Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grifon Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Witajcie. Grifon 83 GRIFON 83 model odpoczynkowy - Modele średniej wielkości - Polskie Forum Modelarzy RC (pfmrc.eu) to świetny model, ale ma jedną wadę, napęd elektryczny a jak wiadomo napęd na bateryjki to napęd gówniany. Wiec powstaje odpowiednik z napędem spalinowym tym razem z zakrytą kabiną pilota. I innym obrysie skrzydeł. Rozpiętość 1150 mm Silnik OS MAX 15 LA otrzymany od kolegi Michała (nie mogłem pozwolić żeby taki fajny sprzęt leżał bezczynnie) Silnik dostał dorabiany tłumik lżejszy o połowę od fabrycznego, nie chciałem żeby taka torpeda wystawała poza obrys kadłuba. Musze jeszcze krućce od wydechu i ciśnienia zamocować gdyż tigiem się tego nie dało zrobić, myślałem o alumweld. Powinienem narysować wręgi na komputerze, ale nie umiałem, wiec zrobiłem to metodą styroduru łupanego i szlifowanego I nie obrażajcie się za te bateryjki (: 4 1
model Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Cześć, modelki bardzo ciekawie się zapowiada ?, a co do bateryjek to nie potrzebnie kolega prowokuje ? no chyba że jest potrzeba na wywołanie kilku stronicowej dyskusji i bicia piany o niczym ale może jednak nie ?.
Atomizer Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Co to za drut do podwozia , że jest on tak po przypalany czy spawane tam ?
Grifon Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Grifon napisał: I nie obrażajcie się za te bateryjki ? Dave To dla jaj, nikt się za taki żarcik nie obrazi. Atomizer Ten drut to spawany, ale niestety chyba jest zbyt sztywny, podwozie w poprzednim było zbyt wiotkie w tym odwrotnie.
Grifon Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Drodzy koledzy ? prace na modelem delikatnie zwolniły, problemem jest skrzydło trapezowe, zapytam wprost. Czy jakiś dobry kolega mógłby mi narysować na komputerze przekroje skrzydła o uwaga zmiennym profilu? Jak nie to zastosuje profil stały, albo w ruch pójdzie zaczarowany ołówek, co zabierze mi czas którego mam i tak mało.
Grzesiek Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 Na PW.Napisz cięciwe poczatek i koniec oraz ilość żeber na połowke plata.I oczywiscie jaki profil Cię interesuje.
Grifon Opublikowano 6 Września 2021 Autor Opublikowano 6 Września 2021 Grzesiek dzięki za propozycje, ale już sobie sam poradziłem z tym, że nie będzie profilu zmiennego.
Grifon Opublikowano 6 Września 2021 Autor Opublikowano 6 Września 2021 Nie omieszkam skorzystać. A tyle udało się zrobić. Niestety poszedłem na skróty i zrobiłem z jednej strony modelu zamiast z kilku formatek papieru to z jednej i poszycie się nie naciągneło. Mam jeszcze trochę lit-spanu, ale balsalok szlak trafił. Pytanie istnieje jakiś podobny lekki materiał który można naciągnąć termicznie?
Grifon Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Opublikowano 13 Marca 2022 No, model skończony gotowy do oblotu, niestety muszę się przyznać, że spie...em, wygląda jak amatorskie konstrukcje smolotów z Afryki. W środku budowy zczaiłem się że walnołem się lekko w wymiarach kadłuba hańba mi. Szybko już nie zrobię podobnego modelu, teraz żałuje czasu na niego przeznaczonego, można było zbudować jakiegoś małego warbirda. Kwestia wyglądu to jedno, zobaczymy czy będzie latał ? 1
merlin71 Opublikowano 13 Marca 2022 Opublikowano 13 Marca 2022 Oj tam, oj tam... Nie marudź. Całkiem przyjemny samolocik wyszedł. Wykonanie pierwsza klasa. Czysto i schludnie. Ważne żeby dobrze latal, a jeśli się okaże że tak, to na pewno zmienisz o nim zdanie.
Grifon Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Opublikowano 14 Marca 2022 Oby dobrze latał, sezon się zaczyna ?
mirolek Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 Cytat ...że walnąłem się lekko w wymiarach kadłuba hańba mi...... żałuje czasu na niego przeznaczonego, można było zbudować jakiegoś małego warbirda. Całkiem zbędna samokrytyka i zupełnie niepotrzebne marudzenie ? Oczywiście, to nie jest "warbird" ale model bardzo sympatycznie wygląda. Dla mnie ma bardzo klasyczną linię lat 30-ych i na pewno będzie powodem wielu miłych chwil gdy go poderwiesz w powietrze. Świetnie prezentuje się ten "masywny przód" , jest moc w takich proporcjach i ten czerwony kolor dodatkowo to podkreśla. Jeśli jeszcze masz w sobie odrobinę sympatii do tego modelu to zrób jakiś drobny dekor skrzydła .... nie jakieś wyszukane formy ale coś prostego na skrzydle co pomoże odróżnić dół od góry .... a gdy już poleci, na pewno go polubisz ? Powodzenia w oblocie i jak zawsze, bez filmu się nie liczy ? ms
Ares Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 W dniu 13.03.2022 o 15:36, Grifon napisał: Szybko już nie zrobię podobnego modelu, teraz żałuje czasu na niego przeznaczonego, można było zbudować jakiegoś małego warbirda. Kwestia wyglądu to jedno, zobaczymy czy będzie latał ? Absolutnie się nie zgadzam bo model jest naprawdę bardzo ładny Sylwetka rasowego dolnopłata a po proporcjach widać ,że będzie dobrze latać. Jeśli nic nie wyszło krzywo to ciesz się bo masz dobry i ładny model. Oczywiście dopiero po oblocie można się w pełni cieszyć. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Grifon Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Opublikowano 15 Marca 2022 Mirek, Irek, Arek dziękuje za dobre słowo, ale on nadal mi się nie podoba ? miał być malowany w podobe Zlina 526 AFS i posiadać jeszcze takie (to będzie śmieszne) trójkąciki. przy kadłubie za linią spływu Zakładam, że się kiedyś rozwale kadłub i będę zmuszony go zrobić od nowa ? Pozdrawiam Wszystkich śledzących budowę modelu. 1
Grifon Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Merlin przepraszam, że tak późno odpisuje. Tak poleciał!!! ale kiepsko mu to szło.
model Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Szczęście w nieszczęściu ładnie pstrykną bez puzzli z drzazg, można posklejać, a jak to Pan pilot zrobił ?
Rekomendowane odpowiedzi