Waldibruch Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Pomysłu jak nie ma...Polecam stronę:www .bandegraphix.com 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 22 godziny temu, enter1978 napisał: Zacząłem dziś oklejać , robota mało porywająca i trochę mi z tym zejdzie, wręcz nie chce mi się tego robić , ale ja nigdy nie przepadałem za oklejaniem , powiedzmy że nie lubię tego robić ale toleruję to bo i nie mam za bardzo wyjścia. Pomysłu na wzór jak nie było tak nie ma , więc kleję a co z tego wyjdzie to się okaże, w każdym razie nowy model będzie taki kolorystycznie A to ciekawe, ja np. najbardziej lubię wykończanie modelu pod względem wizualnym. Niektórzy wolą bardziej prace mechaniczne, a inni wizualne. Każdy woli co innego, ale żeby zrobić dobry model, to i od tego i od tego się nie można ustrzec. W tej zieleni model będzie wyglądał pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 20 minut temu, Amadeusz_Modelarz napisał: W tej zieleni model będzie wyglądał pięknie No zobaczymy, na pewno będzie inny niż biało czerwony, mam jeszcze trochę w rolce siwej folii i z niej chcę powycinać jakiś paski czy zygzaki ale na razie pomysłu na zygzaki brak. 22 minuty temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Niektórzy wolą bardziej prace mechaniczne, a inni wizualne. No żebyś wiedział , jak bym montował wyposażenie to pewnie bym i o tej porze poszedł z 10min coś pokręcić, a prace plastyczne to nie jest mój świat. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Z zielnych modeli to możesz się zainspirować na extrze z RC Pilot. Też w tych kolorach o których myślisz i dodałbyś jakieś zygzaki na masce i skrzydłach i kadłubie. Decyzja należy do Ciebie, a my możemy pomóc ją podjąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 Tak to mi wychodzi. Zielony kolor w rzeczywistości nie jest taki blady, tylko na zdjęciu tak blado wyszedł. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 Witam.Jaki progres w oklejaniu.Super.Pozdrwaiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Sporo oklejania juz za mną, w weekend zaatakuję kadłub , bo teraz juz mi się nie chce i chcę odpocząć od folii , a i kadłub nie ma poprowadzonych przewodów do ogona do zasilania serw bo ich nie posiadam, dopiero dziś je zamówiłem. Z kadłubem jeszcze pewnie zejdzie mi cały dzień , ale jak skończę to będę miał juz cały model w wersji KIT. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 W takim razie czekamy na zdjęcia modelu już oklejonego. Skrzydła ładnie oklejone, tak jak pozostałe modele. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Super wyszło. Łuki wycinałeś z szablonu, czy odręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 18 minut temu, robert.pilot napisał: Łuki wycinałeś z szablonu, czy odręcznie? Z szablonów , szablony wyciąłem z grubego papieru i od takich szablonów wycinałem folię skalpelem. Kurcze kilku rzeczy mi brakuje, o ile owiewki na koła zamówiłem i sie robią, koła ośki , kable dziś kupiłem , o tyle taka drobnica jak snapy czy plastikowe śruby poległem i nie znalazłem , to znaczy snapy znalazłem ale w takiej cenie że sprzedającego chyba Bóg opuścił jak myśli że zapłacę po 15zł za snapa , a trzeba mi 16 snapów. Starego modelu nie chcę rozszabrować , tylko chcę go postawić na półce taki jak jest i niech stoi , zabiorę z niego tylko silnik , wydechy i serwa, a instalacje , snapy , popychacze chcę aby zostały, bo to różnie może być, łubudu i przekładam z powrotem silnik i serwa w stary model i dwa wieczory i latam dalej. Tak że na razie nie wiem jak obskoczę braki , może z chin zamówię , do wiosny daleko to może dojdzie przed rozpoczęciem sezonu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Model opanowany, kadłub oklejony, zostało mi okleić kabinkę i przykleić szybę i koniec budowy. Trochę jest roboty aby zbudować taki duży model , ale byłem dzielny i dałem radę? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Tylko trzeba jeszcze złożyć i dodać fotkę. Może zrobisz w następnym modelu kabinkę z przeźroczystej pleksy, tak jak w prawdziwych samolotach? Właśnie, czy będzie kolejny model, a może tym razem 3,2m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 46 minut temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Może zrobisz w następnym modelu kabinkę z przeźroczystej pleksy, tak jak w prawdziwych samolotach? Też jestem zwolennikiem przezroczystych kabinek i oczywiście pilot musi być na swoim miejscu? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 1 minutę temu, robert.pilot napisał: Też jestem zwolennikiem przezroczystych kabinek i oczywiście pilot musi być na swoim miejscu? Bez pilota nie będzie miał kto sterować modelem? W samolotach masa nie ma aż tak znaczenia jak w szybowcach, więc można montować załogę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Godzinę temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Właśnie, czy będzie kolejny model, a może tym razem 3,2m? Raczej nie planuję na razie budowania , jedynie w planie jest zrobienie nowych stateczników z sterami wysokości do modelu Mx-2,2m. Modelu 3,2m nie planowałem z kilku nawet powodów , pierwszy to trzeba to mieć czym przewieźć i mieć gdzie to trzymać , model 2,7m jest dość duży i trochę miejsca zajmuje a co dopiero 3,2m. Następna kwestia to koszta , w tej skali to są zaporowe pieniądze do wydania , no i następna sprawa to styl latania , ja to gustuję w Fiku Miku/ 3D/Freestyle a nic z programu , natomiast modele 2,9-3,2m najlepiej się czują latając program , co gorsze co prawda sam nie latałem modelem 3,2m ale po wypowiedziach pilotów którzy latają tak dużymi modelami wywnioskowałem że w Freestyle rządzi 2,7m a większe modele tej klasie ustępują , bo 2,7m jest zwrotniejszy itp. 42 minuty temu, robert.pilot napisał: Też jestem zwolennikiem przezroczystych kabinek i oczywiście pilot musi być na swoim miejscu Tak ten model miał przezroczystą szybę ale...... pękła , nikomu szyba nie pękła a mi tak i to po jednym sezonie, w Mx też miałem przezroczystą ale tez mi pękła i przesiadłem się na węglowe szyby , nawet nie chodzi o masę choć węglowa jest połowę lżejsza , po prostu do tej pory wibracjom nie udało się rozszarpać ani jednej węglowej szyby. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Właśnie się domyślałem, że mniejszy model do freestyle będzie bardziej zwrotny i żwawy. Mi nigdy kabinka z pleksy nie pękła, ale dotychczas latałem trenerkami i makietami szybowców, więc tam nie ma aż takich sił jak przy akrobatach i freestyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 15 godzin temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Mi nigdy kabinka z pleksy nie pękła, ale dotychczas latałem trenerkami i makietami szybowców, więc tam nie ma aż takich sił jak przy akrobatach i freestyle To nie styl latania dewastuje model a silnik benzynowy, silnik 55ccm generuje wibracje ale w granicach rozsądku , ale wystarczyło mieć dużo za wczesny zapłon i już na tyle mocno drgał że szyba z plastiku się poddała, ale to była wyjątkowa sytuacja i normalnie to się nie dzieje. Silnik z extry 2,7m to boxer więc nie drga tak mocno jak jednocylindrowy , ale mimo że nie generuje przesadnych wibracji poradził sobie z szybą plastikową, szyba nie miała powodów aby pęknąć ale pękła , może miałem pecha bo nikomu nie pękła tylko mi. Co ciekawe w Extrze 91" mam szybę z plastiku tylko jest pomalowana na czarno, silnik jednocylindrowy 61ccm dośc znacznie trzepał modelem ale szyba w nim nie pękła nigdy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 18 godzin temu, enter1978 napisał: Tak ten model miał przezroczystą szybę ale...... pękła Jakim klejem ją przykleiłeś? Kleiłeś do foli czy do balsy? Dawałeś dodatkowe wkręty z podkładkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 27 minut temu, koniorc napisał: Jakim klejem ją przykleiłeś? Kleiłeś do foli czy do balsy? Dawałeś dodatkowe wkręty z podkładkami? Tamta pierwsza szyba była przyklejona klejem UHU POWER w czerwonej tubce , bardzo mocny i elastyczny klej, od kilku lat nie do kupienia a moje zapasy już dawno się skończyły , ten UHU power który teraz jest w sprzedaży taki transparentny to przy tym starym to jakies siki są a nie klej , ot da się nim wygodnie wypozycjonować szybę , na takie wstępne przyłapanie ujdzie ale nic po za tym, i boi się benzyny a stary kremowy się nie bał. Przyklejam szybę do balsy , folię wpuszczam pod rant szyby z 1,5mm , do przyklejenia szyby teraz używam tego kleju do kabinek , zapomniałem nazwę , jest OK ale długo schnie , śrubkami nie przyłapuję szyby. Ogólnie to szyba nię pękła w miejscu klejenia tylko sporo wyżej , mniej więcej tak jak zakreśliłem na zielono na zdjęciu. Gdzieś na jakimś filmie kiedyś było widać jak ta szyba pracuje jak membrana, gdy silnik chodzi i chyba po sezonie plastik się zmęczył i pękł. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Dawno mnie nie było , pewnie pomyśleliście że projekt umarł, a nie , cos działam ale nie za wiele bo czas nie pozwala. Ogólnie nowy model będzie taki jak stary ale nie do końca bo w nowym wyeliminuję wszystkie niedogodności i babole starego , złożenie modelu ma trwać nie więcej niż 5 min, wlew paliwa ma być na górze a nie na dole maski , odkręcenie owiewek z kół to ma być drobnostka a nie katorga jak w starym itp itd, tak że zmian ułatwiających życie trochę będzie. Co dziś wyłapałem to stery wysokości do góry wychylają się 66 stopni, a do dołu 55 stopni więcej się nie da bo dźwignia nie pozwoli , niestety dźwignie są juz wklejone i wytnę je i poproszę Krzysztofa aby mi narysował takie które nie będą opierały o statecznik i pozwolą sie sterowi wychylić tyle samo do dołu co do góry. Po za tym nie wkleiłem wręgi w maskę przed oklejeniem kadłuba i teraz mam mały problem bo bez folii było łatwo poupinać maskę na wrędze aby schła na modelu , a teraz będą kombinacje , ale dam radę. Na warsztat trafił stary model do demontażu , zacznę od silnika bo silnik jest mi potrzebny do wypozycjonowania maski na nowym modelu. Czyli stary model od jutra oddaje wyposażenie i po demontażu idzie na emeryturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi