mazur Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Jeżeli cyna na lucie jest matowa lut jest nie dogrzany, jeżeli błyszczy lutowane złącze jest pewne. Taka moja teoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 A propos ew. niepokoju niektórych co do braku odpowiedniego sprzętu. Mam lutownicę pistoletową 100W z marketu i dopóki nie zrobiłem odpowiedniego grotu, nie szło połączyć 5mm goldów z przewodami 10-12 AWG. Rozgrzewałem poprzez golda, a nie przewód. Drugi grot na zdjęciu do wylutowywania smd ;), jak naprawiałem Aurorę 9. Lutownica ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Lutownica transformatorowa jest fajna jak chcesz przylutować kabel do lampki nocnej. Albo wyciąć gniazdo na serwo w piance. Porządne lutowanie to tylko kolby grzałkowe. Ale niestety trzeba się wyposażyć przynajmniej w dwie o różnej mocy. Do precyzyjnych prac 20W i 60-80W z grubym grotem np. do lutowania pakietów z lijonów i grubych złączy. Do regulacji temperatury wystarczy patent oparty o ściemniacz do żyrandoli. Godzinę temu, Bartek Piękoś napisał: Drugi grot na zdjęciu do wylutowywania smd ;), Kopiuje patent. ? Moja transformatorówka będzie miała dodatkowe zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Gdzieś czytałem, że XT60 jest do 90A a tu jedynie 60A i to przez 2sek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Robert, sprawdź sobie, przewodów o jakim AWG potrzebujesz, żeby puścić przez nie ciągły prąd o natężeniu 60 A, a potem przyjrzyj się, jakiej średnicy przewód można przylutować (poprawnie;)) do XT60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Patrzę po prostu na pakiety 4S i one mają złączkę XT60 a kable AWG10 lub AWG12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Robert, nie musisz chyba rewidować swojej wiedzy: SLS XTRON 2200mAh 2S1P 7,4V 40C/80C, - max. prąd rozładowania ciągły: 88,0A (40C), max. prąd rozładowania chwilowy: 176,0A (80C) Wtyczka XT60, a SLS-a chyba nie podejrzewamy o przypadkowy dobór komponentów... https://akumulatoryrc.pl/pl/p/SLS-XTRON-2200mAh-2S1P-7%2C4V-40C80C/154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Mam właśnie SLS 4S i tam jest 12AWG i XT60 stąd moje zdziwienie. Moje modele EDF pobierają max80A, zwykle ciągłego do 50-60A i nie widzę problemów w przesyle prądu. Ale może powinienem przejść na XT90 dla mniejszych strat na przesyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi