karambolis8 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Ogólnie masz rację co do RSSI, ale sprawdź w sofcie jakiego używasz na tym kontrolerze, czy twój soft nie wspiera RSSI nadawanego na jednym z kanałów SBUS (a pewnie wspiera). Wtedy gama odbiorników FrSky znacznie się poszerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Witam wszystkich. Chciałem prosić Was o poradę. Buduję RWD-5 z firmy Eljot (rozp 2,04m) z silnikiem OS MAX 46AX, i zbliżam się powolutku do końca, więc stoję przed wyborem odbiornika i pakietu. Mam zamontowane serwa (5szt) Hitec HS-322HD i zdecydowałem się na zakup aparatury Radiomaster TX 16S. Zanim zabiorę się za wyważanie modelu, chciałbym to wszystko zamontować. Doradzicie mi jaki odbiornik i pakiet byłby odpowiedni do tego modelu? Dziękuję i pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artem85 Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 2 godziny temu, karambolis8 napisał: Ogólnie masz rację co do RSSI, ale sprawdź w sofcie jakiego używasz na tym kontrolerze, czy twój soft nie wspiera RSSI nadawanego na jednym z kanałów SBUS (a pewnie wspiera). Wtedy gama odbiorników FrSky znacznie się poszerza. Mam rozumieć, że chodzi o BetaFlight ? Oczywiście wspiera RSSI. Jeszcze co do X8R - czy możliwe jest aby posiadał RSSI zarówno po sbusie jak i analogowe na wyjściu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Godzinę temu, Artem85 napisał: Mam rozumieć, że chodzi o BetaFlight ? Oczywiście wspiera RSSI. Jeszcze co do X8R - czy możliwe jest aby posiadał RSSI zarówno po sbusie jak i analogowe na wyjściu ? Nie znam BetaFlight. Natomiast różne oprogramowania do FC (BetaFlight, ArduPlane, Inav czy tam inne) mają kilka sposobów na rozpoznawanie RSSI. To o czym ty mówisz, to RSSI analogowe czyli w formie pinu na płytce odbiornika, które trzeba podpiąć pod FC kabelkiem. Na tym pinie odbiornik ustawia odpowiednie napięcie, tak żeby jego wartość odpowiadała ilości straconych pakietów danych w komunikacji z nadajnikiem. Natomiast są też inne sposoby i jednym z nich jest kodowanie wartości RSSI w sygnale PWM na jedym z kanałów (często CH16), który potem to sygnał jest podawany do FC razem z wartościami PWM na innych kanałach, np protokołem SBUS, który obsługuje FrSky. I tak niektóre odbiorniki FrSky mają RSSI analogowe na osobnym pinie, a inne mają zakodowane w PWM jako jeden z kanałów w SBUS. Jestem bliski pewności, że BetaFlight wspiera również RSSI PWM w SBUS, dlatego jeśli to sobie potwierdzisz w dokumentacji, to nie będziesz musiał się ograniczać do odbiorników, które mają RSSI analogowe. Co do X8R i RSSI w SBUS, wydaje mi się, że nie, sprawdź w manualu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Witam Różnica między Radiomaster zwykłym, a z gimbalem hala 150 zł. (Mam okrojony budżet)... warto dołożyć? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam Jakim pakietem zasilacie nadajnik? Chodzi mi o rodzaj wtyczki przyłączeniowej. Na zdjęciach trudno ocenić. Pytam bo już zamówiłem nadajnik ale jeszcze go nie otrzymałem, a chcę w tzw. międzyczasie kupić pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Mój Radiomaster ma koszyczek na dwa ogniwa 18650. W nadajniku jest gniazdo do którego pasuje wtyk balansera pakietu 2S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 5 godzin temu, Bodzioch napisał: Mój Radiomaster ma koszyczek na dwa ogniwa 18650. W nadajniku jest gniazdo do którego pasuje wtyk balansera pakietu 2S. Podlaczone + i - czy wszystko do balansowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo_old Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Podłączone wszystkie trzy przewody - wbudowana ładowarka balansuje ogniwa podczas ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Baterię podłączasz do aparatury wtyczką balansera, i tak jak kolega napisał, ładowanie odbywa się z balansowaniem ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi