japim Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 10 minut temu, grabek1985 napisał: Możesz wrzucić przekrój STL kadłuba? Jak wroce do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Tak to mniej więcej wygląda: bryła, po pokrojeniu przez slicer i zoom na przekrój jak się już wydrukuje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek1985 Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Warstwy wewnętrzne jednocześnie tworzą linie poszycia, to bardzo fajny pomysł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 21 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 W dniu 20.10.2021 o 08:45, radga napisał: Witam czy taka budżetowa drukarka: Creality 3D Ender-3 3D dałaby radę z drukiem modeli. Pozdrawiam Rasek Przemka modele drukuję właśnie na enderze Wydrukowałem już: - Ki 61 - P63 - PZL 55 - PZL38 - F8F - Me 163 Był mały problem z pauzami w trybie waza jednak i to zostało rozwiązane. Jeśli chodzi o elementy które drukowane są bez wazy, to jest trochę zabawy z dostosowaniem retrakcji jednak da radę. Gdybyś miał jakieś pytania bardzo chętnie pomogę przy wydruku enderem Przede wszystkim polecam czujnik poziomowania stołu, znika problem ustawienia idealnie stołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek1985 Opublikowano 21 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 @japim rozumiem że te wewnętrzne otwory są dla rurek węglowych? Na jakiej podstawie je dobierasz? Ilość i średnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 27 minut temu, grabek1985 napisał: @japim rozumiem że te wewnętrzne otwory są dla rurek węglowych? Na jakiej podstawie je dobierasz? Ilość i średnicę? Rurki są dla prętów 1.5mm oraz dla popychaczy ze stalowego drutu 1.2mm. W skrócie - CRD - czyli co ręka dała. Na razie się sprawdza. Nie miałem okazji ani czasu testować 10 różnych wersji aby stwierdzić, która konfiguracja ma najlepszy sens. Funkcja prętów pomaga w poprawnym złożeniu segmentów i wytrzymałość drutu/pręta idzie prostopadle do warstw - czyli jest zbrojenie krzyżowe. Oczywiście model można skleić także bez prętów - bo kanały idące do środka całkiem nieźle wzmacniają konstrukcje same w sobie. Na pewno koszt ma tutaj znaczenie. 1 pręt 6mm kosztuje 20zł. 1 pręt 1.5mm 1/8 tego . Modele ESA z miękkiego EPP wystarczy dosztywnić 2 prętami. Ja daję 4 (1 w każdej ćwiartce) , czasami 6, czasami 7 - zależnie od rozmiaru modelu. Konkurencja czasami stosuje inną opcję - mianowicie jeden "kręgosłup" z pręta 6 - 10mm i na to nanizane segmenty. Ale to nadal sprowadza wytrzymałość do połączenia w tym jednym miejscu między plasikiem a prętem. Ja wyznaję filozofię rozproszonej wytrzymałości - tak jak dźwigary w skrzydłach - tylko tam gdzie działają siły rozciągające i ściskające. Ciekawą opcją jest możliwość stasowania drutu spawalniczego 0.8mm zamiast węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klangner Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Gdzie kupujecie te pręty węglowe i popychacze stalowe? Chcę popróbować drukowanych modeli i wydaje się, że to są jedyne części które trzeba gdzieś dokupić (oprócz oczywiście elektroniki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Cytat Gdzie kupujecie te pręty węglowe i popychacze stalowe? ... tam gdzie silniki, regle, serwa czyli w modelarskim sklepie stacjonarnym lub wysyłkowym. ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radga Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Cześć zaczynam przygodę z drukiem 3d i wydrukowałem na początek Spitfire z thinguniverse, wydrukował się on bezproblemowo ale latać to raczej nie będzie bo wyszedł bardzo ciężko koło 500g przy rozpiętości 600mm. Znalazłem również darmowego mustanga i tu pojawia się problem z drukiem wychodzi to tak: https://photos.app.goo.gl/8i32o7hJKnSpohaF9 Co muszę poprawić w ustawienach? Drukarka Ender 3, materiał PLA z marki Plast-Spaw stół 65 stopni extruder 230 stopni. Pozdrawiam Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Godzinę temu, radga napisał: Cześć zaczynam przygodę z drukiem 3d i wydrukowałem na początek Spitfire z thinguniverse, wydrukował się on bezproblemowo ale latać to raczej nie będzie bo wyszedł bardzo ciężko koło 500g przy rozpiętości 600mm. Znalazłem również darmowego mustanga i tu pojawia się problem z drukiem wychodzi to tak: https://photos.app.goo.gl/8i32o7hJKnSpohaF9 Co muszę poprawić w ustawienach? Drukarka Ender 3, materiał PLA z marki Plast-Spaw stół 65 stopni extruder 230 stopni. Pozdrawiam Radek Ten spitfire to 500g samego plastiku czy 500g do lotu? Takie dziury w wydruku robia się z 2 powodów. Źle skalibrowana retrakcja i dysza gubi material i zaczyna drukować na pusto. Lub zaczyna drukowac np duzy nawis bez podpory i plastik nie ma fizycznie na czym sie oprzeć i zwisa - robi sie dziura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radga Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Spitfire do lotu same plastiki 290g. retrakcje mam ustawioną; szybkość 60 dystans 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Godzinę temu, radga napisał: Spitfire do lotu same plastiki 290g. retrakcje mam ustawioną; szybkość 60 dystans 4 Nie ma znaczenia jaka masz wartosc ustawiona. Wydrukuj testy do ustawiania kalibracji az bedzie dobrze. E3 ma chyba 6.5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hammer72 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Gotowy! Ciężar do lotu 780g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Waga imponująca ...lubię patrzeć na te lekkie i wolno opadające na ziemię odłamki plastiku po przelocie przez drukowankę laminatowego modelu ? ms 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hammer72 Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia I poleciał. :) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi