witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Kolejny oszust - kupiłem w Piątek u niejakiego Jacka Sęka z Wawy Jenę 1cm. Do dziś ani silnika, ani pieniędzy, ani nie odbiera telefonu. Jeśli ktoś z was padł jego ofiarą dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 11 minut temu, witold_pi napisał: ani pieniędzy, ani nie odbiera telefonu. a co ? wysłałeś mu kasę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) no to się nie dziw... tylko pobranie, a jak się obawia że nie odbierzesz przesyłki i będzie stratny to wysyłaj na konto należnośc tylko za przesyłkę... ewentualnie zakup przez OLX Edytowane 2 Marca 2021 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 to kolejny taki numer z wawą , poprzednio był cezas, chociaż odzyskałem pieniądze, chyba się bał kłopotów z paragrafami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) 5 minut temu, witold_pi napisał: poprzednio był cezas,...... to pisz o czymś takim na Forum, wal po nazwisku...środowisko modelarsko-silnikowe jest dośc hermetyczne- wszyscy +- się znają i takie numery nie przejdą. ale przechodza i będą, dopóki OLX wzorem Allegro nie wprowadzi komentarzy edit. masz adres tego Sęka ? czy tylko nazwisko i nr konta ? Edytowane 2 Marca 2021 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 allegro ma to w d...., wystarczy ,że napisał - ciocia mi uszkodziła zabawkę więc jej nie wyślę i sprzeda komuś innemu spoza alledrogo za wyższą cenę. Kończy się jednym - wejdź na drogę sądową nam nic do tego. Konta nie zawieszą bo to dla nich byłaby strata...Policja i prokuratura uważają tego typu działanie nie za oszustwo czy kradzież tylko niewywiązanie się z umowy i każą się bujać czyli szukaj prawnika i płać za pozew cywilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Witek, a przeczytałes dokładnie co napisałem w poprzednim poscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 jakaś ul. chłopska oczywiście adresu nie podał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 6 minut temu, witold_pi napisał: jakaś ul. chłopska nie ma takiej ulicy w Warszawie masz nr. konta i masz nazwisko...możesz sprawdzić jaki to bank i jaki oddział , masz dowód wpłaty .. adres mailowy? zgłoś do OLx a nie na policję edit: a to warto przeczytać wcześniej? Wpłata pieniędzy z góry poza Płatnościami OLX zawsze obarczona jest sporym ryzykiem. Może się tak zdarzyć nie tylko przy kupnie przedmiotu, ale także przy opłacie za usługi oraz gdy Sprzedający prosi o zapłatę za przesyłkę darmowego przedmiotu. W ten sposób możesz stracić pieniądze i nigdy nie zobaczyć zamówionego towaru.Jeśli już decydujesz się na przelew poza Płatnościami OLX, sprawdź w internecie, czy podany przez Sprzedającego numer konta bankowego nie był wykorzystywany w nieuczciwych celach. W żadnym razie nie wysyłaj pieniędzy za granicę! Możesz też poprosić Sprzedającego o przesyłkę za pobraniem z możliwością sprawdzenia zawartości lub uaktywnienie opcji płatności i przesyłek przez OLX.Zwróć też większą uwagę w sytuacjach, kiedy sprzedający poprosi Ciebie o przelew ekspresowy lub dokonanie płatności z użyciem BLIK-a. Często oszuści internetowi wybierają taką metodę płatności, aby szybciej zdobyć pieniądze na swoje konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 wiesZ nie jest problemem strata 130 pln, lecz brak wiary w ludzi i części do silnika (ROZPYLACZA I IGLICY) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 6 minut temu, witold_pi napisał: wies nie jest problemem strata 130 pln, lecz brak wiary w ludzi i części do silnika (ROZPYLACZA I IGLICY) Witek, ale to jest Twoja kasa , i nikt nie ma prawa Cię okradać nawet jezęli to będzie 5 zeta... podobno wiara czyni cuda ...ale tylko podobno edit tu masz W przypadku oszustwa prześlij nam: ID ogłoszenia (dostępne w ogłoszeniu lub w korespondencji), link do ogłoszenia (możesz go odszukać w historii przeglądarki), nazwę Użytkownika (widoczną w korespondencji), numer konta bankowego, na który został zrealizowany przelew, wszelkie inne informacje, które posiadasz na temat użytkownika, takie jak np. nr tel czy adres email (jeśli kontaktowaliście się poza OLX). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 CUDA CZYNIŁA PODOBNO GUMOWA PAŁA... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Weź pod uwagę, że to dopiero 2 dni robocze. Chociaż fakt nieodbierania telefonu jest podejrzany. Zadzwoń z innego numeru i zobacz czy odbierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Ja wysłałem naszemu koledze z podobnego forum śmigło Fiala 24 lutego z Biedruska Pocztą Polskà. Zgodnie ze śledzeniem paczka od tego dnia leży w urzędzie pocztowym w Suchym Lesie. A dziś jest 02 marca. Może u Ciebie jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 25 minut temu, witold_pi napisał: CUDA CZYNIŁA PODOBNO GUMOWA PAŁA... A tutaj, na tym Forum przydałaby się od czasu do czasu GUMOWA PAŁA do zaprowadzenia porządku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 jak wysyłasz paczkomatem dostajesz OD RAZU informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Panowie , podobny temat już był na Forum..zajął 5 czy 6 stron......nierzetelni sprzedający znajdą się zawsze i wszędzie... Należy tylko zminimalizować ryzyko. Zawsze na OLX kupuje za pobraniem, mogę zrobić przelew na koszty przesyłki ale nigdy na całóść, Jeżeli sprzedający nie chce się zgodzić na takie rozwiązanie to niech spada na szczaw... Mysleć aby pózniej nie płakać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisław z Gdańska Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 SYGNATURA DOKUMENTU: KODEKS KARNY Zobacz i pobierz dokument Sygnatura: DU rok 1997 numer 88 poz. 553 Tytuł: Kodeks karny Data ogłoszenia: 1997-08-02 Data wejścia w życie: 1997-08-02 KODEKS KARNY CZĘŚĆ SZCZEGÓLNA Rozdział XXXV Przestępstwa przeciwko mieniu Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Powiem swoje dwa grosze z tego tygodnia właśnie z olx. Mam wystawione parę rzeczy z wysyłką przez olx (ta nowa forma dostawy co tak w tv reklamuje teraz grupa olx). W tym tygodniu napisał mi wiadomość oficjalną gość że kupuje z wysyłką i prosi o maila. Z automatu wysłałem mu swojego e-maila. Ku mojemu zdziwieniu nie dostałem po jego zakupie zlecenia wysyłki z olx tylko wiadomość od gościa w spamie z jakimś linkiem. Oczywiście nie otworzyłem tego bo był to na sto procent jakiś link śledzący. Sprawę zgłosiłem do olx, zresztą napisałem gościowi oficjalnie że ma spadać na drzewo. Olx mi napisało że są to ludzi z kontami założonymi parę godzin wcześniej i wiedzą o tym procederze, mają to monitorować. Także przestrzegam. Brać albo za pobraniem albo z przedpłatą całościowa na konto tak najbezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi