JANTAR87 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Cześć, czy zasilacz ATX z komputera PC nada się do grzania drutu ? Długość drutu 165cm. Akurat nie mam nic innego co by możliwie dało radę do tego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Jak potrafisz zrobić regulacje napięcia to takWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Do regulacji możesz zastosować np. cuś takiego : https://www.banggood.com/DC-10-60V-20A-1200W-Motor-Speed-Control-PWM-Motor-Speed-Controller-Switch-20A-Current-Regulator-High-Power-Module-p-1727543.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Może być, powinno działaćWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Daleko szukać nie trzeba. Robert wpisz w Alledrogo frazę: "regulator pwm dc 20a" będziesz miał z czego wybierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Do ramki używam prostego trafo 12V 10A. Temperaturę "regulujesz" odpowiednią średnicą drutu i jego długością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Do krótszej ramki używałem zasilacza od laptopa + przetwornicę step down i szło jak burza ale przy dłuższym drucie jest lipa, bo przetwornica nie daje rady nawet z dodanym radiatorem. Mm dwie grubości drutu tantalowego ale jakie to są to już nie pamiętam za chiny ale i tak zasilanie nie daje rady. Co do Chin to spróbuję wypróbuję ten regulator, o którym pisał Andrzej i Błażej + zasilacz który mam z PC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Ja używam zwykły prostownik transformatorowy do ładowania akumulatora samochodowego plus sciemniacz po stronie pierwotnej.Idzie jak złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Drut tnący 0,4 mm dł 1 m wymaga ok 2,0 A przy napięciu 24V napięcia stałego. Trafo można wykorzystać z mikrofali - jeżeli jest dobre uzwojenie pierwotne. Uzwojenie wtórne - ok 34 zwoi nawinięte linką 1,5 mm2 w izolacju . za tym mostek prostowniczy -20 A. Regulacja po stronie pierwotnej trafa np. https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnika-mocy-napiecia-2000w-230v-10122605073?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MWRiZGMzYTktMzk1NC00ZGVmLWEyZTgtMTFkNmExYTY5NGE0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9cc41973-52f7-40ca-94b7-585ff4420b8d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi