Skocz do zawartości

Maksymalne prądy na złączach modelarskich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli cyna na lucie jest matowa lut jest nie dogrzany, jeżeli błyszczy lutowane złącze jest pewne. Taka moja teoria. 

Opublikowano

A propos ew. niepokoju niektórych co do braku odpowiedniego sprzętu. Mam lutownicę pistoletową 100W z marketu i dopóki nie zrobiłem odpowiedniego grotu, nie szło połączyć 5mm goldów z przewodami 10-12 AWG. Rozgrzewałem poprzez golda, a nie przewód.

Drugi grot na zdjęciu do wylutowywania smd ;), jak naprawiałem Aurorę 9. Lutownica ta sama :)

IMG_0056.JPG.e5823af0c29875ebba4af493c1cace96.JPG

Opublikowano

Lutownica transformatorowa jest fajna jak chcesz przylutować kabel do lampki nocnej. Albo wyciąć gniazdo na serwo w piance.

Porządne lutowanie to tylko kolby grzałkowe. Ale niestety trzeba się wyposażyć przynajmniej w dwie o różnej mocy. Do precyzyjnych prac 20W i 60-80W z grubym grotem np. do lutowania pakietów z lijonów i grubych złączy. Do regulacji temperatury wystarczy patent oparty o ściemniacz do żyrandoli.  

Godzinę temu, Bartek Piękoś napisał:

Drugi grot na zdjęciu do wylutowywania smd ;),

Kopiuje patent. ?  Moja transformatorówka będzie miała dodatkowe zastosowanie. :)

Opublikowano

Robert, sprawdź sobie, przewodów o jakim AWG potrzebujesz, żeby puścić przez nie ciągły prąd o natężeniu 60 A, a potem przyjrzyj się, jakiej średnicy przewód można przylutować (poprawnie;)) do XT60.

Opublikowano

Mam właśnie SLS 4S i tam jest 12AWG i XT60 stąd moje zdziwienie.

Moje modele EDF pobierają max80A, zwykle ciągłego do 50-60A i nie widzę problemów w przesyle prądu.

Ale może powinienem przejść na XT90 dla mniejszych strat na przesyle?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.