowe odlewy są odlane z tej formy? A balonik pompowany siłą płuc? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 dobry box, dobry :jupi: Dzisiaj po 45 minutach szlifowałem kadłub i zamiast robić 3 dni zrobiłem w 1 (3 razy laminowanie) :rotfl: jaka to oszczędność czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 TEQ, Taa, odlewy sa z tej formy. A co do balonika to nie widziałem jeszcze żeby ktoś taki nadmuchał płucami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Już mogę powiedzieć, że kadłub wyszedł tak jak należy Waga na gotowo to 24.5g Za czas jakiś (pewnie jutro) Ramzes fotki wrzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 a jest możliwość zamówienia takiego modelu u szacownego Ramzesa ? ile by takie coś kosztowało? jeśli oczywiście jest taka możliwość.U mnie z technologią kompozytów słabiutko więc własnoręczne wykonanie nie wchodzi w grę :roll: a też nie chce płacić kroci za super wyczyn typu Aspiryna, a DLG od dłuższego czasu mnie intryguje i zastanawiam się nad powiększeniem floty na wiosnę o taki właśnie model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 A wiec kadłubik wyszedł całkiem przyzwiocie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Silikon do "rybek" - czego używacie? Coś z Havla może? Jak się sprawuje w kadłubach tkanina węglowo - kevlarowa w porównaniu z samym węglem? Zastanawiam się właśnie nad zakupem takiej, w sumie jest tańsza od węgla a na zdrowy rozum nie powinna być sporo gorsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.