Xeo Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Ja dopiero wchodzę w ten temat bo w zeszłym roku postawiłem u teściów grillo-wędzarnię. Zacząłem od kiełbas, teraz pekluje boczek i słonine. Za 2-3 tygodnie zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Polędwica łososiowa: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Słonina po 9 miesiącach. Może na jakiś Piknik zabiorę do konsumpcji. Na razie poszła dojrzewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Słonina po 9 miesiącach. Może na jakiś Piknik zabiorę do konsumpcji. Na razie poszła dojrzewać. ooo... piękna sprawa z tą słoninką Tomku, zdradź tajemnicę i podziel się informacją na temat przyrządzania długodojrzewającej słoninki. Dawno, dawno temu... słoninę trzymano na strychach zasypaną w soli w drewnianych skrzyniach. Sól konserwuje, a słonina pobiera tylko tyle ile potrzebuje, więcej nie weźmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Płat słoniny obsypujemy solą gruboziarnistą, zawijamy wielokrotnie i szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 6 miesięcy. Po 6 miesiąca odwijamy, obsypujemy ze wszystkich stron papryką (słodką lub pikantną, jak kto lubi), znów zawijamy w folię szczelnie i wkładamy do lodówki na kolejne 6 miesięcy. Następnie wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wędzimy - w płatach lub zwiniętą i zasznurowaną/zasiatkowaną. Ja wędziłem 2 x po 4h (dzień po dniu) w 60C. Jeśli była zwijana, to po uwędzeniu należy jeszcze raz zawinąć w folię albo zapakować próżniowo i parzyć w 80C przez godzinę w celu sklejenia. Smacznego :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Tomku a jak robisz polędwicę łososiową? Mam zamiar powędzić trochę na Wielkanoc i przyznam się, że podrażniłeś mnie tym zdjęciem. Jeżeli ta polędwiczka smakuje chociaż w połowie tak jak wygląda, to... No brak mi słów. Znalazłem kilka przepisów ale wyraźnie się różnią. Jedni gotują mięso przed peklowaniem a inni nie. Różne też stosują przyprawy i techniki wędzenia. Ta Twoja polędwiczka ma "optymalny" wygląd więc gdybyś mógł zdradzić jak taki efekt uzyskać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Polędwiczkę czy polędwicę? http://wedzarniczabrac.eu/index.php?/topic/87-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/ http://wedzarniczabrac.eu/index.php?/topic/28-pol%C4%99dwiczki-klasyczne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Dzięki! Przydadzą się oba przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Polędwica parzona precyzyjnie, do 62,5C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ty to lubisz dobrze zjeść. Co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Tak. Bo ja się odchudzam, a to jest chude :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 "Szynki i polędwice..." - dzieło z pocz.XXI w., autor nieznany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Znany, znany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Widzę trochę tłustego a tłuste najlepiej zapić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 No to mamy komplet. Teraz na - PIKNIK ! . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek43 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Czekamy. Moje wczorajsze wyglądają tak: DSCN9071.JPG wędzonki kapitalne, sam smaczek i natura, jednakże po sąsiedzku po prawej na zdjęciu tragedia żywieniowa w czystej postaci. idea wędzenia by uchronić się przed chemią sprzedawaną nam w sklepach runęła jeśli popijamy takie przysmaki takim świństwem i badziewiem. o kyrie elejson, Tomaszu, zmieńcie nawyki w domy odnośnie niektórych produktów, więcej natury którą sam propagujesz. Woda to też produkt naturalny, kranowa nawet o niebo lepsza od tych z amerykańskich trujących koncernów.... A Twoje boczusie i szyneczki z serkami w tle to już staropolszczyzną zalatuje aż miło na duszy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 No chyba Marku nie myślisz, że Tomek pije odrdzewiacz. Na dodatek bez procentów..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek43 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 No chyba Marku nie myślisz, że Tomek pije odrdzewiacz. Na dodatek bez procentów..... Być może się mylę, jednak foto spiżarenki mówi samo za siebie. Nasuwa mi się jeszcze jedno, istnieje prawdopodobieństwo częstowania tym likłidem przez Tomka, gości zachodzących w jego progi wedle przysłowia.... gość w dom, bóg wie po co????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 To jest przypadek przedimprezowy. Dzieci sobie zażyczyły tę ciecz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 ToBe możesz opisać dojżewanie słoninki krok po kroku od wyciągnięcia z wędzarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi