jacekplacek Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Jaki jest najprostszy, najtańszy i do samodzielnego wykonania model DLG ? Taki na pierwsze zapoznanie z technika rzutu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Najtaniej to chyba używkę dorwać w okazyjnej cenie, a jak budować to może mimi? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 niech będzie mini, ale jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Bardzo prosty http://www.charlesriverrc.org/articles/apogeehlg/markdrela_apogeehlg.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaPitek Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Podobnie jak dimmus polecam na początek kupić używany, pełnowymiarowy, laminatowy samolot. DLG jest bardzo wrażliwy na nawet małe błędy konstrukcyjne i na pewno nie jest łatwo zbudować dobrze latający DLG. Ja też tak chciałem zacząć i budować samemu jakieś mini i ktoś mi odradził i teraz po 3 latach stwierdzam, że miał rację. Miałem okazję porównać własnoręcznie budowane DLG i używkę, którą ja kupiłem. Różnica - mój latał jak DLG a ta samoróbka jak "cegła". Mnie się udawało czasami załapać się na jakąś termikę a ta samoróbka przez 3 godziny prób chyba raz na chwilę złapała termikę ale na krótko. Ten własnoręcznie robiony ( to był chyba "Bug" - odnośnik poniżej ) wyglądał na naprawdę porządnie, ładnie wykonany model. Poza tym w miarę dobry, nie porozbijamy DLG zawsze można sprzedać jeśli stwierdzisz, że to nie dla Ciebie. Jeśli jednak jesteś zdeterminowany do budowy to tu masz kilka linków: QuickFlick-II Manta Bug DLG DLG MiMi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 NIEAKTUALNE 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Zobacz też mój temat z BigVick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 5 godzin temu, a2j napisał: Zobacz też mój temat z BigVick a gdzie to można kupić i za ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregjan Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 16 minut temu, jacekplacek napisał: a gdzie to można kupić i za ile ? tutaj : https://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=BIG-VICK&name=big-vick-1m-dlg Jacku tutaj filmiki z budowy ViCKa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 gdybym miał wycięte rdzenie ze skrzydeł to resztę sam bym zrobił, za 1/10 tej ceny, oczywiście tylko podobną , a nie taka samą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Rdzenie można kupić, nie pamiętam w jakim sklepie online, ale były dostępne, trzeba tylko poszukaćWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 czy te małe mini DLG 0,6m rozpiętości też są RC ? czy tylko służą do ćwiczenia rzutu, ale sa bez sterowania ? na stronie tego węgierskiego producenta odkryłem, że DLG są w rozmiarach: 0,75m, 1m, 1.2m. 1.5m , z czego wynikaja te różnice w rozpiętości ? czy ze wzrostu rzucającego, czy jest jakiś inny powód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregjan Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 9 godzin temu, jacekplacek napisał: czy te małe mini DLG 0,6m rozpiętości też są RC ? czy tylko służą do ćwiczenia rzutu, ale sa bez sterowania ? też są RC. Jacku, może taki model mini DLG, Cię zainteresuje. Oto plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 jak najbardziej tak, bo dokładnie o to pytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregjan Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 ...to jeszcze plany MIMI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Mini Bug Lata bardzo fajnie, sporo znosi, aktualnie moja dziewczyna na nim uczy się latać a ja biegać (po model) Do zrobienia w 2-3 wieczory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 a mam pytanie, czy istnieją modele DLG ze skrzydłami z EPP ? pytam, bo poprosiłem o w sprawie wycięcia takich skrzydeł z EPP do DLG, naszego kolegę z forum, który wycina takie skrzydła i on odpisał tak, cytuję: "najprosciej bedie jak wyslesz mi pdf z jakims profilem i podasz długosc cięciwy", to gdybym miał te dane, to warto by się nad takim modelem zastanowić, nie miałbym problemów z wykonaniem bo zrobiłem juz dużo modeli z EPP, więc technologia jest mi jak najbardziej znana, no i jest bardzo prosta, oczywiście ma to być mój pierwszy model DLG - do wyćiwiczenia metody rzutu, a nie do wygrania jakichkolwiek zawodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 W dużej mierze wysokość rzutów zależy od sztywności całej konstrukcji. Sztywniejsza lata wyżej. Poza tym na tak cienkich profilach nie widzę sensu stosowania epp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 a to może zrobić grubsze te profile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Mam pozostałe po DLG półtorametrowym skrzydło z formy, jest trochę zmęczone ale lotne. W skrzydle siedzą dwa serwa TP9.Tylko jak to wysłać i co za nie, to już musisz sam pomyśleć jeśli oczywiście chcesz. Podobno robił je jeśli dobrze pamiętam Pan Adam Siama w każdym razie są na nim jakieś znaki rejestracyjne.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi