Skocz do zawartości

Me - 163 Komet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ od jakiegoś czasu nie mogłem zabrać się za budowę tego modeliku od podstaw z planów dlatego kupiłem całość na alledrogo ? Całość czyli kadłub i skrzydła 140cm rozpiętości - jakieś 1/6,8 skala - waży 1050 g. wykonany całkowicie z laminatu. Konstrukcyjnie ma wklęśnięcie po prawej stronie na tłumik silnika. Początkowo myślałem o spalinowym ale chyba praktyczniejszy byłby elektryk. Niestety - według mnie - kadłub, a zwłaszcza statecznik pionowy są/jest dość wiotki. Nie ma żadnych wzmocnień ze sklejki czy listewek. Jedyne wzmocnienie to półka łącząca dźwigar przedni z tylnym. Myślę jednak, że bez problemu da to się poprawić.

Nie było tylko lotek i noska modelu ale to z łatwością dorobimy.

No to cóż, do wiosny daleko więc chyba zdążymy go dokończyć ?

Opublikowano
5 godzin temu, Irek M napisał:

(...) Początkowo myślałem o spalinowym ale chyba praktyczniejszy byłby elektryk (...)

Szkoda, że chcesz go wykastrować :( Jest tyle porządnych silników pod rezonans na rynku... ech, szkoda :( 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nic jeszcze nie zostało postanowione. Mam go dopiero od wczorajszego wieczorka. Mam kilka wolnych OS spalina więc jest co włożyć. Jednak elektryk daje możliwość jego wyłączenia i szybowania. nie jeden raz do lądowania tylko wiele razy ? Poza tym wnętrze czyli ta półka jest tak zamocowana, że mowy nie ma by zbiornik był blisko silnika.

Mówiąc o rezonansie musiałbym wstawić rurę rezonansową - bo chyba nic nowocześniejszego nie ma (?), a na to już zupełnie miejsca nie ma wewnątrz. Ale jak wstawię fotki to może sami coś polecicie. W tej chwili gdybym odłożył zabawy czarnoprochowe i internet to z miejsca zabrałbym się za usztywnienie. Ale to chyba jeszcze nie dziś... 

Opublikowano
4 godziny temu, Irek M napisał:

W tej chwili gdybym odłożył zabawy czarnoprochowe......]

nie odkładaj,  masz doświadczenie z  czarnym prochem a Me 163 był napędzany silnikiem rakietowym...więc rozwiązanie  nasuwa się  samo.......rakietoplan RC...mówię całkiiem poważnie... było to już budowane

Opublikowano
17 minut temu, d9Jacek napisał:

masz doświadczenie z  czarnym prochem a Me 163 był napędzany silnikiem rakietowym

dobry pomysł ... jeden start ale za to pełen realizm ?

ms

Opublikowano

Silnik rakietowy...Nie chciałem nic mówić bo to za wcześnie ale na 100000% będzie jakaś świeca dymna w ogonie by wyglądało jak silnik rakietowy. tylko dym musi być czarny gęsty jak w oryginale. Ale kto wpuści mnie na swoją łąkę lub pole z taką prawie pochodnią ? ?

zaraz dodam fotki. W tej chwili przymierzyłem silnik OS FP 20 - pasuje idealnie. 4suw .30 ASP już za długi i zbyt wiele wystaje poza obrys dzioba, który muszę zrobić. Oczywiście z .20 OS Max też sporo wystaje niestety. Do tego zbiornik byłby umieszczony dużo wyżej niż oś silnika, który i tak przekręcony byłby o 135 stopni.

E D Y T A

Dodaję fotki szczegółów. Przejrzałem model z ostatniego linku. Model wydaje się podobny bardzo ale to nie to samo. Jak wspomniałem mój OS Max FP 20 wydaje się być za duży, a w podanym linku proponują nawet 2suw 10cm! Mój 7,5cm wydaje się abstrakcyjnie wielki. Sprzedającego nie ma sensu pytać bo on tylko handluje. 

IMG_0039.JPG

IMG_0037.JPG

IMG_0036.JPG

IMG_0035.JPG

IMG_0034.JPG

IMG_0032.JPG

IMG_0033.JPG

IMG_0038.JPG

Opublikowano

Ale tu się nie mieści 10. W tej chwili to na szybko chciałbym zrobić styropianową formę dziobu i pomyśleć o usztywnieniu statecznika pionowego. widać, że jest w nim listwa balsowa ale kończy się ona na przejściu z kadłubem. Czy w jakiś sposób doklejać brakujący kawałek czy może wpuścić trochę pianki jeszcze nie wiem.

Natomiast skrzydło jest pokryte laminatem ale wydaje mi się, że to styro oklejone balsą i na koniec warstwa laminatu. Jest twarde na całej powierzchni.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.