Skocz do zawartości

MOje Dlg

Ramzes18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj nie mam żadnych fotek ani opisów z relacji budowy DLG. Jednak mając chwilkę podłubałem troszkę przy mojej nowej "zabawce" (kopycie) , a że pod ręką znalazł się aparat to cyknąłem kilka fotek, prawdę mówiąc to chciałem sie zwyczajnie pochwalić :rotfl:

41622090zw1.jpg

35652729wt0.jpg

93721718te9.jpg

62137792fm5.jpg

16174111hd8.jpg

12gd5.jpg

Na fotkach chyba tego za dobrze nie widać, ale kadłub ma stożkową rurkę ogonową :D

Kadłub leży obok skrzydeł autorstwa kolegi ( Patryka Sokola :D, profile, obrys i takie tam bombki na świeta to jego sprawa ), tylko że te akurat nie są dla mnie :? , ale za to jak bd robił dla siebie to pokaże kilka fotek.

Kopyto robione ręcznie, bez użycia jakiegokolwiek sprzętu CNC.

Trochę balsy, szpachli i powstają takie rzeczy. Poświeciłem na to już z kilkadziesiąt godzin i co najmniej drugie tyle przede mną

Aaaa i zachęcam do zabawy z laminatami :D bo to fajna przygoda, dla tych ktorzy twierdzą ze do tego potrzeba nie wiadomo jakiej pracowni bądź sprzętu pokaże jak wygląda nasza ( tzn moja i Patryka)

A wiec jakieś tam najbardziej przydatne narzędzia:

23285495id1.jpg

Pompa wygląda tak:

10dh5.jpg

Thermo'box - pełni również rolę przechowalni 8) , a na początek w zupełności wystarczy piekarnik

13ut7.jpg

Pole robocze 1,5m x 1m

15fu3.jpg

A na koniec takie pytanko, czy wasze wagi wyglądaja też tak??

Ona ma z 2 miesiące, tylko Patryk odmierza żywice, i non stop na niej sobie coś rośnie ( na dole po lewej, szkoda ze zdapałem ;/, mogłem zostawic )

16bx0.jpg

P.S Sokoł

Tak, tak musiałem sobie troche pozrzędzić :jupi:

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No to zacznę od pytań ;) Jak nagrzewasz Termoboxa? (ile i jakich żarówek, oraz jakiej jest wielkości). Moja waga wygląda podobnie wiec to chyba nic dziwnego :lol: Do pełni szczęścia brakuje mi pompy ;)

Opublikowano

W termoboxie siedzi jedna 300 watowa żarówka, termostat nie wiem jaki jest, Patryk kupił gdzieś za 3,50zł. Wymiary ma 100x50x50cm. Przed żarówka w obudowie jest wentylatorek by zapewnić przepływ powietrza. POnad 60 stopni osiąga bez problemu.

Pompa to nic trudnego, wiekszość obawia sie chyba tego:

vacuumswitchts4.jpg

Czyli wyłącznik podciśnieniowy

Ja tego nie wymyśliłem, pomysł jest autorstwa niemieckiego modelarza

Martina Kopplowa ( chyba xD ), takie info bynajmniej dostałem od Radosława Pilskiego

Sam się takiemu rozwiązaniowi długo sprzeciwiałem, ale nie ma sensu wydawać na elektroniczne mierniki grybo ponad 100zl i teraz go jak najbardziej polecam :D:D

Opublikowano

Do grzania thermoboxu uzyta jest zarowa 300W, jako termostat uzyty jest termostat od bojlera (taki z czujka na drucie miedzianym), a do przewiewu dalismy wiatraczek od procka.

Proste, a skuteczne :)

I jeszcze tylko poprawie jedna rzecz:

Caly bajer z tym kopytem na kadlub polega, ze on nie ma stozkowej rury, a sliczne jajo w przekroju, dokladnie tak jak w Aspirynie :)

Opublikowano

Ale błąd :oops: , to tak jak bym napisał ze samolot ma skrzydło :shock:

NIe będe poprawiał :D

Niech sie śmieją 8)

Brawo za spostrzegawczość, wiszę ci tymbarka :P

Opublikowano

na pompę mam pomysł, poluje na agregat ;) Termostatu nie będzie ;P Wszystko sterowane mikroprocesorem :) Ja mam boxa 2x0,5x0,6m grzany przez 8 żarówek 40W (chyba będą większe bo długo osiąga 70*). No to już niedługo i ja przedstawię swojego DLG ;D

Opublikowano

Witajcie :)

Takie pytanie;

Jak bardzo skraca się czas twardnienia żywicy w termoboxie? Bo ja jak bym robił coś takiego to tylko w piwnicy... A nie zostawię tego samego sobie tylko trzeba będzie tam siedzieć i czekać. Po prostu pilnować na wszelki wypadek. Dlatego chciałbym wiedzieć jak długo laminat powinien tam leżeć.

Opublikowano

Spokojnie upcha się tam 4 serwa (objetosciowo dorownuje temu waszemu).

Inna sprawa jest z pylonikiem pod statecznik. Gdybysmy mieli forme na skrzydla, to bylby na pewno. Tylko, ze nie mamy i cala koncepcja jest jeszcze mocno zmienna i ograniczenie sie tylko do jednego kata zaklinowania, mocno by nam inwencje ograniczylo...

Tak wiec zapewne nie...

Opublikowano

Dziś posiedziałem troszkę na samym modelem, efektem dzisiejszych prac jest kałub ( a raczej będzie, bo jeszcze schnie ), ale mniejsza o to :D:D

Kadłub jest z formy. Foremka wygląda tak:

21410292mi4.jpg

Składa się on z 3 warstw tkanin

1). Tkanina szklana - Porcher 25g/m2

2). Tkanina aramidowo-węglowa 180g/m2

3.) Tkanina szklana - Interglas 80g/m2

Pomiędzy 2 i 3 warstwę kładę paski tkaniny węglowej jednokierunkowej o gramaturze 200g/m2 dla zwiększenia sztywności. Caly proces przebiega mniej więcej w ten sposób

Tkaninki + pasy węgla

15049662su5.jpg

Tutaj tkaniny ułożone w formie, brakuje jedynie ostatniej warstwy szkła, za szybko zrobiłem fotke.

43498455ho9.jpg

Rybki :D - czyli odlewy silikonowe które maja zapewnić odpowiedni docisk tkaniny do formy

77392539dm1.jpg

34238752vt8.jpg

Całość w worku:

70464370ih3.jpg

I etap zakończony, teraz trzeba poczekać aż zżeluje żywica, by poobcinać naddatki. Dzisiaj się trochę spóźniłem, była już zaschnięta, po prostu ustawiłem za duża temperaturę w termoboxie a utwardzacz miał krótki czas pracy (1,5h) Efekt taki, że ciężko jest to później przyciąć, krawędzie są pofalowane i mogą być szczeliny na łączeniu. Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie.

52216532sk2.jpg

Kadłub łączymy na "mokro" zamykając formę. Do jednej połówki dookoła przyklejamy na CA pasek tkaniny szklanej (punktowo) Całość później przesączamy, a w drugiej połówce na krawędzie nanosimy żywice z mikrobalonem. Składamy formę, no i teraz trzeba podobijać paski do drugiej połówki, znane mi są 2 sposoby:

1). Podobijać pędzelkiem,

2). Balonik, taki dlugi , co nieraz ludzie stoją z nimi na festynach i robią z nich różne zwierzątka, chyba zajarzycie o co chodzi :D

19028693bp4.jpg

29771251mf4.jpg

I nie kracząc powinno wyjść takie cudo :

10lp1.jpg

Opublikowano

dobry box, dobry :jupi: Dzisiaj po 45 minutach szlifowałem kadłub i zamiast robić 3 dni zrobiłem w 1 (3 razy laminowanie) :rotfl: jaka to oszczędność czasu :)

Opublikowano

a jest możliwość zamówienia takiego modelu u szacownego Ramzesa ? :) ile by takie coś kosztowało? jeśli oczywiście jest taka możliwość.U mnie z technologią kompozytów słabiutko więc własnoręczne wykonanie nie wchodzi w grę :roll: a też nie chce płacić kroci za super wyczyn typu Aspiryna, a DLG od dłuższego czasu mnie intryguje i zastanawiam się nad powiększeniem floty na wiosnę o taki właśnie model.

Opublikowano

Silikon do "rybek" - czego używacie? Coś z Havla może? ;)

Jak się sprawuje w kadłubach tkanina węglowo - kevlarowa w porównaniu z samym węglem? Zastanawiam się właśnie nad zakupem takiej, w sumie jest tańsza od węgla a na zdrowy rozum nie powinna być sporo gorsza...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.