Aron99 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Witam kolegów, zostałem poproszony przez znajomego który szukam silnika jak " Jaskółka 2.5 cc 0 disel". Ruszyłem temat na innym forum , gdzie uzyskałem informacje że silników już nie produkują ( w cale mnie to nie zdziwiło)i z dostępnością jest dość kiepska sprawa . Więc szukam bo obiecałem że popytam to tu to tam. Czy koledzy mogą się podzielić informacją jak jest szansa na zakup takiego silnika? bo znajomy tylko chce Made in Poland i Made in Poland. Ktoś podpowie gdzie szukać takiego silniczka A może ktoś ma na sprzedaż ? Pozdrawia wszystkich serdecznie.Ps .swoją drogą zaglądając do kilku wątków muszę stwierdzić że po dwóch dniach oglądania waszych silników zaczynam rozumieć znajomego . Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Myślę że większość kolegów się zgodzi iż szukać tego motorka tylko na portalach aukcyjnych . Także zagranicznych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ebay polecam, bo w Polsce to kupowanie kota w worku... Na zachodzie kultura techniczna i uczciwość względem kupującego to nie tylko suche frazesy ? 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron99 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ebay polecam, bo w Polsce to kupowanie kota w worku... Na zachodzie kultura techniczna i uczciwość względem kupującego to nie tylko suche frazesy Dzięki za odp, ale szczerze nie myślałem że tak źle w Polsce, że silniki produkcji polskiej lepiej kupować na Ebay. Nie dobrze bo myślałem że jednak uda się kupić silnik od uczciwego kolekcjonera za uczciwą zapłatę. Ale jak widać to nie będzie proste ani łatwe. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Aron99 napisał: Dzięki za odp, ale szczerze nie myślałem że tak źle w Polsce, że silniki produkcji polskiej lepiej kupować na Ebay. Nie dobrze bo myślałem że jednak uda się kupić silnik od uczciwego kolekcjonera za uczciwą zapłatę. Ale jak widać to nie będzie proste ani łatwe. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jako uczciwy kolekcjoner, uczciwie napiszę jak jest: otóż tych silniczków zostało już tyle co na lekarstwo, a są tacy (ja również do tej grupy należę) którzy tylko kupują - Polskiego motorka jeszcze nigdy nie sprzedałem, co najwyżej wymieniłem na inny też obowiązkowo Polski, a i to po bardzo głębokim zastanowieniu... Pieniądze to nie wszystko ? Ale wszystko bez pieniędzy to ch.. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ja tu czuję jakąś podpuchę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 kto wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron99 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ja tu czuję jakąś podpuchę...Że niby jaka podpucha możesz jaśniej ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jako uczciwy kolekcjoner, uczciwie napiszę jak jest: otóż tych silniczków jest jak na lekarstwo, a są tacy (ja również do tej grupy należę) którzy tylko kupują - Polskiego motorka jeszcze nigdy nie sprzedałem, co najwyżej wymieniłem na inny Polski, a i to po bardzo głębokim zastanowieniu... Pieniądze to nie wszystko Ale wszystko bez pieniędzy to ch..Bardzo ci dziękuję za szczerą odpowiedź i dużo mi rozjaśniłeś w tym temacie. Zdążyłem zauważyć że ważne są dla was silniczki i większości pełnią rolę kolekcji Teraz już wiem dlaczego znajomy z zagranicy pisze do mnie w tej sprawie bo bo towar deficytowy i ma nadzieję że w Polsce może mi się uda coś znaleźć . Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Jeśli ktoś szuka konkretnego silnika to chyba nie jest to sobie ot tak widzimisię tylko pewnie poprzedzone głębokim riserczem odnośnie historii modelu i rynku. To raz. Dwa, to chyba żadna tajemnica, że od dziesięcioleci u nas nie ma masowej, jakakolwiek ona była, produkcji silników modelarskich oprócz kilku wariatów którzy robią pojedyncze sztuki dla swoich potrzeb. Trzy to po wpisaniu do gugla wyskakuje kilka ofert w tym te z jebaja. Ot taka sonda żeby zobaczyć kto co ma. Daj Boże żebym się mylił. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 27 minut temu, Aron99 napisał: podpucha ropucha? w dobrym stanie, z pudełkiem i instrukcją to poniżej 1k to nie ma co szukac 2 godziny temu, Aron99 napisał: widać to nie będzie proste ani łatwe nikt nie mówił ,że będzie łatwo....wg mnie będzie coraz trudniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 8 minut temu, d9Jacek napisał: ropucha? w dobrym stanie, z pudełkiem i instrukcją to poniżej 1k to nie ma co szukac ale chyba funtów ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 41 minut temu, Aron99 napisał: Teraz już wiem dlaczego znajomy z zagranicy pisze do mnie w tej sprawie Znajomy ma nadzieję, że ustrzelisz mu silniczek "okazyjnie" bo ceny raczej zna jak tylko potrafi obsługiwać wyszukiwarkę na komputerze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 12 minut temu, Paweł Praus napisał: ale chyba funtów ? no tak 52 minuty temu, Aron99 napisał: znajomy z zagranicy pisze do mnie w tej sprawie bo bo towar deficytowy i ma nadzieję że w Polsce...... sorry za szczerość ,ale Twoj znajomy ma nadzieję , że w Polsce są idioci i wymienią poszukiwane rzadkie silniki za perkalik i swiecidełka? a on zrobi deal życia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 ...jak to mowil Kiepski ? : " ale Panie ,to sa drogie rzeczy ! " niesamowite jak swiat sie zmienia ! Jaskoleczka drozsza od Rossi 2,5 - w to nigdy bym nie uwierzyl kiedy zaczynalem je zbierac ,marzylem wtedy o Rossim ,Torpedo czy Super Tigrze ... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 28 minut temu, Janeczek napisał: ...jak to mowil Kiepski ? : " ale Panie ,to sa drogie rzeczy ! " niesamowite jak swiat sie zmienia ! Jaskoleczka drozsza od Rossi 2,5 - w to nigdy bym nie uwierzyl kiedy zaczynalem je zbierac ,marzylem wtedy o Rossim ,Torpedo czy Super Tigrze ... Wystarczy zadać sobie dwa podstawowe pytania: 1 - czego wyprodukowano więcej? 2 - co jest obecnie łatwiej dostępne? Jeśli uwzględni się ponadto edukacyjny charakter Internetu (a tego forum w szczególności), nasze mimo wszystko coraz lepsze (sic!) zarobki, a także fakt że nie jesteśmy skończonymi kretynami (uczymy się przecież na własnych błędach) to wtedy pewne fakty nie powinny już nikogo dziwić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Dobry moment żeby pochwalić się monumentem: polska modelarska Jaskółka i łopatka od turbiny polskiego silnika SO-3W. Razem. (kołpaczek do Jaskółki sprezentowany przez Pawła). Zaznaczam, ż nie jest na sprzedaż, wymianę etc. Służy wyłącznie do pokazywania i chwalenia się! 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Oj tam ,oj tam a kto bogatemu zabroni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron99 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 sorry za szczerość ,ale Twoj znajomy ma nadzieję , że w Polsce są idioci i wymienią poszukiwane rzadkie silniki za perkalik i swiecidełka a on zrobi deal życiaNie przesadzaj z tą szczerością ale jeżeli ktoś pyta o taki silnik, to chyba wie z czym ma do czynienia i jakie koszty musi ponieść. Dlatego daleko byłbym od nazywanie kogokolwiek idiotą. Osobiście nie uważam że kupienie nowej jaskółki w pudełku za 1000 zł jest deal życia bo dla mnie jak i postronnych osób niewtajemniczonych nie ma większej wartości ten silniczek, natomiast nie pokusił bym się o Nazwanie kogoś kto zapłacił za ten silnik 1000 £ idiotą bo sam wiele razy więcej wydałem na swoje hobby.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Znajomy ma nadzieję, że ustrzelisz mu silniczek "okazyjnie" bo ceny raczej zna jak tylko potrafi obsługiwać wyszukiwarkę na komputerze Ja mu raczej nic nie ustrzelę bo kompletnie się na tym nie znam ,gdybym jednak natrafił silnik to zapewne skontaktował bym go ze sprzedającym a resztę już bo sobie dogadali ponieważ nie chciałbym brać odpowiedzialności za tak drogie rzeczyWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 41 minut temu, Aron99 napisał: Nie przesadzaj z tą szczerością ale jeżeli ktoś pyta o taki silnik, to chyba wie z czym ma do czynienia i jakie koszty musi ponieść. Dlatego daleko byłbym od nazywanie kogokolwiek idiotą. Osobiście nie uważam że kupienie nowej jaskółki w pudełku za 1000 zł jest deal życia bo dla mnie jak i postronnych osób niewtajemniczonych nie ma większej wartości ten silniczek, natomiast nie pokusił bym się o Nazwanie kogoś kto zapłacił za ten silnik 1000 £ idiotą bo sam wiele razy więcej wydałem na swoje hobby. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Ja mu raczej nic nie ustrzelę bo kompletnie się na tym nie znam ,gdybym jednak natrafił silnik to zapewne skontaktował bym go ze sprzedającym a resztę już bo sobie dogadali ponieważ nie chciałbym brać odpowiedzialności za tak drogie rzeczy Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Bardzo rozsądny głos w tej całej sprawie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 8 godzin temu, Aron99 napisał: że w Polsce są idioci i wymienią poszukiwane rzadkie silniki za perkalik i swiecidełka dla zainteresowanych perkalikami udostępnię korespondencje , ( z przed paru lat) z jednym z czołowych kolekcjonerów silników modelarskich...Pan o inicjałach M.C mieszkający w GB hrabstwo Norfolk....Ja nie skorzystałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi