Marcin Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bawię się od jakiegoś czasu Enderem 3 Pro i już mi powoli zaczyna po głowie parę modyfikacji chodzić. Ciche steppery (w sumie cała płyta nowa) już do mnie idzie, podobnie jak ciche wentylatory Sunon. Problem w tym, że wentylatory oryginalne są 24V (a przynajmniej na takim napięciu pracuje drukarka) a te co domnie przyjdą to 12V. I teraz tak: 1. Łącze 2 wentylatory ze sobą w szereg i podpinam do płyty w zasilanie wentylatora hotendu, bo wtedy od razu bedzie ciagle chodzil wentylator plyty glownej i hotendu (teraz chodza osobno). Teoreycznnie powinno mi sie te 24V na pol ladnie rozbic. 2. Kupuje 2 step down (moze same stabilizatory tylko wystarczą?) i puszczam przez nie wentylatory, bez kombinowania. Krytykujcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 OK. A przez co? Jakis typowy step down czy zwykly stabilizator tego typu wystarczy? https://www.tme.eu/pl/details/l7812cv/stabilizatory-napiecia-nieregulowane/stmicroelectronics/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Po co ci 2 sztuki? Obojętnie czy to będzie przetwornica czy stabilizator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Teraz Ender ma tak, ze wentylator płyty głównej odpala dopiero z wentylatorem dyszy. Jak drukuje się pierwsza warstwa to te wentylatory nie chodzą. Chciałem spiąć zasilanie tak, żeby płyta chłodzona była non stop tak samo jak hot end, bez zależności od wentylatora dyszy. Dlatego 2 osobne step down jesli moj pomysl by nie wypalil albo jeden wspolny jakby to na jednym obwodzie puscic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jak dasz 2 oddzielne to mozesz sobie regulować prędkość obrotową obydwu. Np duży wentylator skręcić na 10V i będzie jeszcze ciszej a mały np podkręcić na 13V i będzie wydajniej i lepiej będzie chłodził radiator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Już po zabiegu. Stabilizator 12V zamocowany na wentylatorze przy hotend bezposrednio wiec chlodzi go od razu powietrze chlodzace hotend. Jest ciszej, ale jednak to nie to samo co np wentylator 80tka (mniejsze obroty...). Jeszcze zostaje mi wymiana wentylatora w zasilaczu. Najwazniejsze, ze plyta SKR dziala i mam ciche steppery bo te piszczenie mnie najbardziej wkurzalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Tez zrobilem ze stabilizatorem na przewodzie. Wiatraczki Noctua. Meeega ciche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Brałeś pod uwagę wolnoobrotowych wentylatorów stosowanych w komputerach? Takie 140mm są naprawdę ciche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Jeżeli jest to wentylator nawiewu to jest sterowany PWM czyli zmienne obroty , pobory prądów tych wentylatorów są małe ok 0.1- 0.2 A czyli przetwornica typu step down 3A spokojnie na luzie ogarnie. Podłączenie jest.proste bo z płyty odpinany wtyczki , odcinamy czerwone przewody z plusa , łączymy razem i lutujemy do plusa przetwornicy a czarne z wtyczkami wsadzamy do gniazd w płycie .Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi