Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. filips1 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Aby wyrwać się z kowidowego marazmu zacząłem budowę czegoś nowego. Będzie taki: DHC6 Twin Otter Podstawowe dane modelu rozpiętość 2,5 m długość 2,09 m masa założona 7 kg napęd 2x DUALSKY 3520 820 KV pakiety napędowe 2x 4S 5000mAh śmigła 3 łopatowe 11x7 Okienka i kołpaki śmigieł wydrukował Joker, za co mu serdecznie dziękuję. W tym sezonie planuję oblot w wersji lądowej. Pływaki to nieco dłuższa historia. Oczywiście wszystkie elementy styropianowe są też wycięte przez Jokera na jego maszynie CNC. Pozdrawiam Filip 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Świetnie to się zapowiada ? ... trzymam kciuki i podglądam temat. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Cześć. widziałem ten samolot wiele razy jak lądował na Rabie i wpadłem na podobny pomysł (lata temu) i moja podwójna wydra już lata, na razie na kołach. Pływaki zrobił mi Mietek i najwyższy czas, by go na nie postawić. Moja wersja to dokładnie ten samolot z numerem 9A-TOC. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filips1 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Przemku Napisz coś więcej o Twoim modelu (wymiary, masa, napęd). Mam nadzieję, że spotkamy się na jakiejś imprezie z naszymi modelami i polatamy wspólnie. Pozdrawiam Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 12 godzin temu, filips1 napisał: Przemku Napisz coś więcej o Twoim modelu (wymiary, masa, napęd). Mam nadzieję, że spotkamy się na jakiejś imprezie z naszymi modelami i polatamy wspólnie. Pozdrawiam Filip Z Tobą polatam z największą przyjemnością. Model, to już nie produkowany Hangar 9. Obdarłem go ze "skóry" i powoli staje się wersją ze zdjęcia. Rozpiętość modelu to 208 cm, masa około 6 kg, napęd elektryczny, silniki to chińskie odpowiedniki e-flite Power 32, które kręcą śmigłami 13x8x3 przeciwbieżnie. Regulatory 60A a pakiety 5000mAh 4S. Oświetlenie Unilight - bardzo dobrze widoczne nawet w jasny dzień. Jeszcze pozostało do dokończenia malowanie. Model na małych klapach startuje dosłownie sam. Dzięki przeciwbieżnym śmigłom niema tendencji do skręcania czy myszkowania. No i oczywiście kolejnym krokiem będzie założenie pięknych pływaków, które zrobił Mietek Krysta, ale to już raczej na jesień. Jeszcze dodam, że ma działającą rurkę pitota, model czasem przekracza 100km/h ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. filips1 Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Model prawie gotowy do oblotu. Zostały jeszcze do wklejenia rury wydechowe, które leżą wydrukowane przez Edka w Olsztynie i jakieś drobne regulacje. Ku mojemu zaskoczeniu model waży gotowy do lotu 5,9 kg. Załączniki: P1010461_1.JPG [ 140.91 KiB | Nie przeglądane ] P1010460_1.JPG [ 150.11 KiB | Nie przeglądane ] P1010459_1.JPG [ 124.33 KiB | Nie przeglądane ] P1010458_1.JPG [ 141.78 KiB | Nie przeglądane ] _________________ Pozdrawiam Filip 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Przy tej wadze powinien latać bardzo makietowo. Imponujący model i piękny samolot Zwróciło moją uwagę, że Przemka mniejszy model ma śmigła 13x8, a u ciebie są 11x7. Nie myślałeś o większych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Filip, zdradź kto Ci wycinał tą długą czerwoną wstęgę na kadłub. Jest to przede mną i nie wiem jak się do tego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 9 godzin temu, Bartek Piękoś napisał: Przy tej wadze powinien latać bardzo makietowo. Imponujący model i piękny samolot Zwróciło moją uwagę, że Przemka mniejszy model ma śmigła 13x8, a u ciebie są 11x7. Nie myślałeś o większych? Tak wygląda porównanie z oryginałem: Masz Bartek dobre oko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Super! A Otter to konstrukcja Jakimiuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 15 godzin temu, paulusr napisał: Super! A Otter to konstrukcja Jakimiuka. Owszem, opracował projekt wstępny De Havilland DHC-3 ”Otter” i nie tylko! Poczytajmy: http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1436/126/Jakimiuk-Wsiewolod-Jan2 https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsiewołod_Jakimiuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filips1 Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 21 godzin temu, Depesz napisał: Filip, zdradź kto Ci wycinał tą długą czerwoną wstęgę na kadłub. Jest to przede mną i nie wiem jak się do tego zabrać. Kształt wstęgi wyciąłem z papieru, wydrukowałem zdjęcie samolotu i tak zaopatrzony udałem się do firmy zajmującej się reklamami. Tam zajęli się resztą. Efekt jest bardzo fajny. 23 godziny temu, Bartek Piękoś napisał: Przy tej wadze powinien latać bardzo makietowo. Imponujący model i piękny samolot Zwróciło moją uwagę, że Przemka mniejszy model ma śmigła 13x8, a u ciebie są 11x7. Nie myślałeś o większych? Silniki, które mam do tego modelu nie zniosły by większego obciążenia a poza tym ciąg, jaki daje tak skonfigurowany napęd jest aż nadto wystarczający o czym przekonałem się dzisiaj przy oblocie. Pozdrawiam Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 2 godziny temu, filips1 napisał: przekonałem się dzisiaj przy oblocie No, nie wtrącaj tak mimochodem, tylko napisz coś więcej Jak było i kiedy film? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Oblocie? Wiesz że bez filmu się nie liczy? przepiękny model, gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 3 godziny temu, filips1 napisał: Kształt wstęgi wyciąłem z papieru, wydrukowałem zdjęcie samolotu i tak zaopatrzony udałem się do firmy zajmującej się reklamami. Tam zajęli się resztą. Efekt jest bardzo fajny. To może byś mi plik podesłał? Gratuluje oblotu. Film być musi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filips1 Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Oto filmik z jednego z dzisiejszych lotów. W dniu 11.11.2021 o 22:15, Depesz napisał: To może byś mi plik podesłał? Gratuluje oblotu. Film być musi ? Przemku pliku nie posiadam, bo z firmy odebrałem tylko gotowe wycięte paski z napisem z czerwonej folii samoprzylepnej. Pozdrawiam Filip MVI_2424.AVI 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi