rosik Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Kolejne elementy mechanizmu składania podwozia zamontowane. Na filmiku pokazane działanie mechanizmu. Teraz kolej na montaż serw. VID_20211201_200715.mp4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 3 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ciąg dalszy prac. W końcu zamontowałem serwa podwozia. Tak na szybko jedno serwo podłączyłem w celu sprawdzenia działania kinematyki podwozia. Widać to na filmiku. Mam jeszcze pytanie do szanownych kolegów modelarzy - chodzi mi o rozmieszczenie świateł zewnętrznych w Dc-3 używanym w latach 50-tych w PLL LOT (egzemplarz SP-LCD). Wujek Google nie chce za dużo pomóc. VID_20211203_203205 (6).mp4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Powoli do przodu. Wklejone łoża mocowania silników i jednocześnie gondoli silnikowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Przybyły silniki. Jednak w tym momencie chciałbym się doradzić jak optymalnie rozmieścić regulatory. Chodzi mi o to, który sposób jest lepszy (wiadomo: straty prądu na przewodach, zakłócenia, wpływ rozmieszczenia na odbiornik i antenę, itp.). Na zdjęciach są dwa sposoby położenia regulatorów - jeden w gondolach silników, drugi w środku centropłata (będzie tam kratka wentylacyjna). Który sposób byłby lepszy? Akumulator zasilający będzie umieszczony z przodu kadłuba przy kabinie pilotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 przy silnikach, niech pomagają w wyważaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 To prawda. A jak się mają dłuższe przewody zasilające z akumulatora do ew. strat prądu, zakłóceń itp. Pytam, ponieważ nie jestem elektronikiem a zbytniego doświadczenia w modelach elektrycznych też nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Podobno jak przedluzasz kable od strony akumulatora to trzeba dawac pakiet kondensatorow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Jakie długości kabli bys miał od akumulatora do regulatorów?przy silnikach, niech pomagają w wyważaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Ok 60-70cm zasilające i ok 40cm sygnałowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Moim zdaniem nie ma powodów do zmartwień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dzięki za porady. W takim razie zostaję przy regulatorach w gondolach silników. Przewody do połączenia z akumulatorami wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Bardzo dużo złączek masz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Tak. Ta pierwsza dla 2szt aku. Czy ilość złączek wpływa na niższą sprawność układu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Hej piękna maszyna....zabezpiecz te złączki w przedłużaczach do serw ( termokurczką lub termoglutem )... załatwiłem tak kilka modeli ...bo się przedłużacz wypiął przy 65 locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Akurat te złączki mają zabezpieczenia na V-cablach?. Ale zawsze można zabezpieczyć dodatkowo?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 piękna maszyna się szykuje martwi mnie tylko to "białe" mdzy żebrami a poszyciem - to klej na gorąco? ja bym go usunął a zostawił co najwyżej punktowo (klej wypełniający może nie wiąże tak szybko ale jest znacznie lżejszy skróciłbym osie silników: piasty powinny oprzeć sioę o korpusy silników- wtedy nie pogną się osie w razie kuku i dodałbym jakiś zastrzał do tych wysuniętych domków pod silniki bo jak nie daj Boże uderzysz dołem gondoli to raczej na pewno wybuduje się całość ze skrzydła (węzły masz tylko z góry) trzymam kciuki za ciąg dalszy , oblot i loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Dzięki za wsparcie?. Te piasty na osiach silników to na razie tak dla przymiarki. Autor planów tego modelu stosuje technologię tak trochę na,, skróty,,. Jednak ja tak jakoś nie mogę. Muszę mieć dostęp do elementów wyposażenia czy konstrukcji modelu w celu np. wymiany. Stąd między innymi inne mocowanie koła ogonowego, zmienione mocowania i dołożona amortyzacja podwozia głównego itp. Na pewno w trakcie budowy dojdą kolejne zmiany. Na mocowanie konstrukcji domków silników też zwróciłem uwagę - zwłaszcza że same gondole silników też zamierzam zrobić rozbieralne (w oryginalnych planach jest wszystko wklejone na stałe). Dodatkowe wzmocnienia,, domków,, chcę wykonać, jak będę miał przygotowane gondole silników. Tak, to białe to klej na gorąco (przyznam, że sam się trochę zapędziłem?hmm..). Dalej już będą inne kleje?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 17 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Troszkę ,,wybieg do przodu,,. Tak to ma mniej więcej wyglądać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Witam. Przy ,,DC,, ciąg dalszy prac. W centropłacie przybyły dodatkowe żebra, sklejkowe nakładki na środkowe odcinki wewnętrznych żeber oraz w spodniej części centropłata sklejkowa kratka wentylacyjna. Następnie z elementów wyciętych z 3mm depronu powstały gondole silników oraz naklejona została górna część centropłata. No i nie mogłem się oprzeć, aby nie złożyć centropłata z kadłubem - na razie na ,,sucho,,. Gondole silników będą w całości demontowalne - w oryginalnych planach były wklejone na stałe. A tak to wygląda: 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 WITAM Przy ,,DC,,przybyły kolejne elementy i ,,doświadczenia,,. Dotarła tkanina poliestrowa (w zasadzie trzy rodzaje o różnej gramaturze). No i kolejny experyment - laminowanie tkaniną i wodnym lakierem acrylowym - przyznaję, że robię to po raz pierwszy, stąd to ,,experyment,,. Na początek gondole silników (tkanina 110g)- w związku z czym mam kilka pytań do doświadczonych kolegów modelarzy. Jak taką zalaminowaną powierzchnię wykończyć. Na odpadach przeprowadziłem próby z folią samoprzylepną oraz chińską modelarską. Przyznam, że najmocniej trzymała się folia chińska, ale jakość powierzchni po foliach nie była za ciekawa. Myślę o pomalowaniu wałkiem takiej powierzchni acrylowymi, wodnymi farbami do styropianu. Następnie drobny szlif i ponowne nałożenie cienkiej warstwy farby. Na koniec po naklejeniu naklejek całość zamierzam pokryć bezbarwnym lakierem w sprayu do styropianu. Co Panowie o tym myślą? A tak to wygląda: Z podkładów pod panele wykonałem również prowizoryczne atrapy silników. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi